Varför tappar Tesla?

Av:
Dec 22, 2022
Listen
  • Tesla skrev ut meteoriska vinster under COVID men har tappat två tredjedelar av sitt värde i år
  • Aktiekursen har fallit med 37% sedan Musks övertagande i mars
  • Vägen framåt är fortfarande grumlig, med makro som håller tekniken nere över hela linjen

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Åh, Elon.

Internets favoritämne – allt som har med Elon Musk att göra – fortsätter att dominera kolumnutrymmet. Den gåtfulla miljardärens Twitter-upptåg är det aktuella valet, och med tanke på en del av galenskapen som pågår bakom kulisserna (eller, mer realistiskt, i klarsynt), antar jag att det inte är förvånande.

Men jag vill ta en titt på en annan av Musks många satsningar, Tesla. Bilföretaget tog marknaden i nacken under de senaste åren, och kämpade mot sina mycket omtalade blankningstvivlare för att skriva ut meteoriska vinster.

Halcyon-dagarna är över, men dess bestånd har ramlat från dessa svindlande höjder.

Att zooma in på 2022 visar hur stort fall aktien har varit på.

Makromiljön är hemsk

Först till kvarn. Marknaden är ett blodbad över hela linjen. Få aktier har skonats, och i den meningen har det ingenting att göra med Tesla specifikt. Vi har övergått till ett nytt ränteparadigm efter en av de längsta och mest explosiva tjurloppen i historien – vilket bara råkade ut för en slump när Tesla blev börsnoterad 2010.

Tekniken har klubbats särskilt hårt eftersom vinster får rabatt tillbaka till högre priser och investerare inser att saker och ting bara blev lite överexuberanta under säsongens bonanza.

Jag har ritat Teslas aktie mot marknaden för att visa detta. Det handlas som en satsning med hög hävstång på S&P 500, vilket inte är så förvånande. Ändå verkar den störta ännu längre söderut än vad som förväntas under detta sista kvartal. Så, hände något i oktober?

Elon Musk är fokuserad någon annanstans

Det skulle vara Musks senaste hobby – att reta upp världen över varje litet beslut om Twitter. Att slentrianmässigt ta över ett annat företag för 44 miljarder dollar och ingjuta sig själv som VD är inte exakt hur Tesla-investerare vill se att deras “number one”-man spenderar sin tid.

Aktien handlades för $230 den 27 oktober, när Musk utsåg sig själv till “Chief Twit” – eller som vi normer vill säga, VD. Den handlas nu för $146, en nedgång på 37%.

Det enorma – och i hög grad offentliga – ansvar som är Twitters VD:s roll kan dock närma sig sitt slut. Musk hade tidigare meddelat investerare att han skulle minska sin tid på företaget, och förra veckan lanserade han en undersökning där han frågade om han skulle avgå. 57% röstade ja.

Han följde upp det med ”Jag kommer att avgå som VD så fort jag hittar någon dum nog att ta jobbet! Efter det kommer jag bara att köra mjukvaran 7 servar team”

Musk hävdar att makro är den enda anledningen

Musk hävdar att det bara är det makroekonomiska klimatet som får Tesla att sjunka.

När banksparkontots räntor, som är garanterade, börjar närma sig börsavkastning, som inte är garanterad, kommer människor i allt högre grad att flytta sina pengar från aktier till kontanter, vilket får aktier att sjunka

Elon Musk

Men det verkar allt tydligare att Tesla slåss mer än makro. Ross Gerber, en mångårig Tesla-stödjare, twittrade nyligen att “Teslas aktiekurs återspeglar nu värdet av att inte ha någon VD. Bra jobbat tesla BOD (styrelsen) – dags för en shake up”.

Att jämföra med andra biltillverkare, inklusive den amerikanska elbilstillverkaren Rivian och det kinesiska företaget BYD, som tillverkar elfordon och batterier, förråder ytterligare Teslas eftersläpande prestanda.

Slutgiltiga tankar

Siffrorna visar att Tesla klart har underpresterat, med Twitter som skrämmer marknaden – som den borde. Men den andra faktorn i allt detta är det faktum att Tesla nästan antog en mytisk egenskap under pandemin, en symbol för den stimulans-check-svingande Robinhood-handlaren, en kvasi-memeaktie.

Dess värdering pressade outgrundliga nivåer till att börja med, och 2022 har medfört alla möjliga utmaningar. Tiden för den meteoriska tech-aktien är förbi, memen finns inte längre, räntorna har sedan länge gått från 0%.

Tesla utkämpar många strider, och de är inte lätta.

Ad

Kopiera experthandlare enkelt med eToro. Investera i aktier som Tesla & Apple. Handla omedelbart ETF:er som FTSE 100 & S&P 500. Registrera dig på några minuter.

10/10