Styrka i USD räddar utländska investerare på aktiemarknaden

Av:
Nov 2, 2022
Listen
  • S&P 500 är ned 19% i år, men USD-index är upp 16,5%
  • Detta har skyddat utländska investerare från förluster, med USD-styrka som maskerar S&P 500-nedgången
  • JPY-investerare nästan positiva, GBP ned 7%, EUR ned 8%

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Röda siffror. Röda siffror, överallt du tittar.

Det är historien om 2022. Såvida du inte pratar om den amerikanska dollarn förstås.

Are you looking for fast-news, hot-tips and market analysis? Sign-up for the Invezz newsletter, today.

Jag har skrivit mycket om dollarns löjliga styrka i år, inklusive ett stycke om varför den är så stark och hur det är helt vettigt när världen bekämpar all denna osäkerhet. I det här stycket vill jag dock visa hur dollarns styrka har hjälpt till att skydda slaget för investerare från längre bort – som jag, som kommer från Irland, en del av euroområdet.

Låt oss först göra en snabb sammanfattning av hur mycket dollarn har flexat på oppositionen i år. En bild säger mer än tusen ord och allt det där, så här kör vi:

OK. Dollarn är stark, vi förstår.

Featured Broker

Looking to invest?

Invest and trade CFD stocks, ETFs, digital assets & commodities in minutes with our highest-rated broker.

Ad

Men den är så stark att detn har fått en del dåliga investeringar att se bra ut, genom att de dåliga investeringarna är denominerade i dollar.

Ta S&P 500, allmänt sett som en proxy för den amerikanska aktiemarknaden. Ned 19% i år, och investerare har fått stryk dagligen i nästan 10 månader nu. Men låt oss titta på hur perspektivet förändras när du vänder avkastningen till lokala valutor.

Diagrammet nedan visar S&P 500 i grönt, vilket visar dess otäcka nedgång. Men med S&P denominerad i USD, för investerare som placerat utländsk valuta i den, har smärtan inte varit så allvarlig – mer en mild baksmälla än en allvarlig sjukdom, så att säga.

Kanske är det tydligare att presentera detta i formatet nedan. Detta diagram visar den årliga avkastningen för S&P 500 i utländsk valuta:

Om du är japan är du nästan i det gröna! Under tiden i Storbritannien, om Liz Truss kanske fick hänga på lite längre (djupdykning av terrorn hon orsakade här), så kanske den pund/dollar pariteten kunde ha drivit de USA-lutande britterna in på positivt territorium.

För mig har jag gått ner cirka 8% i år i euro. Det är inte vackert, men det hjälper till att mildra slaget jämfört med att bedöma det i dollar. Detta ändrar inte det faktum att marknaden har varit hetsig och att den amerikanska dollarn förblir världens reservvaluta (av skäl som jag tidigare förklarat här).

Men det är verkligen otroligt hur stark dollarn har varit att även i denna svåra miljö för risktillgångar har den drivit S&P 500 till endast mindre förluster i flera valutor. För oss eurofolk som åker på semester i dollarländer skadar det naturligtvis bankbalansen, men att se dollarn är helt enkelt att bära S&P 500 på ryggen.

Men hallå, som jag säger, dollarn är världens reservvaluta och investeringar bör bedömas utifrån det faktum. Jag har publicerat mina investeringar tillbaka på marknaden under den senaste månaden eller två, trots mina pessimistiska känslor på väg mot vintern, och mycket av det beror på omfattningen av nedgången i dollartermer.

Ändå, för utländska investerare som har utgifter i utländsk valuta, tjänar en lön i utländsk valuta och lever sina liv i en utländsk valuta, är det viktigt att komma ihåg att avkastningen verkligen inte har varit så dålig när den konverterats tillbaka.

Åtminstone är det vad jag säger till mig själv när jag gråter till sömns varje natt medan jag stirrar på min portfölj.

Ad

Försöker du dra fördel av stigande & fallande USD-, GBP-, EUR-kurser? Handla valutor inom några minuter med vår topprankade mäklare, eToro.

10/10
Handel med valuta
AUD CAD EUR GBP JPY USD Aktier & Fonder Forex Makroekonomi