Utforskar den förbryllande logiken bakom Kanadas centralbankspolicy

Av:
Jan 30, 2023
Listen
  • Innehavare av bolån och skulder betalar mer för att sköta sina finansiella åtaganden.
  • Detta verkar vara ett udda koncept eftersom en blomstrande ekonomi inte kan gå okontrollerad.
  • Invezz-analytikern Dan Ashmore förstår de förbryllande centralbanksbesluten.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Kanadas centralbank höjde räntorna ännu en gång som en del av sitt mål att hålla inflationen nära målet på 2%. För att uppnå detta mål genomför centralbanken förändringar i sin penningpolitik.

Detta scenario har utspelat sig otaliga gånger över hela världen. Många människor, särskilt bolåneinnehavare och de som bär skulder, tyckte alltid att konceptet med räntehöjningar var förbryllande.

En het ekonomi, enligt centralbanker, kan vara problematisk. Det är vad de säger med sina egna ord:

Men om ekonomin växer för snabbt kan det leda till stigande inflation. Så vi kanske höjer styrräntan, vilket betyder: Människor och företag betalar högre ränta på lån och bolån.

En blomstrande ekonomi är … dålig?

Om ekonomin accelererar för snabbt anser centralbankerna att detta är ett negativt utfall eftersom det kan leda till förhöjda inflationsnivåer. För att bekämpa inflationen kommer centralbanken att höja räntorna vilket tvingar människor och företag att betala högre räntor på sina lån och bolån.

När ekonomin är het, företag expanderar och fler människor tjänar en högre lön, måste centralbanken vidta åtgärder för att straffa denna typ av verksamhet. Ledsen att medelklassfamiljer knappt klarar sig, nu måste du betala mer på din skuld – uppenbarligen för det större bästa.

En husägare som har turen att få ett femårigt bolån med rörlig ränta på 0,9% på ett hem på cirka $700 000 betalar nu $1 317 mer i månaden (källa). Betrakta detta som deras roll i att bromsa en blomstrande ekonomi… vilket troligen hjälpte dem att ha råd med ett hus i första hand.

WTF: folk sparar mer när priserna är högre

Bank of Canada noterar att när räntorna är högre, “tenderar folk att spara mer och spendera mindre.” Men detta är konstigt från samma enhet som nu tvingar familjer att spendera hundratals dollar mer på sina bolån, förutsatt att de har turen att ha hittat ett rimligt prissatt hem i första hand.

Som du kan se i min tidigare Invezz-analysartikel betalar ett genomsnittligt hushåll som tjänar en genomsnittlig inkomst nu $800 mer i månaden på sina bolånebetalningar jämfört med före-COVID-eran (minns du de där goda tiderna?). Ja, lycka till med hela konceptet med att spara mer. Bra råd, Bank of Canadas guvernör Tiff Macklem.

Även de i den högre delen av det ekonomiska spektrumet kämpar för att spara mer pengar i denna miljö. Enligt Bloomberg, lever en tredjedel av amerikanerna som tar hem en kvarts miljon dollar om året lön till lön.

“Ingen enkel lösning”

Invezz-analytikern Dan Ashmore säger till mig att det inte finns någon enkel lösning och centralbanker, inklusive Kanada, måste vara försiktiga med att inte höja räntorna till den punkt där det utlöser en lågkonjunktur. Han noterar:

Eftersom vi har sett inflationen dämpas världen över under de senaste månaderna, börjar marknaden nu vända sin uppmärksamhet mot en potentiell hotande lågkonjunktur som den största rädslan. Bolåneägare är bara en delmängd av de människor som kommer att känna knipet – priset som måste betalas för att få inflationen under kontroll

Ironiskt nog bör jag notera att stigande bolåneräntor nu är den största bidragsgivaren till inflationen i Kanada.

Ändå är det viktigt att komma ihåg att husägare som står inför högre kostnader har sett värdet på sina tillgångar stiga under åren. Det är om de köpte sin fastighet för flera år sedan eftersom bostadspriserna sjunkit från 2022 års nivåer. Dan tillägger:

Hyresgäster ser prishöjningen och får ingenting tillbaka. Och människor med lägre inkomster betalar en högre del av sin lön på mat och förnödenheter som också stiger, i vissa fall i alarmerande takt. De hade inga tillgångar att njuta av inflationen som pressade upp alla tillgångar under de senaste två åren.

Ad

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer inom minuter med vår föredragna mäklare, eToro

10/10

67% of retail CFD accounts lose money