Hvad betyder Ethereum-fusionen? En analyse efter fusion

Af:
op sep 15, 2022
  • Et dybdeborende dyk i Merge: pris, forsyning, sikkerhed, decentralisering, finansieringssatser og fremtiden
  • Gennemførslen af Merge er betydningsfuld, skriver Ashmore
  • Ikke desto mindre kræves der et objektivt syn på afvejninger for at kunne analysere det holistiske grundlag.

Verden har været fuld af dårlige nyheder for nylig, så det er forfriskende at rapportere for en gangs skyld om noget positivt.

Her til morgen fandt den uden tvivl den største enkeltstående begivenhed i kryptovalutaernes korte historie sted. Ethereum “fusionerede” og afsluttede sin opgradering til Proof-of-Stake (PoS) blockchain. Og det lykkedes 100%.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

I denne artikel vil jeg grave dybere ned i, hvad alt dette betyder, hvordan det hele foregik og prisbevægelserne i kølvandet på den store begivenhed. Og hvorfor ikke smide et par prognoser ind i blandingen på falderebet?

Hvorfor er fusionen sket?

Hvis man skifter væk fra den energikrævende “mining”, som Bitcoin bruger, så er opgraderingen klar til at reducere Ethereums energiforbrug med 99,95%. Dette er et af – hvis ikke det største – kritikpunkt af kryptovalutaerne helt generelt – nemlig dets overdimensionerede CO2-fodaftryk. Lige meget hvilken måde du vender det, så gør opgraderingen til Proof-of-Stake nu dette punkt næsten overflødigt.

Samlet set er Ethereum ansvarlig for mellem 20% og 39% af kryptovalutaernes samlede energiforbrug. At udslette dette udgør derfor en stor sejr på et tidspunkt, hvor hver eneste gang vi tænder vores fjernsyn, så oplever vi endnu en klimakatastrofe, såvel som skræmmende statistikker eller andre skræmmende tegn på, at vores planet er ved at smuldre mellem fingrene på os.

På længere sigt er det også håbet, at netværket vil blive mere skalerbart. Det primære håb for at opnå dette er gennem sharding, som i grove træk opdeler de forskellige blockchains på hele netværket i mindre dele, der går under navnet “shards”. De nærmere detaljer ligger dog uden for denne artikels rækkevidde – jeg ønsker nemlig ikke, at dette bliver til en roman – men jeg lover dog et dykke dybere ned i dette emne i fremtiden og selvfølgelig linke til det her, når dette er gjort.

Ethereum forsyningen

Den anden spændende udvikling her er udbuddet. Der er måske ikke noget mere forførende ord indenfor kryptovaluta end “deflationær”, og siden Vitalik opfandt Ethereum i 2015, så har udbuddet været stigende.

Selvom det endnu er for tidligt at sige, at det ikke længere vil være inflationært, så vil inflationsraten i det mindste helt sikkert aftage sig.

Som et resultat af Ethereum Megre, så vil mængden af ETH udstedt for hver eneste block vil falde mellem 85% og 90%, hvilket er ifølge Lucas Outumoro fra IntoTheBlock. Interessant nok, så svarer dette til omkring tre Bitcoin-halveringer, der vil ske natten over (en halvering er det fænomen, der opstår hos Bitcoin hvert 4. år, hvor block-belønningen halveres).

I skrivende stund er Ethereums udbud faldet med 191 ETH siden fusionen. Dette er super fedt.

Det skal dog nævnes, at spekulationerne, transaktionsvolumen og gebyrerne er høje umiddelbart efter fusionen, og derfor bliver der afbrændt mere ETH som følge heraf – dette udbudsfald er derfor sandsynligvis overdrevet i forhold til, hvad der vil komme til at ske i fremtiden.

Outumoro anslår yderligere, at ETH vil ende med at være en smule inflationær efter fusionen, hvilket dog er mindre end de nuværende 3,5%. Grafen nedenfor er en pæn indikator for hans seneste estimater – ikke helt deflationær, men et godt stykke under de historiske niveauer.

Dette åbner op for alle mulige forskellige priseffekter. Og dette gælder ikke kun for ETH , men for branchen som helhed. Jeg skrev i sidste måned om en teori jeg har om potentialet for, at staking udbyttet på Ethereum kan skabe et risikofrit udbytte for hele DeFi . Dette er et sådant potentielt resultat, men prisbevægelsen og korrelationen med det bredere marked vil være fascinerende at spore fremadrettet.

Decentralisering og sikkerhed

Der er gjort meget ud af påvirkningen af decentralisering. PoS belønner pr. definition de brugere med flere tokens med et større udbytte, hvilket fører til, at de ender med en endnu større mængde tokens. Det er let at se, hvorfor dette er bekymrende.

Fortalerne vil på den anden side hævde, at den øgede utilgængelighed af mining gør Proof-of-Work mere centraliseret end tidligere. Selvom de har en pointe – hovedparten af mining udføres nu af specialvirksomheder, og dagene med at mine Bitcoin på din bærbare computer i dit kollegieværelse for længst er overstået – så misser de dog det større billede.

Proof-of-work er langt fra perfekt, men i forhold til at skabe “hårde penge”, så kommer det alligevel så tæt på som overhovedet muligt. Sikkerhed er afgørende, hvis en ucensureret, ikke-hackbar, uforanderlig form for penge skal tage fat, og dette skift til PoS øger potentialet for dommedagsscenariet: et 51% flertalsangreb.

Lad mig forklare dette. For at være validator på Ethereum post-Merge, så skal du sende 32 ETH. Dette er en stor del af ændringen – over $50.000 i skrivende stund – hvilket betyder, at det ikke er muligt for den almindelige bruger at deltage. Det er her at staking puljerne kommer ind i billedet, hvor brugerne bidrager til en pulje og optjener belønninger pro-rata.

Problemet er, at mange af disse Proof-of-Stake validatorer nemt kan reguleres -og i dette dommedagsscenarie endda censureres. Dette er ikke bare spekulation; det er sket før.

Tornado Cash, den kontroversielle “mixer”, der kører på Ethereum, der giver brugerne mulighed for at sløre oprindelsen og destinationen for de forskellige on-chain-transaktioner (hvilket forbedrer privatlivet, men samtidigt også muliggør hvidvaskningen af penge) blev tilføjet til listen over begrænsede enheder af kontoret for udenlandske aktiver Control (OFAC), som er en finansiel tilsynsmyndighed under det amerikanske finansministerium. Med andre ord, ikke nogen, som du ønsker at rode dig uklar med.

Mens mange blindt prædikede “decentralisering” som censur-resistent, så beviste skandalen at dette var naivt. Mens decentraliserede applikationer som Tornado faktisk ikke kan lukkes direkte ned – det er trods alt bare et stykke kode, der opererer på Ethereum blockchain – så kan enhver centraliseret enhed, der interagerer med netværket dog lukkes.

I hurtig rækkefølge, så lukkede Tornado hjemmesiden ned, Github-kildekoden blev fjernet, de centraliserede node-infrastrukturudbydere Infura og Alchemy (som driver meget af Ethereums on-boarding, herunder Metamask) sortlistede Tornado og de centraliserede stablecoin-udbydere såsom Circle deaktiverede wallet adresser.

Derudover deaktiverede selv DeFi-protokoller såsom Aave og Uniswap deres frontend til enhver sanktionsrelateret wallet adresse (mens protokollerne generelt er decentraliserede, så er deres frontends i stedet centraliserede webtjenester).

Hvordan alt dette er relateret til staking puljerne er, at de kører via centraliserede, og dermed censur-tilbøjelige, validatorer. Mine Ethereum er f.eks. staket på Binance. Andre populære udbydere er Coinbase (en offentlig virksomhed), Huobi, Bitstamp og så videre og så videre.

Faktisk skal over to tredjedele af validatorerne overholde OFAC. Dette er et stort tal. Og ved du, hvad der sker, når 51% af et netværk overtages af kontrol? Jep – det er modtageligt overfor et ondsindet angreb. Så vi befinder os nu på et punkt, hvor den amerikanske regering pr. definition kunne regulere, censurere eller kontrollere hele Ethereum blockchain.

Husk også Vitaliks citat om de centraliserede stablecoin-udbydere, der udøver en “betydelig” påvirkning på den fremtidige retning af Ethereum? Er det derfor i denne kontekst vanskeligt at forestille sig, at den amerikanske regering vil kunne gøre det samme?

Det positive

Som jeg nævnte tidligere, så er dette dommedagsscenariet. Samlet set er fusionen en utrolig positiv udvikling for Ethereum, og jeg har i løbet af årene udtalt, at netværket vil tage fat. Men ikke desto mindre, så fremhæver dette kontrasten mellem Bitcoin, PoW-blockchainen, der sigter mod at blive en værdifuld og uigennemtrængelig form for hårde penge. Og det er vigtigt at være objektiv her og analysere alle resultaterne.

Ethereum havde hårdt brug for en skaleringsløsning, og dette vil hjælpe netværket med at opnå disse bestræbelser i fremtiden. For det andet er dens vision anderledes end Bitcoins, og dens forbrug af store mængder energi er vanskeligere at retfærdiggøre i denne henseende.

Ethereums mål er at blive byggestenen for decentral finansiering og den rørledning, hvorigennem Web3 og alle de andre utallige kryptovaluta funktioner vil fungere. Mens sikkerheden vil være omfattet, så handler livet altid om opvejninger, og fordelene her opvejer ulemperne.

Prisbevægelsen

Der var mange øjne rette på prisen, da fusionen nærmede sig, og dette gjorde sådan set ingenting. Men dette er faktisk en fantastisk ting. En stor del af fusionen var allerede blevet medregnet i prisen, så dette blev afspejlet i prisen, som stort set fulgte det bredere marked i, hvad der indtil videre har været en temmelig underspillet morgen.

Dette svarer til, hvad vi har oplevede hos Bitcoin – og faktisk også aktiemarkedet – her til morgen. Men hey, efter chokket fra endnu en rystende inflationslæsning tidligere på ugen, så vil investorerne bestemt ikke klage over dette.

Dernæst, hvis vi kigger på finansieringsraten, så er denne temmelig interessant. For de uindviede betyder en negativ finansieringsrate, at der er et større antal shortsellere på derivatmarkedet end longs. En positiv finansieringsrate betyder på den anden side, at der er et større antal longs. Og traditionelt set, så ses positive finansieringsrater under tyreløb og negative under bjørneløb.

Jeg har bemærket en mindre hindring i denne måned i tiden op til fusionen, da finansieringsraten hos Ethereum er blevet kraftigt negativ, som grafen nedenfor viser. Faktisk befinder den sig på et historisk lavt niveau.

Dette giver dog mening, hvis du tænker nærmere over det. Spoteksponeringen for Ethereum vil sandsynligvis give indehaveren ETH PoW-tokenet, som snart vil blive airdroppet. Selvom jeg har været kritisk overfor ETH PoW – jeg anser det stort set som værende spild af tid – så kunne det alligevel have en vis værdi, og investorerne satser på dette, og prøver nu på at få fingrene i ETH. Og netop fordi indehavere af ETH vil modtage denne værdi, så er der et ekstra incitament til at holde fast i fusionen.

Og så må longing efter spots og shorting af futures nødvendigvis koste mere end normalt. Ellers ville der være en arbitragemulighed, og så ville markedet blive ineffektivt. Du kunne long spotte ETH, shorte ETH-futures og modtage ETH PoW-tokenet gratis.

Bitfinex viser os prisbevægelsen på dette PoW-token, da det har tilbudt en futures kontrakt på PoW-tokenet. Selvom det steg så højt som til $60 i slutningen af august, så er det dog siden faldet – men værdien (nu på $24) viser dog grundene til den mere negative finansieringsrate.

Prishandling fremadrettet

Jeg beklager, hvis du har læst så denne artikel i håbet om en eller anden form for krystalkugle, men jeg har desværre ingen indsigt at give dig her. Fusionen har været vellykket, og dette er enormt positivt på lang sigt. Men på kort til mellemlang sigt, så lever vi stadig i en verden, der står overfor et unikt sæt udfordringer – inflation, energikriser, masseuroligheder, geopolitisk katastrofer og mange andre uforudsigelige variabler.

CPI-printet i denne uge viser, at makro er fører kryptovaluta markederne lige nu, og vil fortsætte med at gøre dette i den overskuelige fremtid. Dette er et emne, som jeg har brugt utallige timer på at skrive om på det seneste – senest her, hvor jeg købte en masse aktier på trods af at det var risikabelt og meget usikkert – og miljøet vil fortsat være turbulent fremover.

Kryptovalutaerne befinder sig omtrent lige så langt ude på risikospektret, som man kan komme. Derfor vil de bevæge sig drastisk på kort sigt, og ingen ved, hvor de vil ende.

Men tag dog ikke fejl, dette er et absolut betydningsfuldt øjeblik i kryptovalutaernes historie. Ethereum Merge er endelig fundet sted, og så fandt den dog sted gnidningsløst og uden fejl.

Det er en utrolig præstation. Godt gået til alle de involverede parter.

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på blot få minutter med vores foretrukne mægler eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money