Kiihtyvä inflaatio huono näky sekä Trumpille että Bidenille

Ohi:
päälle heinä 14, 2022
  • Kesäkuun inflaatioluku on 9,1 prosenttia, ollen korkein 40 vuoteen
  • Syytösten osoittaminen joko Bidenille tai Trumpille menee ohi asian pointin - kumpikin on vaikuttanut osaltaan
  • Jerome Powellin rinnalla inflaation huono hallinta on nyt lamauttava ongelma, kirjoittaa Ashmore

Uskomatonta, mutta myös ennustettavissa olevaa, inflaatio on saavuttanut 40 vuoden huippulukeman, 9,1 % tämän aamun kuluttajahintaindeksiraportin jälkeen. Historiallisesti tarkasteltuna inflaation kiihtyminen koronaviruspandemian jälkeen on ollut tähtitieteellistä ja on saavuttanut nyt 80-luvun surullisen tason.

Kuka on syypää ennätysinflaatioon?

Selaillessani Twitteriä huomasin, että monet syyttävät poliitikkoja. En ole täällä puolustamassa ketään, eikä minulla ole poliittista agendaa. Olen vain tavallinen tyyppi Euroopasta ja tarkastelen tapahtumia kaukaa – en välitä paljoakaan kummastakaan osapuolesta.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Tämän sanottuani en usko, että syyttelystä on pulaa. Olen aiemmin sanonut sanottavani Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtajasta Jerome Powellista, joka on heilunut edestakaisin Fedin haukkamaisen politiikan suhteen useammin kuin voin tässä vaiheessa laskea. Mutta entä kaksi viimeisintä presidentin hallintoa – Trump ja Biden?

Joe Biden

Asiantuntijamme uskovat ja tietomme osoittavat, että suurin osa havaitsemistamme hinnankorotuksista oli odotettavissa ja odotettiin olevan väliaikaisia

Joe Biden, heinäkuu 2021

Yllä oleva lainaus, lähes vuosi sitten tästä päivästä, on ilmeisesti melko järkyttävää luettavaa sen jälkeen ilmenneen inflaatioympäristön yhteydessä. Mutta Bidenin hallinto, valtiovarainministeri Janet Yellen ja Fedin puheenjohtaja Jerome Powell väittivät kaikki päättäväisesti, että inflaatio ei ollut huolenaihe, sillä sana ”väliaikainen” leijui jatkuvasti.

Sitten se muotoiltiin Sen jälkeen se muotoiltiin kysyntään perustuvaksi hintojen nousuksi.

”Osa siitä mitä tapahtuu, ei koske vain tarjontaa, vaan myös kysyntää”, sanoi liikenneministeri Pete Buttigieg CNN:lle viime lokakuussa. ”Kysyntä on huipussaan.”

Siirtyessämme uuteen vuoteen, Biden vahvisti jälleen, että inflaatio ei ollut huolenaihe, koska hinnat jatkoivat nousuaan entisestään.

”Etenemme hintojen nousuvauhdin hidastamisessa”, presidentti sanoi joulukuun 7 prosentin kuluttajahintaindeksin jälkeen. Seuraava kuukausi toi toisen paisuneen kuluttajahintaindeksin, joka nousi 7,5 prosenttiin, johon Biden reagoi luottavaisesti sanoen ”Vaikka tämänpäiväinen raportti on koholla, ennustajat jatkavat inflaation hidastuvan merkittävästi vuoden 2022 loppuun mennessä”.

Kun ohimenevä argumentti kumottiin hyvin ja todella hintojen pysyessä koholla, Biden syytti Putinia jatkuvista inflaatioluvuista. Venäjän hyökkäys Ukrainaan epäilemättä pahensi asiaa, mutta on melko selvää, kuten olen aiemmin kirjoittanut, että inflaatiota on ollut jo kauan ennen tämän vuoden helmikuuta, jolloin sota alkoi.

Tämänpäiväinen inflaatioraportti vahvistaa sen, minkä amerikkalaiset jo tietävät. Putinin hinnankorotus iskee voimakkaasti Amerikkaan

Joe Biden, kesäkuu 2022

Tuntuu siltä kuin olisin jo rikkinäinen levy, kun kirjoitan tätä artikkelia joka kuukausi, mutta uskon, että Bidenin hallinnolle on vihdoin käymässä selväksi, miten pahasti se on aliarvioinut inflaation. Fedin puheenjohtajan Jerome Powellin toistuvat edestakaiset ja yhtä tyhjät vakuuttelut siitä, että inflaatio on ohimenevää ja hallinnassa, eivät koskaan saaneet ketään todella uskomaan – paitsi tietysti Joe Bidenia.

Donald Trump

Bidenin huono johtaminen laskeumalle on ja on edelleen vaarallinen ja pettymys. On kuitenkin sanottava, että hän astui virkaan vasta tammikuussa 20Bidenin huono johtopäätösten hallinta on ollut ja on edelleen vaarallista – ja pettymys. On kuitenkin sanottava, että hän astui virkaan vasta tammikuussa 2021. Näin ollen suurin yksittäinen syy siihen, että näemme inflaation repivän nyt ihmisten toimeentuloa, oli jo pitkällä ennen kuin hän vannoi virkavalansa.

Tämä syy olisi rahan painaminen, joka on ollut vitsaus viime aikoina, mutta joka potkaistiin aivan uudelle tasolle koronaviruspandemian aikana Trumpin ollessa virassa. Tämä taivaan tuuliin painaminen yhdistettynä kohtuuttomaan lainanottoon päättyi aina yhdellä tavalla – hillittömään inflaatioon.

Inflaatio on ärsyttävä ilmiö, koska se lamauttaa alemmat luokat ja kasvattaa eriarvoisuutta. Se myös kerää höyryä edetessään, mikä on juuri mitä tässä tapauksessa on tapahtunut. Se on matemaattinen varmuus, että jos tulostat enemmän rahaa kuin koskaan historian aikana – niin on tapahtunut – silloin rahan arvo laskee.

Jos sinulla on yksi harvinainen miljoonan dollarin arvoinen treidauskortti ja sitten valmistaja tulostaa 100 lisää täsmälleen samaa korttia, luuletko, että kortti on edelleen miljoonan dollarin arvoinen? Jos ei, niin miksi se sitten eroaisi rahasta? Enemmän rahaa tarkoittaa, että rahan arvo on pienempi. Ei monimutkaisteta tätä liikaa.

AAllekirjoittaessani sanon, että tässä on paljon syytettävää – kaikki ei ole Jerome Powellin ja Fedin syytä, sillä ne ovat osoittautuneet niinkin surkean epäpäteviksi kuin ne ovat osoittautuneet. Eikä kaikki ole Bidenin syytä. Eikä kaikki ole myöskään Trumpin syytä. Se on kaikkien näiden tekijöiden yhdistelmä, eikä sitä ole erityisen vaikea nähdä.

Sijoita kryptoon, osakkeisiin, ETF:iin ja muihin muutamassa minuutissa suosittelemamme välittäjän avulla., eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money