Priserna i Frankrike faller, men kommer inflationen i euroområdet att sjunka?

Av:
Jan 4, 2023
Listen to this article
  • Den franska inflationen sjönk till 6,7% för december månad, en minskning från 7,1% i november
  • Analytiker hade förväntat sig en liten uppgång, där börserna steg som ett resultat av takten
  • Eurozonens inflationsdata är ute på fredag, och europeiska investerare tittar intensivt på

Om “pandemi” var modeordet 2020 och 2021, så kan “inflation” ha tagit topplatsen 2022. Och om du hoppades att ämnet skulle begränsas till historiens annaler när vi vänder blad mot ett nytt år, då hatar jag att göra dig besviken, men det kommer sannolikt att spillas betydligt mer digitalt bläck i år på levnadskostnadskrisen.

Den franska inflationen faller till 6,7%

Året har dock börjat positivt, eftersom inflationen i Frankrike för december avslöjades till 6,7%, en betydande minskning från föregående månads 7,1%. Det krossar också analytikernas förväntningar, eftersom en liten uppgång på de tidigare 7,1% hade förväntats.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Europeiska aktier hoppade av nyheterna, eftersom hopp väcktes i hela regionen om att detta kan vara en signal om fler positiva nyheter att komma, jämfört med vad som har prisats in av marknaden. Stoxx 600, som är ett aktieindex för den europeiska regionen, steg med 1% på nyheterna och är nu upp nästan 3% jämfört med året innan.

Indexet hade rasat förra året och tappade 15% av sitt värde.

Kommer ECB att minska räntehöjningarna?

Marknaden hoppade av optimism om att detta skulle kunna signalera en mjukare inflation för euroområdet. Det skulle göra det mer sannolikt att ECB skulle kunna minska deras program med stigande räntor snabbare än väntat.

ECB har varit aggressiv i höjningen av räntorna i år, med inlåningsräntan som hoppade till 1,5%/2% i december, den högsta sedan kraschen 2008. Den förväntas höjas till 3% i januari och februari.

“Räntorna kommer fortfarande att behöva stiga avsevärt i en stadig takt för att nå nivåer som är tillräckligt restriktiva för att säkerställa en snabb återgång av inflationen”, sa ECB förra månaden. “Inflationen är fortfarande alldeles för hög.”

Inflationsdata för euroområdet avslöjades på fredagen

Denna fredag är en stor dag för euroområdet, med inflationsdata för blocket som kommer att publiceras. Förväntningarna ligger på 9,5%, vilket skulle vara den lägsta siffran sedan augusti. Men med den mjukare franska läsningen kan marknaden nu förutse ett märke under 9,5%.

Franska data fick hjälp av lägre energipriser, med ytterligare fall i den totala inflationsstatistiken under de kommande månaderna när förra årets skyhöga priser faller utanför mätningen. Men med energi- och livsmedelspriser som är notoriskt volatila, är kärninflationstalet, som utelämnar mat och energi, det som politikerna kommer att fokusera på.

Om den siffran kommer in lägre än väntat på fredag, förvänta dig att aktierna fortsätter sin försiktiga uppgång hittills under 2023. Om inte, behöver du bara vända dig till 2022 för att veta vad som händer härnäst…