Har marknaden nått botten? Om inte, när tar björnmarknaden slut?

Av:
aug 15, 2022
  • Marknaden har återhämtat sig under förra månaden, efter maximal smärta för investerare under första halvåret
  • Börsnedgång från topp till dal på -24%, jämfört med -33% i genomsnitt för historiskt sett
  • Ashmore hävdar att det är en bra startpunkt att köpa, oavsett osäkerhet via flera makrovariabler

Varför har det blivit så baisse i år? Är den senaste studsningen en signal om botten, eller när tar den slut? Vad är meningen med livet?

Tre stora frågor. Även om jag inte är så säker på att jag kommer till den sista idag, låt oss åtminstone ta upp de två första.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Varför är vi på en björnmarknad?

Låt oss ta den lågt hängande frukten först. Varför är lätt att svara på. Marknader är cykliska, och det vi ser just nu är inte annorlunda än tidigare decennier. Ekonomins högkonjunktur är känd för alla, och efter eländet efter kraschen 2008 har det gått smidigt på marknaderna med endast ett tjurlopp som har pågått i över ett decennium.

Jag plottade aktiemarknadens avkastning mot lågkonjunkturer under de senaste 100 åren, med nedanstående sätt i ett sammanhang hur länge den senaste tjurmarknaden styrde jämfört med tidigare cykler.

Så ja… det är inte direkt en överraskning att pappa lågkonjunkturen knackade på våra dörrar. Liksom din skolrektor efter att du blivit utslängd från irländska klassen för att du kastade en klasskamrats sportutrustning ovanpå en projektor som hängde från taket, han skulle alltid komma någon gång (bara en konstigt specifik hypotetisk).

Men varför nu?

Penningtryckning och inflation

Vissa människor har för vana att äta, sova, umgås eller hålla sig vid liv. Om du hamnar i en av dessa kategorier har du troligen märkt att saker och ting är dyrare, eftersom inflationen tar tag i ekonomin.

Detta beror på ett antal faktorer. Det ryska kriget hjälper inte – energipriserna har gått bananas och oljesituationen är uppenbarligen hårt påverkad. Inflationen spiralerade dock långt innan Putin invaderade Ukraina i februari.

Det fanns också problem med leveranskedjan, vilket undertryckte utbudet med den enda naturliga ”lösningen” för att priserna skulle stiga när efterfrågan dämpas.

Det är dock farbror Jerome som är den största faktorn här. Det vill säga Jerome Powell och Federal Reserve, som tryckte mer amerikanska dollar än någon gång i historien. Känt som kvantitativa lättnader, är detta ett program som pumpar in pengar i ekonomin för att simulera efterfrågan och tillväxt.

Att skriva ut mer pengar innebär naturligtvis att värdet på befintliga pengar minskar. Vilket är precis vad som hände. Och om pengar är värda mindre, är varor värda mer. Bingo. Ibland behöver saker och ting inte vara alltför komplicerade.

Alla bra saker tar slut

Även om denna pengatryckning var bra för att få ekonomin på fötter igen efter pandemin, är omfattningen av de utskrivna dollarn så stor att inflationen har gått utom kontroll.

Feds svar här är vad som sedan dess fått marknaderna att falla. För att dämpa inflationen måste likviditet dras ut ur ekonomin, snarare än att tillföras som tidigare. Det innebär att kvantitativa lättnader är över och istället drabbas vi av räntehöjningar. Detta tjänar till att öka kostnaderna för upplåning, vilket bromsar den ekonomiska tillväxten. Kostnaden för att betala kreditkortsskulder, billån, personliga lån och så vidare ökar också.

Fed har hittills höjt fyra gånger under 2022, med räntorna på 2,25%/2,5% för närvarande. Just nu verkar det troligt att september kommer att se ytterligare en höjning, trots den något lägre inflationsavläsning som tillkännagavs denna vecka.

När tar björnmarknaden slut?

Detta är verkligen miljonfrågan.

Låt oss först titta på detta historiskt. Den genomsnittliga nedgången över björnmarknaderna sedan andra världskriget (låt oss kasta bort den stora depressionen och allt annat före kriget) är -33%. Nedgången från topp till dal i år, på sin nadir, var en nyans över -24%.

Men detta klimat är något unikt, eftersom omfattningen av penningtryckningen är så stor. I slutändan kommer tidpunkten för när vi studsar tillbaka (förutsatt att studsen inte redan har inträffat) att styras av Feds agerande.

Vissa analytiker tror att inflationen har nått en topp, men de flesta förväntar sig ytterligare smärta. Detta kan innebära ytterligare räntehöjningar och en ytterligare undertryckning av ekonomin. När dessa höjningar väller genom ekonomin kommer vinstprognoserna att falla och lågkonjunkturen kommer att slå till (eller slå hårdare, om du vill säga att vi redan är där). Nyckelfrågorna är då:

”Vänder sig Fed och startar upp pengarskrivaren?”

Troligtvis kommer politik att komma in i detta. Glöm inte att mellanårsvalet närmar sig, inte heller det historiskt låga godkännandet av Joe Biden. Relevant är också det faktum att Powell och Fed fortfarande, trots att de har för avsikt att minska inflationen till varje pris, inte vill orsaka en otäck lågkonjunktur.

Kommer Fed starta upp pengarskrivaren igen?

Bostadsdata, arbetslöshetsdata, inflationsdata (återigen) skulle kunna sätta in skiftnycklarna i arbetet här. Ännu en flyktig situation är det ryska kriget – Putin skulle kunna göra något för att kasta det hela i oordning. Olja är naturligt kopplat till händelserna i Ukraina, och jag skrev för ett par månader sedan om hur avgörande olja kan vara när det gäller timing av marknadsbotten.

Svaret du inte vill höra, om än det rätta, är att ingen vet om vi har nått botten. Det finns helt enkelt för många makrovariabler i mixen här. Jag har en magkänsla att vi har mer blod att ge, men jag hade också en magkänsla av att Leicester skulle degraderas 2016, och 9 månader senare vann de Premier League.

Det är fortfarande en bra tid att köpa

Vad jag kommer att säga är att det enda vi med säkerhet vet är att efter neddragningar av denna storleksordning är det historiskt sett en bra tid att köpa. Du behöver bara scrolla upp till S&P-diagrammet som är ritat ovan för att se detta. Visst – neddragningen kan bli riktigt otäck, och kanske till och med vi ger 33% mer.

Men baksidan är att den, med en tillräckligt lång tidshorisont, nästan garanterat kommer att höja sig över den inom de närmaste åren – särskilt med tanke på att Fed sannolikt inte kommer att sitta vid sidan av om saker och ting blir riktigt illa. Personligen, eftersom jag är i mitten av tjugoårsåldern utan några större inköp planerade under de närmaste åren, är jag bekväm med risken/belöningen här, och med historien på min sida och min tidsram klar, är det rätt för mig.

Jag tror att det är användbart att titta på detta ur en förväntad värdesynpunkt. Med en tidshorisont som är tillräckligt lång – och det är nyckeln – är det en bra tid att köpa. Men alla är olika, med olika ekonomiska mål, risktoleranser och tidshorisonter. Om din tidshorisont inte är långsiktig är det ett helt annat bollspel. Eller för att sammanfatta ovanstående artikel med tre ord: Jag vet inte.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money