FTX vil købe BlockFi: men hvorfor så billigt til $25 millioner?

Af:
op jul 4, 2022
Listen to this article
  • BlockFi blev sidste år vurderet til $5 mia., men er nu på nippet til at blive solgt til FTX for $25 mio.
  • Celsius og CoinFlex har begge sat deres udbetalinger på pause, men BlockFi hævder, at de endnu er solvente.
  • Manglende transparens og regulering indenfor kryptovaluta lån betyder, at BlockFi-balancen er et mysterium.

Jeg skrev her i sidste uge om, at kryptovaluta har et smitteproblem med en række virksomheder, der er blevet fanget med bukserne nede med overskydende balancer og svag risikostyring.

BlockFi havde netop taget en løbende kreditfacilitet på $250 millioner med FTX, som for dem, der ikke taler flydende business, i bund og grund er et fancy udtryk for “redningsaktion”.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Nu er FTX klar til at købe det kriseramte firma for det ret undervældende beløb på $25 millioner.

Ron Burgundy GIF - Find & Share on GIPHY

Blot et rygte eller bekræftet?

Kryptovaluta kan til tider være som et gymnasie cafeteria, hvor rygterne flyver omkring i ofte ubarmhjertig hastighed, så lad os derfor prøve at skære igennem al støjen for at finde ud af, hvad det er der helt præcist sker her. Oprindeligt mente man, at FTX blot erhvervede sig en andel af BlockFi’s egenkapital, men så landede nyheden om, at der var tale om en direkte (og betydelig) del af egenkapitalen, og nu ser det ud til, at et vilkårene er ved at være blevet udarbejdet for hele balladen.

Det tal som man oftest hører er $25 millioner, selvom visse kilder dog peger på et tal i nærheden af $50 millioner. Hvad der dog ikke hersker tvivl om, er at opkøbet – uanset om det er $25 millioner eller $50 millioner – er ufattelig billigt, hvis man tager BlockFi’s historiske værdiansættelser i betragtning.

I marts 2021 afsluttede BlockFi sin serie D-finansieringsrunde til en værdiansættelse på $3 milliarder. Tre måneder senere i juni 2021 rejste de efter sigende midler til en værdi på $5 milliarder. For tre uger siden rapporterede Bloomberg desuden, at firmaet planlagte at rejse midler til en værdi af $1 milliard. Og i skrivende stund, mens kalenderen ruller fra juni til juli, så graver jeg dybere ned i historien om FTX, der nu køber firmaet for sølle $25 millioner.

For at citere min sambo, da jeg tabte en flaske ketchup på gulvet i sidste måned – hvad fanden?

For at vise alt dette visuelt, så sammenlignede jeg disse BlockFi-vurderinger med prisen på Bitcoin. Der er ingen grund til at lyve – grafen er ulækker.

Så hvorfor det store fald?

Alt er selvfølgelig indlysende set i bakspejlet, men virksomheder som BlockFi’s aggressive karakter var ganske enkelt en opskrift på en katastrofe. På trods af at de markedsfører sig som “kryptovaluta låneudbydere”, der betaler et afkast på kundernes indskud, så har disse firmaer i virkeligheden fungeret som utroligt aggressive hedgefonde. Kunderne stolede på, at disse firmaer investerede deres penge, de var blot ikke klar over det, hvilket siger noget om det niveau som hysteriet på kryptovaluta tyremarkedet befinder sig på, idet penge strømmede ind fra alle sider.

Men markedet kan dog altid ydmyge investorerne, og det er lige præcis, hvad der er sket her. BlockFi var alt for aggressive og udviste en total mangel på risikostyring. Selvom det endnu ikke er så fatalt som hos de andre kryptovaluta låneudbydere Celsius og CoinFlex, som begge blev tvunget til at sætte deres udbetalinger på pause for at kunne støtte deres likviditetskriser, såvel som Three Arrows Capital, der står overfor en konkurs, så er det på mange måder sidste chance for BlockFi.

Den skjulte natur og manglen på regulering betyder, at vi ikke kan være sikre på, hvor mange midler der rent faktisk var på BlockFi’s balance, men efter al sandsynlighed var den fyldt til randen med stærkt korrelerede kryptovaluta redskaber. Da disse aktiver i samlet gruppe begyndte at falde – hvilket historisk set altid har været tilfældet, når det kommer til kryptovaluta krak – så blev BlockFi’s egenkapital-position udslettet.

Det der gjorde denne forfærdelige situation til en fuldstændig krise var den kendsgerning, at kunderne forværrede belastningen på BlockFi ved at forsøge at stikke af på samme tid, og hæve midler og teste likviditeten på BlockFi’s reserver.

En række rapporter hævder også, at op til 80% af BlockFi’s arbejdsstyrke kunne ende med at blive afskediget, idet firmaet lige nu kæmper hårdt for at skære ned i deres omkostninger. Sam Bankman-Fried og FTX, der har positioneret sig selv som en slags international valutafond indenfor kryptovaluta verdenen – en “sidste udvejs” låneudbyder – stirrer nu en overtagelse til $25 millioner direkte i øjnene i et forsøg på at genoplive firmaet.

Selvom $25 millioner er det tal der rammer overskrifterne lige nu, så kunne der sagtens stadig være en masse gæld og lyssky forpligtelser, hvilket betyder at det virkelige tal kunne være langt højere. Men så igen, så er regulering og transparens ganske enkelt ikke til stede her, så alt dette er blot gætteri.

BlockFi’s administrerende direktør, Zac Prince, afviste dog værdiansættelsen på de $25 millioner, der cirkulerede omkring som værende “rygter”. Andetsteds efter at en række detaljer fra et investoropkald blev lækket, der pegede på at FTX muligvis ville kunne konvertere sine lån til BlockFi til egenkapital uden begrænsninger, så hævdede en BlockFi-repræsentant dog at dette var “utroligt spekulativt”.

Personligt er det eneste som jeg finder spekulativt her, er om BlockFi vil være i stand til at overleve dette rod. For hvilke kunder vil egentlig vælge at overlade deres opsparinger til denne bank -hedgefond igen?

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på få minutter med vores anbefalede mægler, eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money