Fed höjer räntorna igen, men Europa och Storbritannien är ännu värre

Av:
nov 3, 2022
Listen to this article
  • Federal Reserve höjer räntorna med 0,75%, förväntas nå 4,5% i slutet av året
  • Det genomsnittliga 30-åriga bolånet överstiger 7%, upp från 3,1% förra året
  • Europa och Storbritannien bakom, som båda stirrar lågkonjunkturen i ansiktet

Ännu en dag, ännu en räntehöjning från Federal Reserve. Vad är nytt?

Det är säkert att säga att pappan av alla tjurkörningar, som vrålat sedan den stora finanskrisen 2008, nu är över.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Hur höga kommer räntorna att bli?

Marknaden vinglar när Federal Reserve höjer räntorna för att attackera inflationen. Detta suger likviditet ur ekonomin, eftersom investeringarna minskar och det senaste decenniets frihjulskonsumtion är återhållsam. Det drar dock också upp bolåneräntorna.

Med sex räntehöjningar i rad är det den kraftigaste ränteuppgången sedan 80-talet. Då nådde de nästan 20%, vid en tidpunkt då inflationen vrålade ännu högre än den är idag. Det är långt ifrån idag, då räntorna ligger mellan 3,75% och 4%. De förväntas stiga mot 4,5% i slutet av året.

Bolåneräntor

Allt detta har naturligtvis en effekt på bolåneräntorna. Medan Fed-räntan är kortsiktig, översteg den genomsnittliga räntan på ett 30-årigt bolån med fast ränta i USA 7% den här veckan, enligt rapporter från bolåneköparen Freddie Mac.

Det är ett häpnadsväckande hopp från siffran på 3,14% för bara ett år sedan. Bostadsförsäljningen börjar avta, men arbetsmarknaden och konsumenternas efterfrågan har inte påverkats av Feds agerande.

Även om detta låter bra på ytan av saker och ting, förhindrar det inflationen att sjunka, med Fed-politiker som erkänner att inflationen har varit mer ihållande än ursprungligen trott, samtidigt som de tillägger att ”den ultimata räntenivån kommer att vara högre än tidigare förväntat”.

Det är ganska uppenbart för alla, märk väl, med inflationshandel nära 40-åriga toppar ett år efter ”övergående” var modeordet vid varje presskonferens.

Europa och Storbritannien

Federal Reserve leder dock flocken. Storbritannien träffas i eftermiddag för att tillkännage vad som förväntas bli en sund räntehöjning, eftersom de fortsätter att slingra sig från skadan orsakad av Truss tumultartade regeringstid (cameo?). Inflationen var 10,1% i september, medan pundet har blivit krossat på valutamarknaderna.

Europa stirrar också en lågkonjunktur rakt i ansiktet. Europeiska centralbanken (ECB) levererade en andra jumbohöjning i rad förra veckan – vid 75 bps – och har nu höjt räntorna med 2% under de tre senaste mötena, vilket tar dem till den högsta siffran sedan 2009.

En påminnelse om att hur dåliga saker än är i USA, så är de värre över Atlanten. Även om människor har ont överallt när inflation vägrar att dö utan kamp, vilket gör att alla som kallade det som ”övergående” har mycket fel.