Varför skulle investerare köpa silver över guld?

Av:
Jan 12, 2023
Listen
  • Förhållandet mellan guldpris och silver nådde en rekordnivå under pandemin
  • Silver är billigare, mer flyktigt och handlas tunnare än guld, båda är okorrelerade säkringar kontra ekonomin
  • Silver har gett investerarna 8X sin investering sedan 1973, jämfört med 23X för guld

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Jag skrev ett stycke förra veckan där jag analyserade avhandlingen bakom att investera i guld. Men hur står sig silver mot sin lite mer glänsande kusin?

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Är guld en lågkonjunktursäkring?

Copy link to section

Låt oss först titta på guld. Vanligtvis ses guld som en säker tillgång. Detta beror på dess okorrelerade karaktär med risktillgångar och det faktum att den stiger i tider av osäkerhet, vilket diagrammet nedan visar.

Sedan finns det inflationsberättelsen. Guld som länge har varit känt som en av de mest sunda tillgångarna för att skydda ens köpkraft, stöder denna teori mer eller mindre.

Den anmärkningsvärda avvikelsen är det senaste året, när inflationen har spiralerat aggressivt medan guldet har släpat, och avslutade 2022 till ungefär samma pris som det öppnade året till. Detta kan verka kontraintuitivt, eftersom inflationen är tänkt att skicka guldet uppåt, men kickern ligger i Federal Reserves agerande det senaste året.

Fed har varit orubblig att den kommer att bekämpa inflationen och har fortsatt att höja räntorna snabbt. Vi har gått från 0% till över 4% på några månader. Detta angriper inflationens hjärta, som är drivkraften bakom en ökning av guldet. Den dämpade avkastningen av guld i år är därför marknadsprissättningen i Fed:s agerande.

Hur är silver i jämförelse?

Copy link to section

OK, så guld är traditionellt sett en inflationssäkring och stiger i tider av osäkerhet. Bra. Men hur står sig silver i jämförelse? Från samma glänsande metallfamilj, är dess returdrivrutiner lika?

Det första man bör påpeka när man investerar i silver är att det är billigare än guld och mer tunt omsatt. Detta hjälper till att öka dess volatilitet ett snäpp jämfört med guld.

Låt oss nu planera silver mot perioder av lågkonjunktur, precis som vi gjorde för guld tidigare:

Det är tydligt att volatiliteten är ett snäpp över, men prisåtgärden följer en liknande väg – den stiger under tider av osäkerhet. Notera att diagrammen ovan använder den officiella definitionen av lågkonjunktur, dvs två kvartal i följd av fallande BNP, och därför kan det vara något av en eftersläpande indikator när det gäller osäkerhet på marknaden. Det är därför både guld och silver ofta har stigit i det sena skedet av cykeln precis innan en lågkonjunktur officiellt börjar.

Ett tydligare sätt att visa gulds förhållande till silver är bara att slå dem på samma diagram:

Det är uppenbart att guld och silver handlas i låssteg och med en extremt hög korrelation, om än med en högre volatilitet för silver.

Varför investera i silver över guld?

Copy link to section

Frågan blir då varför en investerare skulle välja silver över guld. Denna fråga är ännu mer gripande när man jämför deras avkastning. Förhållandet mellan guldpriset och silverpriset var 29 1973. Idag är det 75, medan det nådde så högt som 114 under pandemin.

Med andra ord, sedan 1973 har guld gett investerarna 23X i sin investering, medan silver bara har gett en avkastning 8X (som båda bleknar i jämförelse med aktiemarknaden, som har gett 33X).

Det är lite förvirrande vad som driver förhållandet mellan guld och silver. Jag lekte med några alternativ och kunde inte hitta ett statistiskt signifikant samband.

Det är också värt att nämna att ovanstående diagram kartlägger data tillbaka till 70-talet, men silver och guld har handlats i tusentals år, och förhållandet 2020 var det högsta enligt de mätningar vi har. Så det tyder på att guld av någon anledning har utökat sin dominans över silver på senare tid.

Kanske är detta en teori för varför silver kan vara den bättre investeringen än guld just nu. Om förhållandet är så ojämnt, blir det väl elak återgång? Men baksidan är att det kunde ha blivit ett strukturellt brott, det vill säga en förändring i mönstret för utbud och efterfrågan som av någon anledning har sparkat guldet permanent upp ett snäpp mot silver.

Den enda faktorn som skulle kunna kasta en käpp i hjulet här är industriell användning. Ungefär hälften av silvers efterfrågan kommer från dess industriella användningsområden – tillverkning, elektronik, bilar, solpaneler och så vidare. Detta innebär att efterfrågan i viss mån påverkas av tillståndet i den totala ekonomin.

Guld, å andra sidan, har mycket mindre industriella användningsområden och har därför, åtminstone teoretiskt, mycket mindre anledning att påverkas av ekonomins tillstånd, vilket gör det möjligt för det att fungera som en säkring mer fritt. Kanske är detta en anledning till att investerare har flockats till tillgången under de senaste decennierna före silver.

Slutgiltiga tankar

Copy link to section

Det är svårt att precisera varför dessa tillgångar har presterat annorlunda. Men det som står klart är att duon fungerar som solida säkringar i tider av osäkerhet och har en unik men värdefull plats i den moderna finansiella miljön.

Silver är betydligt mer flyktigt än guld och handlas tunnare, men båda metallerna är starkt korrelerade och drivs av samma faktorer. Guld har bekvämt överträffat “fattigmansguldet” under de senaste decennierna, men om detta fortsätter eller inte är svårt att säga.

Med inflationsförväntningarna avmattade under de senaste månaderna, tror man nu att Federal Reserve skulle kunna svänga av sin räntepolitik tidigare än annars förväntat. Höga räntor angriper inflationen rakt av och begränsar därmed guld och silvers största avkastningsdrivare.

Om det tar slut kommer duons väg att bli mycket intressant att följa.

Guld Silver Ädelmetaller Makroekonomi Råvaror