Nikkei 225-index är i en obeveklig tjurgång: är det ett bra köp nu?

Av:
May 23, 2023
Listen
  • Nikkei 225-indexet har flyttat till den högsta nivån sedan 1990.
  • Indexet har skjutit i höjden med mer än 18 % i år.
  • Den har skjutit i höjden med över 352 % från den lägsta punkten sedan finanskrisen.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg

Japanska aktier blomstrar när efterfrågan från lokalbefolkningen och utlänningar steg och den ekonomiska aktiviteten återhämtade sig. Nikkei 225 -index handlades till 30 950 ¥, den högsta nivån sedan 1990. Sammantaget har indexet skjutit i höjden med över 352 % från den lägsta punkten under den globala finanskrisen och med ~18 % i år. Topix, ett annat blue-chip-index, har hoppat till den högsta nivån på decennier.

Japans privata sektor blomstrar

Nikkei 225 och Topix-indexen steg på tisdagen efter de senaste PMI-siffrorna för tillverkning och tjänster. Enligt S&P Global steg PMI för tillverkning till 48 i maj, bättre än medianuppskattningen på 47,3.

En annan siffra visade att tjänsternas PMI steg till 51,8 i maj, vilket var lika bättre än medianuppskattningen på 48,9. Ett PMI-värde på 50 och över är ett tecken på att en sektor klarar sig betydligt bättre.

Dessa siffror visar att Japans ekonomi återhämtar sig om än i långsammare takt. Det får hjälp av låga räntor och de förändrade makrohändelserna som fallande fraktkostnader.

Nippon Paper Industries var den bäst presterande Nikkei 225-komponenten på tisdagen då aktien hoppade med över 14 %. Japan Steel Works aktie steg med över 3%. Andra topppresterande på tisdagen var Trend Micro, Unitika, Recruit Holdings och Yamaha Motors.

De bäst presterande aktierna i indexet hittills i år är Kobe Steel, Advantest, Dainippon Screen, Yokohama Rubber och Kaisen Railway. Sogo soshas, som Warren Buffett har investerat i som Mitsubishi, Mitsui, Sumitomo, Itochu och Marubeni har alla hoppat med tvåsiffriga siffror i år.

Nikkei 225-indexet reagerar också på det pågående skuldtaket i USA. Det är en viktig fråga för Japan eftersom det är den största innehavaren av amerikanska statsskulder. Även om inget beslut har tagits, tror analytiker att de två sidorna i slutändan kommer att nå en överenskommelse före den 1 juni.

Nikkei 225 indexprognos

Nikkei 225

Nikkei-indexdiagram av TradingView

Det dagliga diagrammet visar att Nikkei 225-indexet har varit i en stark hausseartad trend de senaste månaderna. Den gjorde en viktig milstolpe när den rörde sig över nyckelmotståndsnivån på 29 251 ¥, den högsta nivån den 17 augusti.

Indexet har hoppat över 25-dagars och 50-dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA). Vidare har MACD flyttat över den neutrala punkten. Momentum och chandeoscillator har fortsatt att stiga.

Därför kommer indexet sannolikt att fortsätta att stiga när köpare siktar på nästa nyckelmotståndsnivå på 32 000 ¥. Ett steg under stödet på 30 000 ¥ kommer att ogiltigförklara den hausseartade uppfattningen.

Ad

Kopiera experthandlare enkelt med eToro. Investera i aktier som Tesla & Apple. Handla omedelbart ETF:er som FTSE 100 & S&P 500. Registrera dig på några minuter.

10/10