Hur en kvinna drog ner den brittiska ekonomin – En Lizz Truss Djupdykning

Av:
okt 20, 2022
Listen to this article
  • Liz Truss har avgått och avslutar hennes kaotiska 44 dagars mandatperiod som Storbritanniens premiärminister
  • Pundet har rasat, obligationsmarknaden är i oordning och energikrisen rasar vidare
  • Truss kan vara borta, men smärtan hon har orsakat kommer att rasa vidare, skriver Dan Ashmore

Jag kom till Storbritannien för några veckor sedan. Vilken månad att sätta stövlarna i marken, va?

Mina första dagar låg drottning Elizabeth i vila i Westminster, där tusentals människor köade för att ta sitt sista farväl. Väntetiden förmörkades ibland 24 timmar. Jag såg en person ringa efter läkarvård – uttorkad och hungrig; trött.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Två dagar före sin död svor drottningen in en annan Elizabeth till Storbritanniens premiärminister, i en av hennes sista akter. Elizabeth Truss – mer känd som Liz – hade tjänstgjort som utrikesminister under Boris Johnson. Nu hade hon det största jobbet i stan.

Boris Johnson hade avgått tidigare under sommaren, men satt kvar på posten i två månader medan en ny ledare för partiet hittades. Truss var den ledaren.

Till skillnad från andra länder jag har tillbringat tid i i år – Colombia, El Salvador, Ecuador, för att nämna några – valde inte den brittiska allmänheten sin ledare. Tja, det är inte helt sant. En del av allmänheten gjorde det; i själva verket valdes Truss av 0,26% av allmänheten – en grupp medlemmar av det konservativa partiet.

Jag försökte ta reda på demografin för denna grupp, men jag hade svårt. Det bästa jag kunde få var det här citatet från Tim Bale, professor i politik vid Queen Mary University, som sa till Financial Times att ”äldre, välbärgade, vita sydlänningar kan vara lite av en karikatyr, men det är inte särskilt långt ifrån sanningen”.

Det här var förvirrande för mig. Jag har tillbringat större delen av året i Colombia, ett land som gick till val för att välja sin ledare medan jag var där. För mig kändes det normalt. Jag antar att Colombia är konstigt dock – de gillar empanadas, reggaetonmusik och, tydligen, demokrati.

Men ändå. Låt oss prata ekonomi. Det här är Liz Truss konstiga och underbara regeringstid på 44 dagar – och hur vägen för den brittiska ekonomin har förändrats oändligt mycket – och varför pundet är långt ifrån ur skogen ännu.

Minibudget

Låt oss sätta scenen. Vi är några veckor in i Truss regeringstid och den brittiska ekonomin knarrar.

Storbritanniens betalningsbalans (en logg över export minus import) är på rekordnivåer. Energikrisen är i full fart när Ryssland fortsätter sitt krig i Ukraina. Storbritannien, som är beroende av energiimport, kämpar som ett resultat. Det varnas för strömavbrott kalla kvällar under vintern som kommer.

Pundet har krossats hela året. Inflationen har slagit tvåsiffrigt, med investerare på flykt för den amerikanska dollarn. Som det brukar hända under lågkonjunkturer och tider av osäkerhet, spänner dollarn sina muskler som världens främsta tillgång till fristad (jag sammanställde nyligen en fallstudie om varför vi lever i en dollariserad värld här).

Inte bara det, men högre räntor från Federal Reserve innebär att investerare strömmar in i Storbritannien för att dra nytta av de högre räntorna som erbjuds.

Och sedan kommer Truss ut och tillkännager en budgetnedskärning. Och gissa vad? Pundet sjunker.

För att citera varje uppsats jag skrev på gymnasiet, uppstår pandemonium. Analytiker efterlyser dollar/pund-paritet, något jag analyserade när det hände – med Bloombergs optionsprismodell som slog en 26% chans för paritet på dollar/pund-paritet inom sex månader. Wtf.  

Och sedan kommer pensionsbekymmer. Försäljningen på obligationsmarknaden är så allvarlig att pensioner, som matchar sina skulder med statsobligationer, tvingas göra marginalkrav på dessa obligationer eftersom deras värde har rasat så mycket.

För att göra dessa margin calls måste de naturligtvis sälja samma tillgångar för att få in pengar – vilket leder till fler margin calls, mer försäljning och definitionen av en dödsspiral.

Knappt en minut in i Truss regeringstid, ökade Google-sökningar av frasen ”är min pension säker” till den högsta nivån sedan den stora finanskrisen (varje gång du ser frasen ”sedan den stora finanskrisen”, vet du att det inte är en bra tid).

Gå in på Bank of England, hoppa in för att städa upp i röran och fungera som ett stopp för att köpa obligationerna. En fet räkning på 838 miljarder pund blev slutresultatet, och BoE har sedan dess aviserat en försening av försäljningen av dessa tills marknadsturbulensen lugnat ner sig.

Som jag skrev om när det här pågick, är det svårt att förstå motiven till Truss och co – och det verkar bara…förbryllande. I en miljö med hög inflation, med den inhemska valutan som hamras och sentimentet sjunker, är en aggressiv och ofinansierad budgetplan det sista du vill tillkännage.

Det är i grunden ett deterministiskt förhållande. Du sänker skatterna i den här miljön, och obligationer och valutan kommer att säljas. Och ändå, förutsågs detta på något sätt inte av Truss och hennes administration. Ett och ett är lika med två – precis som ofinansierade skattesänkningar i en hög inflationsmiljö med en svag valuta kommer att göra att förtroendet för den ekonomin och valutan försvagas ytterligare.

Obligationer och pundet smälter

Kanske trodde Truss att Storbritannien var en tillräckligt stor ekonomi, som nu står ensam i denna post-Brexit-era, att de kunde ta kampen mot dollarn och berätta för världen att det var kaptenen på sitt eget fartyg. Det är min enda teori. Trots det är det fantasitänkande, som marknaden visade.

Det finns ingen större symbol för en förlust av förtroende för en ekonomi än en tankande inhemsk valuta och knarrande obligationsmarknad. Att få både obligationer och pundet att sälja ut så våldsamt – och i kombination – är skrämmande för den brittiska ekonomin. Det är också i stort sett aldrig tidigare skådat – en frasvändning som jag börjar tröttna på att skriva.

Kommer pundet att återhämta sig?

Pensionerna har alltid varit – och kommer – att vara ok. Det var en likviditetskris, och BoE var skyldig att gå in och stötta saker. Men det betyder inte att det inte finns några bestående skador.

Obligationerna är fortfarande ett problem. Vad händer när BoE äntligen släpper denna krigskassa på 838 miljarder pund på marknaden? Finns det likviditet för att absorbera denna summa?

Angående pundet, det studsade upp igen efter att Truss insåg hur allvarligt misstag hon gjorde. Hon kastade sin kansler under bussen – efter att ha försäkrat allmänheten att han inte skulle gå – och tog tillbaka alla förändringar. Sedan sa hon upp sig (har också försäkrat nationen att hon inte skulle göra det. Men hallå, låt oss hålla det här till ekonomi).

Pundet trampar nu på 1,12 dollar, en nedgång med 18% jämfört med året mot den mäktiga dollarn. Så vad är härnäst?

Tja, det här är problemet. Liz kan ha slutat, men hennes röra finns kvar. Den värsta skadan är trovärdigheten. Storbritannien har tagit en absolut hömakare från henne, och det kommer att bli väldigt svårt att komma på fötter igen.

Alla som följer mitt arbete vet hur stort fan jag är av tabellen nedan. Genom att plotta dollarn historiskt mot lågkonjunkturer (med de två negativa kvartalen = en lågkonjunkturdefinition) kan du se hur mycket dollarn stärks när världen vacklar. Stanna med mig, för det är relevant för allt detta.

Som jag sa, investerare flockas till säkra tillgångar i tider av osäkerhet. Korrelationer går till 1 i en kris – det sker en försäljning av allt och allt. Och vart tar de vägen? Till de säkraste tillgångarna i världen. Och det finns inget säkrare än den mytomspunna dollarn.

Trovärdighet

Det är en trovärdighetsgrej. Pengar är en samhällskonstruktion. Det har inget egenvärde – det är bara ett papper med en konstig byggnad på, eller någon gammal politiker. Eller en smutsig kopparbit som vi kallar ett mynt. Oftare än inte nuförtiden är det bara en siffra på skärmen.

Det är det som gör pengar så fascinerande. Vi tilldelar de ett värde, ett kollektivavtal som de är värda, vilket gör att vi kan köpa mjölk, bröd, mark och knaprigt jordnötssmör. Därför är det bara så värdefullt som vi beslutar att det ska vara. Det är inte som guld, eller ett hus, som bär verkligt värde; materiella tillgångar.

Det är här den amerikanska dollarn har utmärkt sig. Med anor från Bretton Woods-konferensen under andra världskriget har USA styrt världen – och den världen har gjort transaktioner i amerikanska dollar. Det är den globala reservvalutan; vi betalar för vår energi i dollar; utvecklingsländer tvingas låna i dollar; alla runt om i världen känner till värdet på den amerikanska dollarn.

Men hur är det med andra valutor? Uppgången för den kinesiska yenen har förutsetts ett tag, men det har inte riktigt hänt. Yenen är överallt i butiken och har nyligen nått en rekordlåga på baksidan av penningpolitiken mer aggressiv än Raphael Varanes tackling av Callum Wilson förra helgen (Old Trafford-beslut…).

Euron var tänkt att ta kampen mot USA – Europeiska unionen går samman för att starta en gemensam monetär union. Problemet där var dock övervakningen av hur svårt det är att ha en gemensam valutaunion men olika finanspolitik.

Medan tyskarna är desperata efter att höja räntorna och slå ut inflationen, har italienarna en fet skuldräkning, sårbara för en smutsig lågkonjunktur om räntorna höjs och räntebetalningarna klättrar för högt. Visst imploderade det hela nästan under krisen i euroområdet, och nu är en dollar officiellt mer värd än en euro.

Så, dollarn har tyglat suveränt. Och så länge den överlever så blomstrar den. Bilden är självförstärkande på grund av vad vi sa ovan – pengar tillskrivs värde av oss som folk; det är inte värt något i sig.

Detta tar oss till det största hammarslaget – trovärdigheten slog till pundet. Vem håller det nu, när Storbritannien skyndar mot en annan ledare, dess budget vänds, dess bank köper obligationer som om det inte finns någon morgondag, och National Grid förutspår vinteravbrott mitt i energikrisen?

USA styr världen

Min övergripande avhandling här har inte förändrats. Ekonomin är i ett helt fruktansvärt skick. De senaste årens penningtryckningsbonanza har släppt ett inflationsskapande som är hungrigt och behöver matas.

Vi visste att den här dagen skulle komma – och nu är den här. Det är dags att betala. Cue räntehöjningar, tankning av börser, likviditet som flödar ut ur systemet och en värld av smärta. Det var den förutsägbara delen – något som var uppenbart genom att stirra på diagrammet nedan (en annan av mina favoriter!):

Det som inte var förutsägbart var kriget i Ukraina. Detta har påverkat energimarknaden avsevärt, vilket har skadat de energiimporterande länderna – där Storbritannien är ett – hårt. Med dollarn som redan har stärkts på grund av lågkonjunkturen som utlösts av ovannämnda variabler, har de ökande energipriserna gjort det mycket värre.

Men Liz Truss tillträdde för 44 dagar sedan. Det här hände runt omkring henne. På något sätt såg hon det inte. Och även om hennes tid på kontoret inte var mer än en cameo, kommer denna påverkan att vara bestående.

För att hon har skadat trovärdigheten för den brittiska ekonomin och pundet på den internationella marknaden. Och det är ett agerande som inte kommer att ångras på väldigt länge. Storbritannien är inte tillräckligt starkt för att ta kampen mot USA. De är inte tillräckligt starka för ofinansierade skattesänkningar. Dessa är privilegier som de inte har förtjänat.

Men Truss fattade dem ändå. Och investerare straffade henne för det, först i form av ett kollapsande pund, sedan en obligationsmarknad som smälte ner. Vid sämsta möjliga tidpunkt – när Storbritannien vill etablera sig som en stark nivå 1-ekonomi, kapabel att utmärka sig nu när den har lämnat EU och är fri att sprida sina vingar.

Och så fruktar jag för pundet och den brittiska ekonomin i stort. Jag ser inget sätt att pundet studsar tillbaka till tidigare nivåer (den öppnade året på $1,35!). Saker och ting är olycksbådande för Storbritannien som helhet, eftersom temperaturen sjunker och vintern kryper allt närmare.

Det var dåligt innan Truss kaotiska 44-dagarsperiod. Nu är de värre.

Liz Truss kan vara borta, men hennes arv finns kvar, eftersom ekonomin vacklar desperat. Spänn fast dig för en tuff vinter i Storbritannien.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer inom minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com

9.3/10