Skenande inflation en dålig look för både Trump och Biden

Av:
Jul 13, 2022
Listen
  • Junis inflationsavläsning på 9,1% tillkännagavs, den högsta på 40 år
  • Att lägga skulden på antingen Biden eller Trump missar poängen - båda har bidragit
  • Vid sidan av Jerome Powell är misskötsel av inflationen nu ett förödande problem, skriver Ashmore

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Otroligt, men också förutsägbart, har inflationen nått en ny 40-årig högsta på 9,1% efter morgonens KPI-rapport. Historiskt sett har inflationsuppgången sedan covid varit kraftig och nu nått de ökända nivåerna på 80-talet.

Vem är skyldig till rekordinflationen?

Copy link to section

När jag bläddrade igenom Twitter märkte jag att många skyllde på politikerna. Jag är inte här för att försvara någon, och jag har inte heller någon politisk agenda. Jag är bara ett barn från Europa som ser vad som händer på långt håll – jag bryr mig inte mycket om den ena eller andra sidan.

Are you looking for fast-news, hot-tips and market analysis? Sign-up for the Invezz newsletter, today.

Med det sagt så tycker jag inte att det är någon brist på skuld att gå runt. Jag har tidigare sagt mitt om Federal Reserves ordförande Jerome Powell, som har jojoat fram och tillbaka på Feds hökaktiga politik fler gånger än jag räknar med vid det här laget. Men hur är det med de två sista respektive presidentadministrationerna – Trump respektive Biden?

Joe Biden

Copy link to section

“Våra experter tror och vår data visar att de flesta av de prisökningar vi har sett var förväntade och förväntades vara tillfälliga,” Joe Biden, juli 2021

Citatet ovan, för nästan ett år sedan idag, är uppenbarligen en ganska skakande läsning i samband med den inflationsmiljö som hände sedan dess. Men Bidens administration, finansminister Janet Yellen och Fed-ordförande Jerome Powell var alla resoluta i sina påståenden om att inflationen inte var ett problem, och ordet “övergående” flöt konsekvent runt.

Featured Broker

Looking to invest?

Invest and trade CFD stocks, ETFs, digital assets & commodities in minutes with our highest-rated broker.

Ad

Det inramades då som en efterfrågestyrd ramp i priserna.

“En del av det som händer är inte bara på utbudssidan, det är efterfrågesidan”, sa transportminister Pete Buttigieg på CNN i oktober förra året. “Efterfrågan ligger utanför listorna.”

När vi gick in i det nya året bekräftade Biden återigen att inflationen inte var en oroande fråga, eftersom priserna fortsatte att stiga ännu högre.

“Vi gör framsteg när det gäller att bromsa prisstegringstakten,” sade presidenten efter decembers KPI-avläsning på 7%. Nästa månad kom ytterligare ett uppsvällt KPI-tal, som steg till 7,5%, vilket Biden reagerade med tillförsikt och sa “Medan dagens rapport är hög, fortsätter prognosmakare att prognostisera att inflationen kommer att minska avsevärt i slutet av 2022”.

Med det tillfälliga argumentet väl och riktigt upphävt när priserna förblev höga, anklagade Biden Putin för de fortsatta inflationsmätningarna. Den ryska invasionen av Ukraina förvärrade utan tvekan problemet, men det är ganska tydligt, som jag har skrivit tidigare, att inflationen har varit närvarande långt före februari i år när kriget började.

“Dagens inflationsrapport bekräftar vad amerikaner redan vet. Putins prishöjning slår hårt mot Amerika.” Joe Biden, juni 2022

Jag känner mig som ett papegoja vid det här laget, jag tycks skriva den här artikeln varje månad, men vid det här laget tror jag att det äntligen börjar bli klart för Biden-administrationen hur mycket de har underskattat inflationen. Fed-ordföranden Jerome Powells upprepade fram och tillbaka och på samma sätt tomma försäkringar om att inflationen förblir övergående och under kontroll fick aldrig någon att verkligen tro – förutom, naturligtvis, Joe Biden.

Donald Trump

Copy link to section

Bidens misskötsel av nedfallet har, och fortsätter att vara, farlig och en besvikelse. Det måste dock sägas att han tillträdde först i januari 2021. Därför var den enskilt största anledningen till att vi ser inflationen nu slita upp människors försörjning på god väg innan han svors in.

Den anledningen skulle vara tryckning av pengar, som har varit ett gissel på senare tid men sparkades upp till en helt ny nivå under covid medan Trump var i tjänst. Detta skyhöga tryck, i kombination med orimlig upplåning, skulle alltid sluta på ett sätt – med skenande inflation.

Inflation är ett tillbakabrytande fenomen eftersom det lamslår de lägre klasserna och ökar ojämlikheten. Det samlar också ånga allt eftersom, vilket är precis vad som har hänt i det här fallet. Det är en matematisk säkerhet att om du trycker mer pengar än någon gång i historien – vilket är vad som har hänt – så går värdet på de pengarna ner.

Om du har ett sällsynt handelskort värt en miljon dollar och sedan skriver tillverkaren ut 100 till av exakt samma kort, tror du att det kortet fortfarande kommer att vara värt en miljon dollar? Om inte, varför är det annorlunda för pengar? Mer pengar betyder att värdet på de pengarna är lägre. Låt oss inte överkomplicera detta.

När det gäller att skriva av finns det en hel del skuld att gå runt här – allt ligger inte på Jerome Powell och Fed, så fruktansvärt inkompetenta som de har visat sig vara. Och det är inte allt på Biden. Inte heller är allt på Trump. Det är en kombination av alla dessa faktorer, och det är inte särskilt svårt att se det.

Ad

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer inom minuter med vår föredragna mäklare, eToro

10/10
Besök sajten
Makroekonomi