Tokeniserede aktier og aktieopdelinger

By: Dan Ashmore, CFA
Dan Ashmore, CFA
Dan er dataanalytiker hos Invezz, der kombinerer kvantitative færdigheder og en makrobaggrund for at kompilere analyser om en række… læs mere.
on jun 9, 2022
  • Amazon opdelte hver aktie i 20 denne mandag, hvilket markerede selskabets første opdeling siden 1999.
  • Tokeniserede aktieplatforme afspejler markedet og viser ingen forhindringer her for on-chain investorer.
  • DeFiChain er en sådan platform, der håndterede opdelingen uden problemer.

Aktieopdelinger

Jeg har længe været af den mening, at aktieopdelinger opsummerer perfekt, hvor fjollede vi mennesker nogle gange kan være.

For de uindviede har en aktieopdeling ingen effekt på det grundlæggende i en aktie, men i stedet blot “opfattelsen” af den. For eksempel gennemførte Amazon deres første aktieopdeling siden 1999 tidligere på ugen, hvilket betyder at i stedet for at én investor besidder én aktie til en værdi af $2.340, så ejer de i stedet nu 20 aktier til en værdi af $117 pr. stk. til en værdi af i alt $2.340.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Intet har med andre ord ændret sig, men fremgangsmåden bliver ikke desto mindre ofte anvendt af virksomheder, når de nominelle tal bliver for store, hvilket får aktien til at fremstå mere overkommelig og tilgængelig. I Amazons tilfælde steg aktiekursen omkring 2 % efter opdelingen (selv om den stadig er faldet omkring 10% siden offentliggørelsen af planen for tre måneder siden).

DeFi

Der er dog noget pudsigt på fære, når det kommer til DeFi. Som kryptovaluta fan, der kan lide at befinde mig on-chain, så er jeg super interesseret i tokeniserede aktier, da jeg har aktier som en del af min portefølje. Muligheden for at investere i disse on-chain tilbyder mig en række frynsegoder, såsom større tilgængelighed (visse retskredse gør det vanskeligt at købe aktier), større handelsfleksibilitet (de traditionelle mæglere lukker for al handel uden for åbningstid, mens blockchain er åben 24/7), samt muligheden for at undgå KYC.

Men hvis du har eksponering overfor en aktie via et tokeniseret aktiv i blockchainen, hvad sker der så, når aktien opdeles som i tilfældet med Amazon?

DeFiChain

For at forklare mig bedre, så vil jeg bruge eksemplet med Amazon-aktien og DeFiChain – den tokeniserede aktivplatform, som jeg interviewede for et par måneder siden. Hvis du er interesseret i et dybere dyk ned i de tokeniserede aktier, så kan dette interview læses her.

Der er som sagt ingen værdiændringer at spore her. På samme måde som på aktiemarkedet, så har enhver, der tidligere har haft et tokeniseret Amazon-aktiv (dAMZN) nu i stedet 20 af disse, der svarer den samme samlede værdi. Processen blev afsluttet via to faser: For det første fastlåste DeFiChain alle sine eksisterende dAMZN-tokens, og da markedet genåbnede til de opdelte priser, så begyndte DeFiChain nu at afspejle den justerede pris. En grafisk forklaring kan ses nedenfor:

Konklusion

Et andet aspekt af tokeniseret aktiehandel er, at det hele foregår glat og effektivt. I dette tilfælde matcher det aktiemarkedet, da mæglere også vil have gjort ovenstående problemfrit. Men de andre fordele ved tokeniserede aktier er der dog stadig – der er simpelthen betydeligt mere frihed, tilgængelighed og effektivitet. Sidstnævnte gælder for både kapitalstyring og tid – ikke blot er det hurtigere, når man omgår KYC og andre regulatoriske forhindringer, men tokenet kan ofte også stilles som sikkerhed eller anvendes til andre nicheanvendelser, såsom likviditetsmining, hvilket netop er tilfældet med DeFiChain.

Så for at afslutte denne saga, så har intet her ændret sig efter aktieopdelingen, hvis du skulle være nysgerrig.

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på blot få minutter med vores foretrukne mægler, Capital.com
9.3/10
75.26% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.