Jag blir allt mer pessimistisk om ekonomin, men jag har precis gjort mitt största aktieköp för året

Av:
sep 5, 2022
Uppdaterad: sep 26, 2022
  • Min oro över energikrisen, inflationen och den övergripande makromiljön är fortfarande stark
  • Ändå är neddragningen i S&P 500 hittills intressant jämfört med historien
  • I slutändan är detta en fråga om långsiktig investeringshorisont, plan till DCA och inga kortfristiga skulder

Alla som har följt mitt arbete vet förmodligen att jag har varit pessimistisk om ekonomin ett tag.

Jag tror att okontrollerad inflation är ett av de värsta fenomenen som kan gripa både en ekonomi och ett samhälle. Det är regressivt – vilket innebär att det skadar dem längst ner mer. Eftersom penningtryck har pumpat tillgångar till knappt trovärdiga nivåer under det senaste decenniet, har de utan tillgångar inte kunnat skydda sig själva. Men samma människor betalar mer för varor och tjänster när priserna stiger.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

När mars-KPI-avläsningen släpptes skrev jag en djupdykning som varnade för att Feds höjningar skulle komma tjockt och snabbt, vilket ekonomin inte skulle kunna hantera. Den amerikanska administrationen hävdade att detta helt enkelt var ”en Putinprishöjning”, och hävdade att allt var bra.

Fed har slut på alternativ. Inflationen är nu officiellt skrämmande. Och medan den amerikanska regeringen fortsätter att låtsas som att allt bara är bra, dikterar enkel matematik och logik att det inte finns någon enkel väg ut ur detta.

Matematiken ljög däremot inte. Min position har alltid varit densamma här – det är inte komplicerat. Om du trycker mer pengar än någon gång i historien kommer värdet på befintliga pengar att falla. Det är inflation, och det är enkel matematik.

Det faktum att makthavare förklarade att inflationen var ”övergående” så länge, innan de sedan anklagade Putin för att ha orsakat den, i samband med diagrammet nedan, är enligt min åsikt oförlåtligt.

Nu

Spola framåt till idag, september, och Fed har verkligen höjt. Ekonomin har dragit sig tillbaka – enligt den tekniska definitionen har den redan drabbats av lågkonjunktur. Samtal om en ”mjuk landning” av Fed har svängt till en ”tillväxt-recession”.

Vandringarna var välbehövliga och jag är tacksam att de har kommit. Men jag är inte redo att sprida champagnen när inflationen har nått en topp än. Och även om det har gjort det så är topp och sjunkande olika saker. För att inte nämna, det faktum att jag skriver det här med en kaffe som kostade $4,80 fyller mig inte precis med glädje.

Och för att citera Jon Snow, ”vintern kommer”. Vilket innebär element, elfiltar och centralvärmesystem. Detta är ett problem eftersom energi är så ytterst avgörande för ekonomin, och vi befinner oss i en energikris.

Jag tror därför att den här vintern kommer att bli riktigt tuff. Folk kommer att kämpa. Företag kommer att pressas. Min pappa, som driver en pub i Wells, Storbritannien (där den utmärkta Hot Fuzz-filmen spelades in!), skickade ett sms till mig förra veckan.

Jag betalade 3p per KWh för gas. Mitt nya billigaste kontrakt är på 17p. Galen. En liten pub som City Arms måste betala 6x för gas

Jag betalade 3p per KWh för gas. Mitt nya billigaste kontrakt är på 17p. Galen. En liten pub som City Arms måste betala 6x för gas

Eftersom t-shirtarna och solkrämen byts ut mot jackor och varmvattenflaskor är det oroande att tänka på.

Mer smärta kommer

Vi fick nyheter idag att lönesumman steg med 315 000 i augusti. Detta har avtagit från sin tidigare glödheta takt, men det är fortfarande ganska positivt överlag.

Jag förstår inte hur vi inte får en tillbakagång här, med högre räntor och energikostnader inbakade. Se min pappas citat ovan och förklara för mig hur vi inte ser att vinster och sysselsättning saktar ner. Jag vet att det är Storbritannien, och bara en anekdot, men det borde finnas mer smärta att ge här.

Jag tror också att den fulla bördan av högre räntor inte har bakats in i företagens resultat än – den kommande vinstsäsongen kommer säkert att bli intressant att spåra, med min magkänsla att det kommer att bli blodigare än vad prognoserna har för närvarande.

Dags att köpa

Så ja, jag köper aktier här. Hah.

Eller för att vara exakt, jag har gjort. Trots mina pessimistiska tankar om ekonomin fick jag en limitorder fylld på S&P 500 i morse på $3 950. Mycket av mitt tes har att göra med det jag skrev om här. Som varje investering borde vara, är det efter att ha tagit hänsyn till min tidshorisont, risktolerans och långsiktiga mål – och det är verkligen inte ett klokt drag att köpa här för alla.

Detta är inte en investering för nästa månad eller år. Detta är ett långsiktigt tillägg till min portfölj. Jag har hoppat runt i Latinamerika hela året och antecknat pratstunder om ekonomin på min bärbara dator från kaféer. Det största köpet jag förväntar mig att göra inom kort är extra guacamole på min burrito. I det sammanhanget bär jag gärna kortsiktig volatilitet.

Matematik är i alla fall aldrig fel. Det var tesen bakom ovanstående penningmängdsdiagram som oundvikligen orsakade inflation. Här har vi sett – när jag skriver detta – om en 20-procentig tillbakagång på aktiemarknaden. Låt oss ta en snabb paus för att titta på diagrammet nedan.

Så ja, det kan finnas mer smärta att ge. Som jag sa ovan tror jag att det kommer att finnas. Men låt oss vara tydliga – vem är jag? Om jag hade verklig förutsägelsekraft, skulle jag inte sitta här och gnälla om pengatryckning och överprissatt kaffe. Jag skulle vara på en yacht i Karibien. Eller på ett privatplan för att se Newcastle-matchen imorgon. Eller kanske en strand på Kuba. Du förstår min poäng.

Det jag försöker säga är att jag bara är en tippare som pratar om ekonomin. Vi har redan sett en stor tillbakagång. Även om jag förväntar mig att klimatet kommer att bli sämre och ett ännu större ben ner, är jag också övertygad om att marknaden kommer att stiga över den nuvarande nivån över en lång tidshorisont (igen, matematik – se aktiediagrammet ovan av marknaden historiskt).

Pengaskrivaren kan komma tillbaka

När jag överväger min investeringshorisont och finansiella mål är det mer kraftfullt för mig än mina kortsiktiga baisseartade tankar, när jag tänker på det faktum att jag kan ha fel. Samtidigt som jag fortsätter att upprepa min rädsla för ekonomin, är en del av den rädslan att Powell kommer att vända tillbaka till pengaskrivaren om marknaderna blir för dåliga – särskilt med den senaste berättelsen om inflation som har nått sin topp, vilket till synes minskar nackdelen med att göra det (en tankeprocess som jag inte kunde hålla med om mer).

Det är i slutändan punkten som tipsar om skalan här och låter mig komma fram till min slutsats att jag inte har någon motivering att åsidosätta mitt genomsnittliga aktieköp i dollar för min långsiktiga portfölj, vilket är allt detta egentligen är.

En sista punkt. Jag pratar om aktier här – en korg med S&P 500 att lägga till min portfölj. Super vanilj. Inget märkvärdigt. Jag älskar Bitcoin av hela min själ men jag är inte redo att våga mig så långt ut på riskspektrumet ännu, och riskprofilen för min nuvarande portfölj passar inte ett köp just nu. Men den tiden kommer – så småningom.

Hur som helst, jag ska göra en mer kvantitativ rapport om mitt köp och gå in på min uppdaterade portföljfördelning, med en kommande djupdykning. Men för tillfället är det en snabb anekdot av min köporder.

Jag har precis anlänt för en snabb semester i Norge, efter att inte ha varit i Europa på hela året. Om någon har tips så hör av er. Låt oss hoppas att S&P 500 inte är noll när jag är tillbaka på min bärbara dator nästa vecka – eller kryptomarknaderna, när det är alla system på för Ethereum Merge.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money