SH- och SDS-analys: fallet mot dessa S&P 500 ETF:er

Av:
May 23, 2024
Listen
  • S&P 500-indexet har skjutit i höjden från 44 dollar 1957 till 5 300 dollar idag.
  • Det har studsat tillbaka från tidigare fall, som dot com-bubblan och bostadskrisen.
  • Short och UltraShort S&P 500 ETF:erna har underpresterat marknaden.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Short S&P 500 (SH) och UltraShort S&P 500 (SDS) ETF:erna har rasat hårt i år då amerikanska aktier har fortsatt sin starka uppåtgående trend. Deras totala avkastning 2023 låg på minus 8,85 % och minus 17,8 % 2023 och med 19,95 % och 36,47 % under de senaste 12 månaderna. Däremot har S&P 500-indexet stigit med 11,5 % och 26 % det senaste året.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

S&P 500-index har gått bra

Copy link to section

S&P 500 -indexet har varit ett av de bäst presterande indexen globalt. Det grundades 1957 och började till ett värde av $44,6. Idag har indexet hoppat till över 5 300 $, vilket betyder att investering på 1 000 $ den första dagen skulle vara värd nästan 94 000 $.

Indexet har utvecklats och består nu av de största företagen i världen, där de sex största har ett börsvärde på 13,4 biljoner dollar eller 47 % av USA:s BNP. Det består av de viktigaste företagen globalt som Amazon, Microsoft och Apple.

Viktigast av allt, en närmare titt på fonden visar att den alltid stiger och återhämtar sig efter stora nedgångar. Den återhämtade sig från den asiatiska valutakrisen 1997, dot com-bubblan, den globala finanskrisen och starten på Covid-19-pandemin.

SH vs SDS

SDS vs SH ETF-diagram

Korta S&P 500 ETF:er är riskabla

Copy link to section

Därför har investeringar i SH och SDS ETF:er varit en av de sämsta investeringarna på Wall Street sedan de två har tappat 57% respektive 85% under de senaste fem åren. Till skillnad från andra långa ETF:er som SPY och VOO, som har en kostnadskvot på 0,03 %, har dessa två 0,88 % och 0,90 %. Det gör dem till ett av de dyraste sätten att gå sönder.

SH ETF strävar efter att generera en daglig avkastning som motsvarar -1% av den dagliga utvecklingen för S&P 500. SDS är en liknande fond, med den enda skillnaden att den eftersträvar -2x den dagliga utvecklingen av indexet. Till exempel steg VOO ETF med 0,10% på måndagen medan SH och SDS sjönk med 0,08% respektive 0,016%.

Dessa ETF:er kan fortsätta att sjunka av tre huvudsakliga skäl. För det första finns det förhoppningar om att centralbanker i den utvecklade världen snart ska börja sänka räntorna. Räntesänkningar kommer att bli en boom för aktier eftersom de kommer att leda till en rotation från obligationer till aktier. Investerare har allokerat över 6 biljoner dollar i amerikanska penningmarknadsfonder.

För det andra går amerikanska företag bra, med den senaste vinsttillväxten på 5,4 %, den högsta nivån sedan Q2’22. De flesta företag, inklusive nyckelnamn som Microsoft, Amazon och Exxon Mobil publicerade starka resultat.

S&P 500

S&P 500 indexdiagram

Slutligen, tekniker stödjer S&P 500. På diagrammet ovan ser vi att indexet steg över den avgörande motståndsnivån på $5 267, vilket ogiltigförklarar dubbeltoppsmönstret. Det har också hoppat över alla glidande medelvärden, vilket pekar på fler vinster.

Om detta händer kommer indexet sannolikt att stiga till nyckelmotståndet på $6 000. Faktum är att Morgan Stanleys Mike Wilson, en ledande björn, har nyligen blivit hausse.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Aktier & Fonder Marknadsanalys