Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq prisprognos efter det dåliga resultatet 2022

Av:
Dec 31, 2022
Listen to this article
  • För året försvagades Dow Jones -8,8%, S&P 500 -19,4%, medan Nasdaq föll -33,1%
  • Uppåtpotentialen är fortfarande begränsad
  • Den amerikanska aktiemarknaden kommer att vara överkänslig för alla slags FED-kommentarer

Dow Jones Industrial Average (DJIA), S&P 500 (SPX) och Nasdaq Composite (COMP) bokade sina första årliga fall sedan 2018, drivet av aggressiva räntehöjningar från den amerikanska centralbanken Federal Reserve.

För 2022 sjönk Dow Jones -8,8%, S&P 500 tappade -19,4% och Nasdaq kollapsade med -33,1% och det är viktigt att säga att de årliga procentuella nedgångarna för alla tre indexen var de största sedan finanskrisen 2008.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den amerikanska centralbanken höjde referensräntan med 50 punkter i december 2022, och det är viktigt att notera att federal funds-räntan nu ligger i intervallet 4,25% till 4,5%, vilket är den högsta nivån sedan 2007.

Trots detta ligger inflationen fortfarande långt över vad Fed tror är förenligt med stabila priser, och den amerikanska centralbanken har mer att göra. Scott Wren, en senior global marknadsstrateg för Wells Fargo Investment, sa:

Verkligheten är att vi tror att vi sannolikt kommer att uppleva viss marknadsturbulens på kortare sikt innan himlen börjar klarna när vi närmar oss och arbetar oss igenom mitten av 2023. Det betyder att vi förväntar oss en fortsatt defensiv portföljhållning under de inledande veckorna och troligen i månader nästa år.

Investerare fortsätter att oroa sig för att en aggressiv Federal Reserve kommer att driva ekonomin in i en djup lågkonjunktur som kan sänka företagens vinster och aktiemarknader.

Utsikterna för riskaptit på kort sikt ser inte bra ut, och framöver kommer den amerikanska aktiemarknaden att vara överkänslig för alla slags FED-kommentarer.

S&P 500 ned -19,4% 2022

S&P 500 (SPX) försvagades med -19,4% 2022 och avslutade året på 3 839 poäng. På diagrammet nedan kan vi också se att priset fortfarande inte kan stabiliseras över det 10-dagars glidande medelvärdet, vilket kan vara en indikation på att vi kan se en ytterligare nedgång under de kommande veckorna.

Datakälla: tradingview.com

Det nuvarande stödet ligger på 3 600 poäng, och om priset faller under denna nivå skulle det vara en “sälj”-signal och vi har den öppna vägen till 3 500 poäng.

Uppåtpotentialen är fortfarande begränsad, men om priset hoppar över 3 900 poäng kan nästa mål vara motstånd som står på 4 000 poäng.

DJIA ned -8,8% 2022

Dow Jones Industrial Average (DJIA) försvagades med -8,8% 2022 och avslutade året på 33 147 poäng.

Datakälla: tradingview.com

Den nuvarande stödnivån ligger på 32 000 poäng, och om priset faller under denna nivå kan nästa mål vara 31 000 poäng. Om priset hoppar över 33 500 poäng kan nästa mål vara motstånd vid 34 000 poäng.

Nasdaq Composite minskade med -33,1% 2022

Nasdaq Composite (COMP) har tappat -33,1% 2022 och avslutade året på 10 466 poäng. Utsikterna till en mer aggressiv penningpolitik håller investerarna på ett negativt humör, och uppåtpotentialen för Nasdaq Composite är fortfarande begränsad.

Datakälla: tradingview.com

På diagrammet ovan kan vi också se att priset åter har rört sig under det 10-dagars glidande medelvärdet, vilket indikerar att vi kan se en ytterligare nedgång de kommande dagarna.

Den viktiga stödnivån för Nasdaq Composite ligger på 10 000 poäng, och om priset faller under denna nivå kan nästa mål vara 9 500 poäng eller till och med under.

Sammanfattning

Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq bokade sitt första årliga fall sedan 2018, drivet av aggressiva räntehöjningar från den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Det finns en stor sannolikhet för ytterligare en räntehöjning när Feds beslutsfattare möts i februari, och investerare fortsätter att oroa sig för att en aggressiv Federal Reserve kommer att pressa ekonomin in i en djup recession.