VIDEO: Blockchain og valg | Jake Yocom-Piatt

Af:
op nov 11, 2022
Listen to this article
  • Brasiliens præsidentvalg brugte blockchain til at bekæmpe misinformation.
  • Vi tog en snak med Jake Yocom-Piatt på Invezz-podcasten om, hvordan Decred hjalp.
  • Vi talte om fremtiden indenfor afstemning, valg og om blockchain rent faktisk kunne gøre en forskel her.

Midt i valgugen i USA virker det som en god idé lige nu at tage et kig på, hvordan teknologiområdet potentielt kunne påvirke processen fremadrettet.

I dag stemmer man med kuglepen og papir i de fleste amerikanske stater. “Coming home to vote” er en gentaget sætning i mit hjemland Irland, hvor folk tvinges til at tage rejsen tilbage til deres forskellige valgkredse for at kunne stemme. Det føles bestemt som en af de sidste tilbageværende områder, der har formået fuldstændigt at modstå den digitale revolution i løbet af de sidste par årtier.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

I det seneste afsnit af Invezz-podcasten sætter jeg mig ned med Jake Yocom-Piatt. Han er projektleder hos Decred, som for nylig skabte nyhedsoverskrifter i forbindelse med at blive brugt af den valgte brasilianske præsident Luiz Inácio Lula da Silva (bedre kendt som Lula) til at bekæmpe vildledende oplysninger og “fake news” under valgkampagnen.

Dette var interessant, da det brasilianske valg blev afgjort med en knivskarp margin. Man frygtede derfor, at der ville opstå kontroverser i kølvandet på valgresultatet, mens vildledende oplysninger var et varmt emne op til afstemningen.

I det, der var en relativt ny begivenhed, så offentliggjorde Lula en række politiske dokumenter på blockchainen for derved at bekæmpe misinformationer. På podcasten talte vi om, hvad dette helt præcist betød, og hvordan det rent faktisk kunne hjælpe.

Men hvilke problemer løser blockchainen egentlig her? Ved at offentliggøre politiske dokumenter på blockchainen, så kan de nu verificeres. Men kan ikke-blockchain platforme også bruges til at opnå det samme mål? Dette var et af de vigtigste spørgsmål jeg havde, da det ofte er svært indenfor kryptovaluta området at finde ud af, hvad nytten af et projekt helt præcist er.

Selvfølgelig blev dette afsnit optaget midt i det nuværende kaos på kryptovaluta markederne. En af verdens største kryptovaluta børser, FTX, er nu insolvent – hvilket var noget der udspillede sig, mens vi optog podcasten.

Vi talte også om, hvordan dette seneste slag mod kryptovalutaernes omdømme potentielt vil kunne påvirke initiativer som dette fremover. For hvem vil egentlig have lyst til at lægge hovedet på blokken og tage kryptovalutaerne til sig, når alting bliver ved med at kollapse omkring dem?

Men der er også en dybere diskussion her om et emne, som i høj grad har fået ben at gå på i løbet af de seneste 10 år: misinformation og valgretfærdighed. Kunne blockchainen være en måde at hjælpe med at bekæmpe nogle af disse problemer, eller er det hele bare et stort gimmick?

Hvis vi tager dette et skridt videre, kan man så forestille sig en verden, hvor alle stemmer direkte fra deres smartphone? Kunne blockchainen bruges til øjeblikkeligt at verificere og kalibrere valgresultaterne? Eller er det hele bare en drøm?

Dette og meget mere i denne uges afsnit.

Fortsæt samtalen på Twitter på @InvezzPortal , @DanniiAshmore og @decredproject . Eller besøg https://decred.org/ for at finde ud af mere.

Tak fordi du lyttede med, og du kan følge os og abonnere her: