Bör jag investera i Starbucks efter Q4-resultaten?

Av:
nov 10, 2022
Listen to this article
  • Starbucks rapporterade starka resultat för fjärde kvartalet
  • Efterfrågan på Starbucks-kaffe ökar
  • Starbucks är på den dyrare sidan av marknaden

Starbucks Corporation (NASDAQ: SBUX) rapporterade bättre än väntat resultat för fjärde kvartalet förra veckan, och Howard Schultz, tillförordnad VD, sa att företaget såg en accelererande efterfrågan på Starbucks-kaffe runt om i världen under kvartalet.

Efterfrågan på Starbucks-kaffe ökar

Starbucks rapporterade starka resultat för fjärde kvartalet på torsdagen; De totala intäkterna har ökat med 3,2% i fjol till $8,41 miljarder, något över förväntningarna, medan Non-GAAP vinst per aktie var $0,81 (slog med $0,09).

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den globala jämförbara butiksförsäljningen ökade med 7% under fjärde kvartalet och det är viktigt att nämna att Starbucks öppnade 763 nya nettobutiker under kvartalet och avslutade perioden med rekordstora 35 711 butiker globalt. Howard Schultz, tillfällig verkställande direktör, sa:

Vi såg en accelererande efterfrågan på Starbucks-kaffe runt om i världen under fjärde kvartalet och under hela året. Våra resultat för fjärde kvartalet visar tidiga bevis på framgången med våra investeringar i US Reinvention.

Negativ information är att jämförbar butiksförsäljning i Kina sjönk med 24%; ändå bör investerare komma ihåg att detta drevs av en minskning med 22% i transaktioner på grund av covid-restriktioner i nyckelstäder.

Starbucks är fortfarande övertygad om uppsidan i Kina, kaffemarknaden i Kina är fortfarande i ett mycket tidigt skede och företaget har en lång bana för tillväxt framför sig.

Resultaten för fjärde kvartalet positionerar Starbucks för att leverera accelererad, hållbar, långsiktig, lönsam tillväxt och värdeskapande under räkenskapsåret 2023.

Låt oss nu ta en titt på grunderna. Med ett pris-till-vinst-förhållande (eller ”P/E”) på 26,9 är Starbucks på den dyrare sidan av marknaden, med tanke på att många företag på den amerikanska aktiemarknaden för närvarande har P/E-tal under 15.

Starbucks handlas till mer än sjutton gånger TTM EBITDA, och för att motivera sin nuvarande värdering skulle Starbucks behöva producera enastående tillväxt långt över marknaden, vilket inte kommer att bli lätt.

Det är sant att Starbucks har ökat utdelningen stadigt i flera år, med en genomsnittlig årlig tillväxt på 21% under de senaste tio åren, men den nuvarande direktavkastningen på 2,3% verkar inte tillräckligt attraktiv i den nuvarande ekonomiska situationen där den amerikanska federationen Reserve fortsätter att agera aggressivt.

Risk/avkastningsförhållandet är inte tillräckligt bra för ”värde”-investerare för närvarande, och om den amerikanska aktiemarknaden går in i en mer betydande korrigeringsfas kan aktiekursen ligga på mycket lägre nivåer.

Teknisk analys

Starbucks-aktier har gått framåt de senaste dagarna, och för tillfället styr ”tjurar” prisrörelsen.

Priset har också rört sig över det 10-dagars glidande medelvärdet, vilket verkligen är ett positivt tecken; ändå bör investerare komma ihåg att Starbucks-aktier inte är billiga till det aktuella priset.

Datakälla: tradingview.com

Den nuvarande stödnivån ligger på $90, medan $100 representerar den viktiga motståndsnivån. Om priset faller under $90, skulle det vara en ”sälj”-signal, och vi har den öppna vägen till $85.

Å andra sidan, om priset hoppar över $100, kan nästa mål vara $105 eller till och med motstånd som står på $110.

Sammanfattning

Starbucks rapporterade bättre än väntat resultat för fjärde kvartalet förra veckan, och Howard Schultz, tillförordnad VD, sa att efterfrågan på Starbucks-kaffe accelererar. Starbucks-aktier har avancerat de senaste dagarna, men investerare bör komma ihåg att Starbucks-aktier inte är billiga till det aktuella priset.