Berättelser från min resa till Ecuador, där inflationsprotester har blivit våldsamma

Av:
jul 8, 2022
  • Jag tillbringade tre veckor i Ecuador, där protesterna mot levnadskostnaderna har blivit våldsamma
  • 18-dagarsstrejken har förlamat landet, vilket belyser den orättvisa effekten av skenande inflation
  • Priskontroller och bränsleprissänkningar löstes, men problemen är djupa här och kommer inte att lösas snart

Det brann i städerna. Vägar blockerades. Transportlänkar var måltavlor.

Det är en skrämmande tid för många människor, och jag bevittnade detta förra månaden när jag tillbringade tre veckor i Ecuador. Den sydamerikanska nationen, som har använt den amerikanska dollarn sedan kollapsen av dess inhemska sucre-valuta 2000, har förlamats av protester mot en mängd olika frågor, den mest framträdande är levnadskostnaderna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Protesterna har fått landet att stanna, och jag hade turen att kunna ta ett flyg och komma ut eftersom det blev riktigt surt, eftersom demonstranter blockerade motorvägar och andra vägar i städerna så människor stängdes inne. Minst fyra människor har dödats och över 1 miljard dollar i skador har orsakats. Den verkliga effekten är dock den långsiktiga smällen för turistindustrin, som Ecuador har arbetat så hårt för att odla. Konsekvenserna av detta kommer att bli förödande för nationen framöver.

Ecuador är vackert

Jag slogs omedelbart av två saker när jag landade i Ecuadors huvudstad Quito: skönhet och höjdsjuka. Quito är 3 000 meter högt i Anderna, och syret är märkbart tunnare. När jag gick runt de första dagarna med vad som kändes som en konstant baksmälla, anpassade jag mig också till att de kallare temperaturerna var så höga på himlen.

Men skönheten var spektakulär; de imponerande Anderna överallt att se. Att bestiga Cotapaxi-vulkanen (5 000 meter hög, med vila som krävs var tionde meter på grund av den tunna luften) och slutföra en tvådagarsvandring på en slinga runt Quito, landskapet är inte som något jag tidigare har sett.

Ecuador lider också

Men landskapets skönhet ställs mot fulheten i det som började när jag var där – protester som snabbt blev våldsamma.

En strejk på obestämd tid i landet inleddes den 13 juni av Confederation of Indigenous Nationalities, som hade krav inklusive sänkta bränslepriser, ökad hälso- och utbildningsfinansiering och flera priskontrollåtgärder som täckte ett brett spektrum av varor.

Demonstranter gick efter motorvägar och viktiga transportrutter, vilket innebar att det fanns fall av turister som fick flyga ut, och regioner stängdes helt av, till och med sjukvård som brandbilar och ambulanser som inte kunde ta sig in i städer. Medan det officiella dödsfallen som myndigheterna avslöjat är fyra, mullrar det om att det verkliga antalet är högre.

Två veckor senare, måndagen den 27 juni, verkade förhandlingarna komma till en lösning, men sedan efter en annan attack på en bränslekonvoj där en militärofficer dödades och tolv lämnades skadade, ledde det till att regeringen avbröt förhandlingarna.

Men nu, med matbrist som får all mat som har nått städerna att öka i pris till knappt trovärdiga nivåer, har regeringen tvingats tillbaka till förhandlingsbordet och en överenskommelse har nåtts, i vad som har setts som en stor vinst för folket .

Inflationens oproportionerliga effekter

Bensin kommer att minska med 25 cent till 2,40 dollar per gallon som en del av avtalet, gränser för utvidgningen av oljeprospektering i Amazonas, gruvdrift i skyddade områden kommer att förbjudas och priskontroller på en mängd olika varor införs.

Monsignor Luis Cabrera, som agerade som medlare i affären, sade att ”om statens politik inte löser de fattigas problem, kommer folket att resa sig”.

Detta är problemet med inflationen. Det påverkar de fattiga oproportionerligt mycket. Över hela världen ser vi företag säga upp anställda som svar på Feds satsning på att höja räntorna. Att räntorna ökar innebär att incitamentet att investera är mindre och arbetslösheten stiger. På samma sätt möter hårt skuldsatta hushåll som behöver lån (kreditkort eller annat) en brantare ränta.

Inflation är en oerhört personlig sak eftersom den påverkar alla i samhället – det är bara de som är längst ner på stegen som bär bördan av det.

Priskontroller

I Ecuadors fall kommer priskontroller inte att göra någonting. Detta är ett djupt liggande problem efter det oöverträffade penningtrycket under det senaste decenniet, som ökade avsevärt genom pandemin.

För att kyla ner inflationen måste allt detta tillförda kapital tas bort och detta görs bäst genom att höja räntorna, öka arbetslösheten och krympa ekonomin – det finns inget annat sätt. För att öka arbetslösheten kommer människor teoretiskt att vara villiga att arbeta för mindre, vilket bidrar till att hålla tillbaka löneutvecklingen, vilket ofta har använts av politiker för att försvara ekonomins tillstånd och allvaret i inflationsfrågan.

Gå framåt

”Vi vet att vi har ett land med många splittringar, många problem, med olösta orättvisor, med viktiga delar av befolkningen som fortfarande är marginaliserade”, sa Ecuadors regeringsminister Francisco Jimenez vid undertecknandet av avtalet.

Visst, amerikaner som läser detta kan räkna bort det som händer i Ecuador som irrelevant med tanke på dess utveckling jämfört med USA, men vad är att säga att detta inte börjar hända i andra länder? Ekonomin är i ett dåligt skick och det finns ingen enkel utväg. Det tråkigaste av allt är att, som det brukar vara, det är människorna längst ner i högen som kommer att behöva lida mest.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money