Inflationen dämpas men aktierna faller fortfarande, vad händer härnäst?

Av:
Dec 16, 2022
Listen
  • Inflationen kom under förväntningarna i USA, Europa och Storbritannien den här veckan
  • Aktier hoppade ursprungligen på nyheterna men föll tillbaka efter hökiska kommentarer från centralbanker
  • Centralbanker har 70-talet i sinnet, när inflationen tämjdes tre gånger, bara för att spika tillbaka värre

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Det är ett roligt spel med katt och råtta de spelar, eller hur?

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Jag skrev ett stycke för ett par månader sedan som inleddes med frågan “vad är nytt?”. Aktier hade stigit till sin bästa tvådagarsavkastning sedan 2020 efter förnyat hopp om att en pivot från Federal Reserve skulle kunna komma förr snarare än senare.

Jo, Isaac Newtons tredje rörelselag säger att för varje handling finns det en lika och motsatt reaktion. Det verkar som att Mr Newtons lagar sträcker sig till aktiemarknaden, som har jojo:at fram och tillbaka på till synes samma variabel hela året.

Den här veckan har medfört motsatsen till den uppåtgående pushen, med marknaden som skalar tillbaka efter hökiska kommentarer från centralbanker runt om i världen. Men vad betyder allt, och var lämnar det oss?

Inflationsdata överträffar förväntningarna i USA, Storbritannien och Europa

Copy link to section

Det här var en stor vecka för det enda som verkar ha betydelse för marknaderna nyligen – inflationssiffror.

Börsen steg initialt i höjden på tisdagen efter att USA:s inflation kom in på 7,1%, en nedgång från 7,7% föregående månad och slog förväntningarna på 7,3%. Det var den lägsta avläsningen sedan 2021, och aktiemarknaden slösade inte bort tid. Det bar av till tävlingarna, med S&P 500 upp 3% vid öppningsklockan.

Men Jerome Powell och den roliga polisen, aka Federal Reserve, bestämde sig för att lägga ner festen. Powell sa att Fed skulle behöva “avsevärt mer bevis” för att inflationen håller på att dämpas, och tillade att “min åsikt och mina kollegors uppfattning är att detta kommer att ta lite tid … låt oss bara förstå att vi har en lång väg att gå för att komma tillbaka till priset stabilitet”.

Marknaden reagerade och sjönk ner. S&P 500 har gett upp de flesta av sina vinster och fallit tillbaka under $3900.

Europa går samma väg

Copy link to section

ECB, som följde Fed med att höja 50 bps, var ännu mer hökaktig. Den åtog sig att höja räntorna “avsevärt”, “i en jämn takt” och till “tillräckligt restriktiva” nivåer, trots de sjunkande inflationssiffrorna.

ECB-räntan är ändå bara 2%, långt söder om den amerikanska räntan på 4,25-4,5%. USA ligger därmed fortfarande långt före Storbritannien och Europa, medan staterna också har en bättre plats ekonomiskt. Energikrisen kväver Europa hårdare, eftersom Ryssland fortsätter sitt krig mot Ukraina, samtidigt som en obeveklig dollar har skadat euroområdet också.

Dollarn har dock mjuknat den senaste tiden då inflationen visar tecken på att bli tämjad.

Vad betyder detta framöver?

Copy link to section

Arbetsmarknaden är dock fortfarande resolut. Faktum är att inflationen fortfarande är så hög att det verkar svårt att föreställa sig ett scenario där den tyglas utan att arbetslösheten stiger.

Federal Reserve vet detta, och de vet att inflationen är långt ifrån över ännu. 1970-talet är sannolikt framträdande i deras sinnen, när höjningar tämde inflationen, bara för att den skulle spika tillbaka till högre nivåer efter att foten togs bort från gasen. Faktum är att detta hände tre gånger.

Budskapet den här gången är tydligt: Fed, och andra centralbanker, gör allt de kan för att minska inflationen. Kom ihåg att inflationsförväntningar ger ytterligare inflation. Och tills efterfrågan och utgifterna tyglas – och en viss svaghet i sysselsättningen märks – kommer inflation av denna storlek att bestå.

Marknaden såg inflationssiffrorna och drog slutsatsen att detta skulle räcka för att Powell och gänget skulle mildra sitt språk lite, särskilt när rädslan för lågkonjunkturen ökar. Men Powells retorik på onsdagen var tydlig för investerare som känner att Fed kommer att överge sin kamp mot höga priser när jobbförlusterna ökar och ekonomin går mot recession. Marknaden trodde på honom, vilket är anledningen till att priserna har sjunkit.

Det är redan bara 27 dagar till nästa KPI-avläsning, då vi åker karusell igen.

UK USA Aktier & Fonder Europa Makroekonomi Nordamerika Världen