FTX-kollapset er ironisk og trist

Af:
op nov 10, 2022
Listen to this article
  • CEO Bankman-Fried insisterede på Twitter, at FTX havde tilstrækkelige reserver, i nu slettede tweets.
  • Vores analytiker skriver, at der er en meget dyster ironi her, da on-chain reserver kunne have forsikret folk.
  • Binance har siden annonceret, at de vil implementere on-chain reserver for større gennemsigtighed.

En bølge af udbetalingsanmodninger er i løbet af de sidste 48 timer skyllet ned over FTX, der er verdens næststørste kryptovaluta børs.

Dette var en reaktion på bekymringerne om FTX’s solvens, da det blev afsløret, at FTX’s originale token, FTT , blev stillet som sikkerhed, på trods af at de skabte det samme token.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Rapporter afslørede derefter, at FTT-tokenet var en stor del af søsterhandelsfirmaet Alamedas aktiver, hvilket sætter spørgsmålstegn ved dets evner til at tjene penge på en stor del af dets balance, hvis dets forpligtelser skulle opkræves.

Spol nu tiden et par timer frem, hvilket er en menneskealder i kryptovaluta termer, hvorefter FTX lukkede for udbetalingerne. Nu forvandlede bekymringerne sig til fuld panik, og brancheleder Binance nu blev tvunget til at træde ind og støtte FTX, hvor de annoncerede, at der var blevet indgået en aftale om at erhverve sig FTX midt i denne “likviditetsknase” (en dybdeborende artikel om hele fiaskoen blev offentliggjort i morges her).

Og der er en meget stor ironi her.

Bevis for reserver

Hele denne panik blev udløst, da folk begyndte at frygte, at FTX var insolvent. Sam Bankman-Fried insisterede på Twitter på, at det var de, hvorefter han insisterede på, at kundernes aktiver var sikre i et tweet, som siden er blevet slettet.

Dagen efter blev udbetalingerne suspenderet. Og så slettede SBF tweetet.

Men hvorfor venter vi alle på et tweet fra en milliardær for at forsikre os om, at vores aktiver er sikre? Hvad med…og lad mig lige tale ud… bruge blockchainen til at løse dette problem? Jeg tweetede netop dette i mandags – er det ikke ironisk, at i en branche bygget på blockchainen, så bliver en af de største af dens anvendelser fuldstændigt ignoreret?

I sidste ende havde FTX ikke midlerne. Jeg aner ikke, hvad de gjorde med klienternes aktiver, men de var ikke, hvor de burde have været. Hvilket er forfærdeligt, fordi kunderne indbetalte penge på børsen for at købe kryptovaluta, og ikke for at få deres FTX sendt andetsteds hen.

Hvilket igen kunne være blevet afsløret, hvis de havde indvilliget i at offentliggøre en on-chain wallet. Men i stedet forsikrede deres direktør alle om, at midlerne var sikre, og at kundernes aktiver ikke blev brugt andre steder, og at udbetalingerne fortsat ville blive behandlet. Og så lukkede han for udbetalingerne. Og så slettede han tweetet.

Binance accepterer on-chain

Som det nu viser sig, så lyttede CZ til mig klage mig på Twitter. Eller også er hele verden på udkig efter at grine af kryptovalutaerne, da det hele endte i det rene vanvid.

“Alle kryptovaluta børser burde gøre merkle-tree proof-of-reserves” sagde han i aftes. “Bankerne vil snart begynde at lave proof-of-reserves”.

Ironisk. Ironisk og trist.