Priserne i Frankrig falder, men vil inflationen i eurozonen falde?

Af:
op Jan 5, 2023
Listen to this article
  • Den franske inflation faldt til 6,7% for december måned, et fald fra 7,1% i november.
  • Analytikerne havde forventet en lille stigning, hvor aktiemarkederne steg som følge af dette.
  • Eurozonens inflationstal er ude på fredag, og de europæiske investorer følger nøje med.

Hvis “pandemi” var buzz-ordet i 2020 og 2021, så har ordet ” inflation ” måske indtaget førstepladsen i 2022. Og hvis du håbede, at emnet ville være begrænset til historiens annaler, nu hvor vi vender siden mod et nyt år , så hader jeg at skuffe dig, men der vil sandsynligvis spildes betydeligt mere digitalt blæk i år på leveomkostningskrisen.

Den franske inflation falder til 6,7%.

Året er dog begyndt positivt, da inflationen i Frankrig for december blev afsløret som værende 6,7%, hvilket er et markant fald fra 7,1% i den foregående måned. Det smadrer også analytikernes forventninger, da der var forventet en lille stigning i forhold til de tidligere 7,1%.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

De europæiske aktier steg i kølvandet på nyheden, da der blev vakt håb i hele regionen om, at dette kunne være et signal om flere positive nyheder på vej, og i sammenligning med hvad der er blevet prissat af markedet. Stoxx 600, som er et aktieindeks for den europæiske region, steg med 1% efter nyhederne og er nu steget næsten 3% i sammenligning med året før.

Indekset styrtdykkede sidste år og mistede 15% af sin værdi.

Vil ECB begrænse rentestigningerne?

Markedet steg grundet optimismen om, at dette kunne signalere en blødere inflation på tværs af euroområdet. Det ville gøre det mere sandsynligt, at ECB kunne indskrænke deres program med stigende renter hurtigere end forventet.

ECB har været aggressiv med at hæve renten i år, hvor indlånsrenten steg til 1,5%/2% i december, hvilket er det højeste siden krakket i 2008. Den forventes at blive hævet til 3% i januar og februar.

“Renterne skal stadig stige betydeligt i et konstant tempo for at nå de niveauer, der er tilstrækkeligt restriktive til at sikre rettidig tilbagevenden af inflationen,” sagde ECB i sidste måned. “Inflationen er fortsat alt for høj.”

Eurozonens inflationstal bliver afsløret denne fredag

Denne fredag er en stor dag for euroområdet, med inflationsdata for blokken, der skal offentliggøres. Forventningerne er på 9,5%, hvilket ville være det laveste tal siden august. Men med den blødere franske læsning kan markedet nu forvente et mærke under 9,5%.

De franske data blev hjulpet af de lavere energipriser, hvor et yderligere fald i overordnede inflationsdata er nært forestående i de kommende måneder, idet sidste års skyhøje priser falder ud af målingen. Men med energi- og fødevarepriser notorisk volatile, er kerneinflationstallet, som udelader mad og energi, det, som politikerne vil fokusere på.

Hvis dette tal ender lavere end forventet denne fredag, så kan du forvente, at aktierne vil fortsætte deres forsigtige stigning indtil nu i 2023. Hvis ikke, så behøver du kun tage dit sind tilbage til 2022 for at vide, hvad der derefter vil ske…