Det Nancy Pelosi gør burde stadigvæk være ulovligt

Af:
op jul 22, 2022
  • Nancy Pelosi handlede for $12,75 millioner i købsoptioner i 2021.
  • Hendes portefølje voksede med anslåede $26 millioner dollars i 2020, da COVID-pandemien ramte.
  • Hun har forsvaret sin handler og udtalt, at USA er en "fri markedsøkonomi", og at dette bør omfatte lovgivere.

Lad mig bare sparke dette stykke i gang ved at sige, at jeg er ligeglad med venstre vs højre, blå vs rød, demokrat vs republikaner. Jeg er en talnørd, der er vokset op i Europa, og det er derfor tallene som jeg fokuserede på her.

De kalder hende Dronningen af Stonks.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Jaime Rogozinski, der grundlagde det berygtede Reddit-forum WallStreetBets, der tog kampen op mod giganterne fra Wall Streets hedgefonde i løbet af GameStop-sagaen sidste år, omtaler hende som “den bedste meme-aktiehandler i verden”.

Faktisk lancerede det samme Reddit-forum endda en ETF for at spore hendes præstationer – så stor var hendes opfattede dominans af markederne historisk set.

Vi taler selvfølgelig her om Nancy Pelosi, der er formanden for repræsentanternes hus i USA, hvis store afkast på aktiemarkedet har forbløffet mange.

Insiderhandel

Nancy Pelosi hævder, at det er hendes 81-årige mand Paul Pelosi, der handler på markedet (og ikke hende), men det har ikke reduceret mistanken om, at parrets afkast er for godt til at være sandt. Uanset hvad, så betyder den amerikanske lovgivning, at alle nu kan se Pelosis forskellige handelsaktiviteter. Så det var lige præcis det jeg valgte at gøre.

Lad os først kigge på hendes portefølje i løbet af årtiet 2010 – 2020, som blev estimeret af Sludge ved hjælp af gennemsnittet af minimums- og maksimumsværdierne rapporteret af Nancy og Paul Pelosi i årlige rapporter.

Det ser såmænd ok ud. Og hvis vi tager ovenstående aktivværdier og oversætter dem til årlige afkast, så ser vi nedenstående fordeling. I løbet af hele årtiet voksede Pelosi porteføljen med 54%.

En vækstrate på 54 % udgør et årligt afkast på 4,4 %, hvilket i sammenligning med dagens bjørnemarked virker som en fjern drøm. Men dette var et årti, hvor aktiemarkedet gik sin sejrsgang. Faktisk viser en lagdeling af S&P 500 over Pelosis’ afkast i nedenstående graf, at de klarede sig dårligere end markedet i løbet af perioden.

Dette er dog vildledende, da det udelukkende bedømmes ud fra aktivstørrelse. Salgsordrer såvel som kapitaltilstrømning forstyrrer dette billede, hvilket betyder at en simpel procentvis sammenligning er falsk. Desværre er dataene ikke udtømmende nok til at kunne foretage en fuldstændig analyse – det ville være rart at kunne gennemføre en hypotesetest, f.eks. vurdere, om der er tilstrækkeligt signifikante beviser med et rimeligt konfidensinterval for, at Pelosis har handlet i overensstemmelse med insiderviden (forudsat at aktiemarkedet selvfølgelig følger en rute der minder om en tilfældig gåtur, hvilket hører en anden dag til).

Isolerede handler

Så vi bliver derfor nødt til at nøjes med isolerede handler, hvilket desværre betyder at det bliver mindre videnskabeligt. Nogle handler virker dog i bedste fald som tvivlsomme.

Den 21. maj 2021 købte Pelosi for eksempel op til $1 million i købsoptioner i Amazon i kombination med op til $250.000 i købsoptioner i Apple. Ved at læse oplysningsformularen købte Pelosi 20 Amazon-opkaldsoptioner med en strike-pris på $3.000 og en udløbsdato på 17. juni 2022, mens der også var 50 Apple-optioner med en strike-pris på $100, der udløb den 17. juni 2022.

For alle, der ikke er klar over, hvordan optioner fungerer, så er de meget gearede væddemål, som har en enorm opside, hvis aktiekursen formår at bevæge sig over “strike”-prisen inden udløbsdatoen. I ovenstående tilfælde satsede Pelosi på, at Apple-aktien ville stige til over $100 inden den 17. juni 2022, og at Amazon ville stige til over $3.000 på samme dato.

Hvis disse scenarier fandt sted, så ville dette give Pelosi et potentielt stort afkast – alt afhængigt af hvor meget aktierne steg.

Det store problem her er imidlertid, at disse aktiekøb kommer, da Pelosi og Repræsentanternes Hus arbejdede på antitrust lovgivning for at tøjle magten hos de store teknologivirksomheder, såsom Apple. Apples administrerende direktør Tim Cook ringede endda til Pelosi for at give udtryk for sin modstand mod lovgivningen, hvilket sket omkring den samme periode, hvor hun købte Apple-aktieoptionerne.

Faktisk handlede Pelosi i 2021 $12,75 millioner i call-optioner (forudsat at dette er de maksimale oplysninger). Det er ærligt talt svært at tro på, da hun har en position, hvor hun ikke blot let kunne skaffe sig intern viden om en række forskellige faktorer, men også aktivt påvirke dem.

Det går også udover lovgivning mod visse virksomheder – det er heller ikke urealistisk at have mistanke om, at hun kan have et indvendigt spor i alle slags diskussioner omkring det valutamæssige klima eller andre økonomiske udviklinger før offentligheden.

Pelosi er blødere med hensyn til lovligheden

Pelosi har tidligere forsvaret sine handlinger (eller mere præcist hendes mands), og udtalte at USA er en “fri markedsøkonomi”, og at hun ikke ser nogen grund til, at lovgiverne ikke også skal “være i stand til at deltage i markedet”. Hmm. Jeg kan se et par gode grunde, Nancy.

Men med voksende granskning af hendes transaktioner og løjer, så ser det nu ud til, at Pelosi er blevet blødere i tonen. Tidligere i år foretog hun angiveligt en 180 graders vending i forbindelse med at give grønt lys til et lovforslag, der ville forbyde medlemmer af Kongressen at handle med aktier.

Montana-senator Steve Daines opsummerede dette glimrende, da han protesterede “når du er valgt, så er du her for at tjene folket, ikke eliten, og [et forbud mod aktiehandel] tror jeg er et skridt fremad, et vigtigt skridt fremad, i forbindelse med at genoprette det amerikanske folks tro og tillid til denne institution”.

Konklusion

Dette burde egentlig ikke være et problem. Pelosi går på arbejde hver dag efter at være blevet stemt ind af det amerikanske folk, og beskæftiger sig med lovgivnings spørgsmål, som kan være af meget indflydelsesrig økonomisk og samfundsmæssig betydning. Hendes dag bør ikke ende med, at hun vender hjem til hendes mand der fortæller hende, at han har hamret KØB på en hel mængde opside call-optioner på de samme virksomheder, som hendes beslutninger vil påvirke.

Lad os afslutningsvis vende tilbage til den ETF, der er nævnt øverst i artiklen. Netop fordi Pelosi er forpligtet til at offentliggøre handler indenfor 45 dage efter transaktionen, så kan ETF’en ikke følge hendes præstationer 100% nøjagtigt, men kan nogle gange ride med på bølgen.

Hvad angår navnet på ETF’en? Den hedder “Insider Portfolio ETF”, og går under tickeren INSDR. Se, det kan jeg til gengæld rigtig godt lide.

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på blot få minutter med vores foretrukne mægler, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money