Den europeiska ekonomin växer, men det kan vara dåligt…

Av:
Jan 24, 2023
Listen to this article
  • Aktiviteten i euroområdet har ökat för första gången sedan juni 2022
  • Detta har lett till farhågor för att en avmattning inte kommer, och ytterligare räntehöjningar kan komma
  • Marknaden fortsätter att gissa centralbanker med avseende på ekonomiska data och framtida räntebana

Det är en märklig tid när goda nyheter inte kan firas för, ja, goda nyheter är dåliga nyheter.

Det är dock det ovanliga scenariot marknaden har ställts inför de senaste månaderna. När inflationen har stigit håller centralbankerna ögonen på de ekonomiska nyheterna för att diagnostisera tecken på en avmattning. För att komma över de skenande ökningarna av levnadskostnaderna måste det åtminstone ske en viss nedgång i efterfrågan, eller så säger teorin.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det är därför aktier har handlats med ett roligt förhållande jämfört med ekonomisk data de senaste månaderna. Bra sysselsättningssiffror kan vara för bra, vilket innebär att högre siffror inte har den önskade effekten på marknaden. Detta kan i sin tur öka sannolikheten för fler räntehöjningar i framtiden, vilket som vi alla vet vid det här laget är dödsdomen för aktier.

Och så har vi alla spelat det här roliga spelet att vänta på viktiga datasläpp – KPI-siffror, jobbsiffror, industrisiffror och vad som helst som kommer över skrivbordet. Och sedan kommer den oerhört viktiga övningen att gissa hur centralbanker kommer att reagera.

Marknaderna har stigit 2023

Hittills i år har marknaden varit mer optimistisk.

Intressant nog, i detta stora pokerspel som vi kallar aktiemarknaden 2023, har detta varit ett fall där investerare kallar centralbankernas bluff.

Politiker har varit orubbliga att räntorna kommer att fortsätta att stiga, men investerare har valt att tro att de mer positiva inflationsdata och det större hotet om en hotande lågkonjunktur kommer att tvinga dem att ändra uppfattning.

När allt kommer omkring uppmuntrar inflationsförväntningarna mer inflation genom en sorts självuppfyllande profetia, en del av anledningen till att marknaden tror att Jerome Powell och co. bluffar. Powell har hånat de positiva marknadsrörelserna, utan att göra någon hemlighet av sitt missnöje.

Det historiska dokumentet varnar starkt för en för tidig uppluckring av politiken. Vi kommer att hålla kursen tills jobbet är klart

Jerome Powell i december

Aktiviteten i euroområdet växer

Men tillbaka till goda nyheter är dåliga nyheter. Idag visade en undersökning att euroområdet har återgått till positiv tillväxt för första gången sedan juni förra året. De starkare siffrorna än väntat kom i inköpschefsindex, som mäter aktiviteten inom tillverkning och tjänster. Detta var helt oväntat, och nu befarar investerare att detta kan uppmuntra ECB att höja räntorna snabbare, som har stigit i den snabbaste takten sedan euroområdets block bildades.

ECB:s ordförande Christine Lagarde tog en mycket hökaktig linje före jul:

Vi svänger inte, vi vacklar inte, vi visar beslutsamhet.

Christine Lagarde

ECB har varit betydligt långsammare än USA när det gäller att höja räntorna. Detta beror delvis på undergångarna med att ha en enda monetär union men flera olika finanspolitiska strategier mellan länder.

Skuldtyngda länder som Italien drabbas hårdare av stigande räntor, eftersom räntebetalningarna på deras skulder blir mer betungande, vilket inte är ett bra problem när kontinenten redan är på gränsen till recession. Men på baksidan vill mer skattemässigt disciplinerade nationer som Tyskland ha högre räntor för att hålla tillbaka inflationen.

Skillnaden mellan Tysklands och Italiens obligationsräntor är ett bra sätt att mäta detta, och faktiskt hela euroområdets hälsa. Även om diagrammet nedan visar att spreaden har sjunkit sedan de tider av max oro förra sommaren, ligger den kvar på 1,8%, efter att ha varit nära noll 2021.

Vad händer sen?

För tillfället trampar marknaden fram med försiktig optimism om att det kan bli ljus i slutet av tunneln när inflationen dämpas. Den andra frågan är då om detta ljus bara kan uppnås efter att ha traskat igenom en lågkonjunktur, och i så fall hur illa kommer det att vara?

Talet om en mjuklandning lever fortfarande, även om oron kvarstår för att arbetslösheten kan öka, kraftiga fall i efterfrågan och att den monetära åtstramningscykeln har gått för långt, med en smärtsam lågkonjunktur nu oundviklig.

Nästa nyckeldatum är den 1 februari då Fed kommer att tillkännage sin senaste räntepolicy. Och om igen kommer marknaderna att spela sitt spel med katt och råtta. Är det inte kul?