Onko kulta todella parempi taantuman ja inflaation aikana?

Ohi:
päälle touko 13, 2022
  • Historia sanoo kullan putoavan lyhyellä aikavälillä laajamittaisessa laatupaossa äkillisen epävakauden aikana
  • Pitkällä aikavälillä kulta toimii hyvin taantuman aikana, erityisesti 80-luvulla ja 2008 finansikriisissä
  • Nykyisen kaltaiset korkean inflaation ympäristöt ovat olleet historiallisesti erittäin ystävällisiä kullalle

Nyt on rankkaa. Todella karkeaa.

Jo ennen tätä viikkoa osakkeet saivat startin huonoimpaan vuoteen sitten vuoden 1939. EU ja Yhdistynyt kuningaskunta ovat taantuman partaalla, mutta meillä on kuitenkin kahdeksan nostoa, jotka Fed on hinnoitellut ennen vuoden 2022 loppua. Älä edes kysy kryptosta, jossa 18 miljardin dollarin stablecoinit räjähtävät ja kokonaisia ekosysteemejä katoaa.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Kun otetaan huomioon tämä voimakkaasti laskeva mieliala, ajattelin, että olisi järkevää arvioida kullan suoriutumista turvasatamana.

Kulta

Tämä kiiltävä metalli, jota kutsumme kullaksi, on ollut ihmisille pakkomielle niin kauan kuin he ovat kulkeneet maan päällä. (Suhteellisen) kiinteä tarjonta ja historialliset siteet rahajärjestelmiin (Nixon poisti kultastandardin vasta vuonna 1971) tarkoittaa, että sillä on ainutlaatuinen paikka makromaailmassa.

Sille on aina annettu myyttinen ”arvon varasto” -nimike, mutta miten se on todellisuudessa toiminut taantuman aikana, ja voisiko se olla hyvä voimavara jatkossa?

Historia

Ensimmäinen arvioitava tapaus oli 1920-/1930-luvun suuri lama. Vuosina 1929-1934 kullan hinta nousi 20 dollarista 35 dollariin unssilta. Tämä tapahtui aikana, jolloin Yhdysvaltain presidentti Roosevelt allekirjoitti lain, joka pakotti haltijat luovuttamaan kultansa hallitukselle hintaan 20,67 dollaria unssilta. Kun ihmiset takertuivat metalliin, koska Gold Reserve Act -laki vahvisti kultastandardin uudelleen (useat muut maat olivat hylänneet sen laman aikana), sen viehätys kasvoi. Lopulta Yhdysvaltain hallitus nosti hintaa osana jatkuvia ponnistelujaan talouden tasapainottamiseksi.

Mutta siitä on pitkä aika, ja Gold Standard on nyt menneisyyttä, ei siis täysin relevanttia tämän päivän ympäristössä. Silti kulta on jatkanut menestystä päinvastoin kuin markkinat siitä lähtien. Alla olevassa kaaviossa näkyy kullan hinta vuodesta 1970 lähtien, ja sen voidaan nähdä nousevan taantuman aikana.

Laatupako

Yllä olevaa kuvaajaa tarkasteltaessa on selvää, että kulta toimii vastasyklisesti ja nostaa hintaa talouden supistuessa. Mutta jos tarkastelemme lyhyempiä ajanjaksoja erikseen, näin ei aina ole.

Otetaan esimerkiksi maaliskuun 20. päivä, jolloin markkinat ymmärsivät ensimmäisen kerran, että COVID-pandemia ei ollut vain yksi virus. Vaikka kuukausituotto oli 2,2 % positiivinen, osa päivittäisistä tuotoista oli erittäin negatiivista, mukaan lukien maaliskuun 17. päivä, jolloin kulta laski huikeat 6,8 %. Kuukauden 22 kaupankäyntipäivästä neljä tuotti yli 3,5 % negatiivista tuottoa, kun markkinat heiluivat vakavasti COVID-19:n ”mustan joutsenen tapahtuman” vuoksi.

Nämä tiedot ovat mielenkiintoisia, vaikka ne ovat peräisin erittäin epätavallisesta kuukaudesta, jollainen maaliskuu 2020 oli. Koska ensimmäinen kaavio osoittaa meille, että taantumien aikana kulta todellakin toimii arvon varastoijana, toinen kaavio viittaa siihen, että äärimmäisen pelon ja epävakauden aikana, se laskee muiden markkinoiden mukana – ainakin lyhyellä aikavälillä, koska se ennen nousi nykyiseen paikkaan.

Ja tätä jälkimmäistä väitettä tukevat viimeaikaiset tapahtumat, ja mallia ei ole eristetty maaliskuuhun 2020. Koska toukokuussa on tähän mennessä nähty laskusuhdanne, kulta on seurannut sitä – 3,6 % laskua huhtikuun sulkemishinnasta. Tai tietysti myös huhtikuu oli julma kuukausi markkinoilla, ja kulta oli silloinkin laskussa – tällä hetkellä 5,6 % maaliskuun päätöskurssinsa alapuolella.

Toistuva kuvio

Todellakin, näemme tämän kerta toisensa jälkeen. Äkillisen epävarmuuden aikoina laatupakoa on kaikkialla – ja siihen sisältyy pääoman siirtyminen pois kullasta. Sijoittajat haluavat kylmää, kovaa rahaa, ja kaikki muu romahtaa näissä äkillisissä epävakaisuuksissa. Viimeiset pari kuukautta ovat tästä hyvä esimerkki, sillä Venäjän sota on ravistellut geopoliittista ilmapiiriä ja vallitsevaa epävarmuutta.

Joten vaikka markkinat ovat tällä hetkellä erittäin myrskyisät, kulta on tehnyt sen, mitä se usein tekee – seurannut markkinoita. Tuotot eivät tietenkään ole läheskään yhtä negatiivisia kuin osakkeissa tai muissa riskillisissä omaisuuserissä – katso alla oleva kaavio – mutta se heikentää arvoa.

Jos tämä taantuma kuitenkin osoittautuu jatkuvaksi karhumarkkinaksi ja historia toistaa itseään, kullan pitäisi liikkua ylöspäin. Malli vuoden alusta tähän mennessä vastaa sitä, mitä olemme nähneet aiemmin – lievä lasku muiden markkinoiden ydinkärkien kanssa. Jos markkinat pysyvät punaisina ja tästä tulee normi, kulta seuraisi historiallista mallia, jos se alkaisi pysyä ja nousta vastasyklisesti.

Inflaatio

Yksi viimeinen tekijä, jonka haluan analysoida ennen allekirjoittamista, on korrelaatio inflaation ja kullan tuoton välillä. Tämä on olennaista, kun otetaan huomioon nykyinen kiihtyvän inflaation ja hidastuvan kasvun ilmapiiri, toisin sanoen talouden pahin painajainen.

Huhtikuun kuluttajahintaindeksiksi ilmoitettiin eilen 8,3 %, mikä tarkoittaa, että inflaatio on edelleen 40 vuoden huipulla. Piirsin kullan vuotuiset tuotot suhteessa vuosittaiseen inflaatiovauhtiin vuodesta 1970 lähtien ja laskin korrelaatiokertoimeksi suhteellisen kiivaan 0,55, mikä viittaa kohtalaisen vahvaan suhteeseen. Alla oleva kaavio kuvaa liikkeitä prosentteina, ja on selkeää nähdä suhde visuaalisesti.

Johtopäätös

Lopuksi totean, että tällä hetkellä näemme EU:n ja Britannian taantuman partaalla, markkinoiden jyrkässä laskussa ja koko talouteen leviävän pelon, että kauan odotettu korjaus on vihdoin käsillä (ellei jo täällä). Historiallisesti katsottuna tämä on lupaava järjestely kullalle, jos karhumarkkinat jatkuvat lyhyen aikavälin epävakauden lisäksi.

Mikäli markkinat todellakin osoittautuvat sitkeiksi karhumarkkinoiksi, jyrkäksi ongelmaksi jäänyt korkean inflaation lisätekijä maalaa kullan entistä houkuttelevampaan valoon. Se on suhteellisen ainutlaatuinen (ja pelottava) järjestely, jossa on sekä kiihtynyt inflaatio että hidastuva kasvu ja ilmapiiri, mutta kullan osalta ne ovat johtaneet siihen aiemmin.

Jos historia toistaa, kullalla on hyvät mahdollisuudet saada voittoa näillä markkinoilla.

Sijoita kryptoon, osakkeisiin, ETF:iin ja muihin muutamassa minuutissa suosittelemamme välittäjän avulla., eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money