ZIM Integrated aktie tragisk kollaps från $90 till $20: köpa dippen?

Av:
Apr 19, 2023
Listen
  • ZIM Integrated aktiekurs har kraschat från $90 till $20.
  • Fraktkostnaderna har sjunkit kraftigt de senaste månaderna.
  • Analytiker har nedgraderat sina intäkts- och lönsamhetsmått.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Aktiekursen för ZIM Integrated Shipping ( NYSE: ZIM ) har varit i en nedåtgående trend i månader då oron för en global avmattning fortsätter. Aktierna har också drabbats av förhöjd rädsla för en utdelningssänkning då bolaget bevarar kontanter. Vidare har fraktkostnaderna sjunkit, vilket har drabbat många rederier, inklusive Star Bulk Carriers och Matson.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Är denna rädsla berättigad?

Copy link to section

ZIM Integrated Shipping har varit under press då investerare fortsätter att oroa sig för företagets framtida lönsamhet. Den största utmaningen är att med den globala ekonomin som förväntas bromsa, har fraktkostnaderna sjunkit.

Som ett resultat har många analytiker nedgraderat bolagets finansiella uppskattningar för året. Som visas nedan har analytiker minskat den övergripande uppskattningen av företagets intäkter för i år. De förväntar sig att dess intäkter för i år kommer att vara 6,32 miljarder dollar följt av 6,26 miljarder dollar 2024. Samma trend sker i dess lönsamhet, där de förväntar sig att EPS kommer att sjunka till -2,34 dollar i år.

ZIM earnings estimates

Att ZIM Integrateds intäkter och lönsamhet för i år kommer att gå ner går inte att diskutera. Dessutom har fraktkostnaden varit i en nedåtgående trend i månader. Huvudfrågan är hur olönsamt ZIM kommer att bli i år.

I sina senaste resultat sa företaget att man tror att fraktkostnaderna är på väg att botten och att marknadsförhållandena kommer att förbättras i år. Det är fortfarande oklart om fraktpriserna kommer att studsa tillbaka i år. En rapport denna vecka visade att fraktkostnaderna för containers har ökat kraftigt även om analytiker varnade för att det kan vara en artificiell inflation av priserna.

Därför är frågan om ZIM Integrated har de ekonomiska resurserna att hantera denna avmattning. Till skillnad från andra rederier har ZIM en stark balansräkning med över 4,6 miljarder dollar i kontanter. Den har också noll nettohävstång och förväntar sig att ha en EBITDA på 7,5 miljarder USD i år.

Viktigast av allt är att ZIM har ändrat sin affärsmodell för att inkludera mer charter, vilket innebär att dess verksamhet nu är lättillgänglig. Som sådan anser jag att företaget, som är högt undervärderat, är väl positionerat för det nya normala, som jag skrev här.

ZIM Integrated aktiekursprognos

Copy link to section
ZIM Integrated

ZIM-diagram av TradingView

På det dagliga diagrammet ser vi att ZIM-aktien har kratrats under de senaste månaderna. Precis, det har kraschat från förra årets högsta på $91,50 till nuvarande $20. Det betyder att investerare har förlorat miljarder dollar trots att direktavkastningen har hoppat.

En närmare titt visar att den branta nedåtgående kraschen har avtagit och aktien rör sig nu i sidled. Detta är ett tecken på att botten är nära. Även om det är för tidigt att säga, misstänker jag att aktierna kommer att studsa tillbaka under de kommande månaderna. Denna uppfattning kommer att bekräftas om aktien rör sig över nyckelmotståndspunkten på $25,70, den högsta punkten i år.

Detta utbrott kommer sannolikt att inträffa i maj när företaget kommer att publicera sina finansiella resultat. Ett avbrott under årets lägsta nivå på $15,36 kommer att innebära att björnar har segrat.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

USA Aktier & Fonder Tjänster Transport & turism