500 miljarder dollar strömmar in i amerikanska ETF:er trots marknadsnedgång

Av:
nov 2, 2022
Listen to this article
  • 500 miljarder dollar i nya pengar har strömmat in i ETF:er hittills under 2022
  • 925 miljarder dollar är rekordet 2021, men det näst högsta var 501 miljarder dollar 2020
  • ETF:er fortsätter att stiga i jämförelse med fonder, och erbjuder flera fördelar även i nuvarande klimat

Amerikanska ETF:er har nu dragit in nära 500 miljarder dollar i nya kunder i år.

Detta kommer mot bakgrund av en börsnedgång, med S&P 500 ned 19% hittills 2022 och på väg mot det värsta året sedan den stora finanskrisen 2008.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Medel flödar in i ETF:er på rekordnivåer

Antalet är häpnadsväckande. Det kommer att understiga rekordet 935 miljarder dollar som strömmade in under 2021, men kommer att överträffa det tidigare rekordet på 501 miljarder dollar som sattes 2020. Både 2020 och 2021 var naturligtvis pandemiår, med billiga pengar som letade sig in i tillgångspriserna runt om i världen. Jorden som aldrig förr.

Det hjälper till att ge en mer heltäckande bild av exakt vad som händer på marknaderna. Jag publicerade ett stycke i morse som visar hur börsens förluster har maskerats av dollarstyrkan för utländska investerare. Även om dessa ETF:er har minskat i dollar, kommer avkastningen inte att ha varit lika dålig för utländska investerare.

ETF:er har många fördelar

Det finns fördelar med ETF:er som förklarar ökningen och fortsätter att göra dem attraktiva även under sådana nedgångar på marknaden. Skatteförmåner är vanliga, medan likviditeten generellt sett är stark och slippage och andra avgifter låga.

ETF:en har börjat äta på aktiefondernas andel, som vanligtvis tar ut högre avgifter. Det finns också fler och mer aktivt handlade ETF:er, vilket ytterligare hamrar på fondens relativa attraktionskraft; tidigare var ETF:er bara passiva och därför förbisåg aktiva förvaltare dem.

Fonder handlas endast en dag efter marknadens stängning, medan ETF:er fluktuerar hela dagen i takt med marknaden.

Om man tittar på fonder över hela världen har ETF:er ökat under de senaste 20 åren, upp nära 50X år 2021 från 2003.

Ny miljö

Data visar att det fortfarande finns massor av pengar som flyter runt och är redo att användas, trots nedgången på marknaderna. Vi har nu övergått till ett nytt paradigm – förbi är dagarna med nollräntor, kvantitativa lättnader och en miljö där alla finansiella tillgångar till synes gav positiv avkastning.

Marknaderna har dragit sig tillbaka eftersom Fed har tvingats bekämpa inflationen med näbbar och klor. När vi går in i vintern står vi inför en skrämmande energikris, medan det tragiska kriget i Ukraina fortsätter och kastar in alla möjliga makrovariabler i mixen som bara ökar osäkerheten.

ETF:er fortsätter dock att ta emot mer och mer pengar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer inom minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com

9.3/10