Är det säkert att investera i Blackstones BREIT och Starwoods SREIT?

Av:
May 24, 2024
Listen
  • Real Estate Investment Trusts har kommit under press i år.
  • Blackstones BREIT-produkt har tappat avsevärda summor under de senaste åren.
  • Starwoods SREIT-fond har begränsade uttag när eländet ökar.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Real Estate Investment Trusts (REITs) är älskade tillgångar bland utdelningsfokuserade investerare. Till skillnad från andra företag är dessa fonder skyldiga att dela ut större delen av sin inkomst till aktieägarna varje år. Investerare kan också karakterisera sina utdelningar som avkastning på kapital (ROC) istället för inkomst.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

SREIT och BREIT är privata REITs

Copy link to section

Globalt har REITs ett sammanlagt marknadsvärde på över 1 biljon dollar, med de flesta av dem i USA. Den största av dessa fonder är företag som Prologis, American Tower, Equinix, Welltower och Simon Property Group.

En relativt ny klass av REITS har kommit upp och attraherat miljarder dollar i tillgångar. Dessa REITs är inte börsnoterade och förvaltas av stora företag inom kapitalförvaltningsbranschen. Blackstone, det största private equity-företaget i världen, driver Blackstone Real Estate Income Trust (BREIT) som har över 14 miljarder dollar i tillgångar.

Den andra stora fonden är Starwood Real Estate Income Trust (SREIT), som har över 10 miljarder dollar i tillgångar. Det förvaltas av Starwood Capital Group, ett företag med över 115 miljarder dollar i tillgångar under förvaltning.

Dessa medel har hamnat i rampljuset av de dåliga skälen. Blackstones BREIT begränsade utflöden 2022 eftersom många investerare lämnade av rädsla för den förväntade muren av löptider i fastighetsbranschen. Dess investerare tog ut cirka 2,4 miljarder dollar 2023 och utflödena har fortsatt om än i långsammare takt.

vnq

Vanguard Real Estate ETF-diagram

SREIT pausar uttag

Copy link to section

Nu har fokus flyttats till Starwoods SREIT, som har begränsat utflöden. I ett uttalande sa företaget att det bara hade 235 miljoner dollar kvar i kontanter, vilket betyder att det har några månader kvar att stödja uttag.

SREIT har inga enkla alternativ, vilket gör begränsning av uttag till det bästa alternativet. Den andra lösningen skulle vara att sälja tillgångar, ett tufft samtal på grund av de pågående problemen inom fastighetssektorn. Dessutom kan företaget besluta sig för att samla in pengar, en annan svår väg i en tid då räntorna är på en hög nivå.

Människor investerar i BREIT och SREIT för att få en exponering mot fastighetsbranschen. BREIT har till exempel investerat i fastigheter som flerfamiljshus, studentbostäder, industri, datacenter och nettouthyrning.

SREIT:s totala tillgångsvärde uppgår till över 24,8 miljarder dollar medan dess nettotillgångsvärde är nästan 10 miljarder dollar. De flesta av dess investeringar är bland annat i lägenheter med marknadsränta, industrier, bostäder till rimliga priser och fastighetslån.

Enligt sin hemsida har SREIT levererat en årlig avkastning på 8% medan BREIT har avkastat cirka 10,4%. De två har avkastat 1,5 % och 2,2 % YTD, siffror som ligger under den amerikanska inflationstakten.

Därför anser jag att dessa fonder inte är bra investeringar på grund av deras prestanda och deras illikviditet. Dessutom genererar en enkel investering i S&P 500-indexet starkare avkastning och är mycket likvid.

Deras illikviditet uppstår på grund av hur de är strukturerade. Som BREIT- och SREIT-investerare är affären att du enkelt kan lämna dina investeringar. Fastighet är dock en av de mest illikvida industrierna globalt, vilket gör det svårt att lämna affärer.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Fastighet Marknadsanalys REITs