Reaalipalkat laskivat 3,5 %, mikä korostaa talouden ongelmia

Ohi:
päälle heinä 29, 2022
  • Palkat ovat nousseet 5,3 prosenttia vuodessa
  • Inflaation kerrostaminen tarkoittaa, että reaalipalkat laskevat 3,5 prosenttia
  • Fed on nostanut 75 peruspistettä kahdesti peräkkäin, ja markkinat ovat nyt nousseet 12 % matalimmilta tasoilta

Inflaatio on kovana, kuten kaikki tietävät.

Reaalipalkat laskevat

Mutta palkat eivät pysy perässä. Palkat nousivat 1,4 % toisella vuosineljänneksellä ja 5,3 % kesäkuussa päättyneestä vuodesta, työtilastoviraston perjantaina julkaiseman työvoimakustannusindeksin mukaan.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Vaikka tämä on nimellisesti mukava siunaus työntekijöille, todellisuudessa tulot laskevat reaalisesti, kun rehottava inflaatio kerrostuu – reaalipalkat laskivat 3,5 prosenttia viime vuonna. Työmarkkinoiden puristuessa pandemian jälkeen työnantajat ovat nostaneet palkkoja avoimiin tehtäviin palkattavaksi. Mutta kun talous on ylikuumentunut lakkaamattomasta rahantulostamisesta viimeisen kahden vuoden aikana, tavaroiden hintojen nousu on ylittänyt palkkojen nousun.

Dollarin vahvuus

Maailmantalouden hidastuessa ja ilmapiirin kääntyessä – osakemarkkinat ovat romahtaneet – dollari on noussut, mikä on tyypillistä taantuman aikana, kun sijoittajat ryntäävät turvallisimpana turvasatamana pidettyyn globaaliin varantovaluuttaan.

Todellinen varallisuus heikkenee

Dollarin vahvuus on kuitenkin vain suhteessa muihin fiat-valuuttoihin. Kun arvo suhteutetaan reaalihyödykkeisiin, se laskee – mikä tarkoittaa, että reaalipalkat laskevat. Lisäksi dollarin vahvuus tekee Yhdysvaltojen viennistä kallista, mikä on toinen huolenaihe, sillä talous on kellottanut kaksi negatiivista neljännesvuotta BKT:n kasvussa, mitä pidetään yleisesti taantuman määritelmänä.

Fedin reaktio

Palkkojen työllisyyskustannusindeksi on keskeinen seikka Fedin kannalta, ja Fedin puheenjohtaja Jerome Powell jopa viittasi indeksiin ”tärkeänä” keskiviikon kokouksessa.

Toisen peräkkäisen 75 peruspisteen nousun jälkeen tässä kuussa markkinoille hiipivät odotukset siitä, että Fedin pahin politiikka olisi saatettu hinnoitella, ja markkinat olivat elpyneet jonkin verran vastaavasti. Tätä kirjoitettaessa S&P 500 on noussut vielä 1,1 % päivän aikana.

Verrattuna kesäkuun alimmille tasoille, osakemarkkinat ovat nyt 12 prosentin nousussa. Huolimatta siitä, että myös tunnelmat ovat kohentuneet, kun geopoliittinen ilmapiiri on epävakaa ja Fed voi vielä muuttaa kurssiaan, puhumattakaan elinkustannuskriisin ja kasvun hidastumisen hyvin todellisesta ongelmasta, olisi ennenaikaista sanoa, että olemme vielä poissa pelistä.

Sijoita kryptoon, osakkeisiin, ETF:iin ja muihin muutamassa minuutissa suosittelemamme välittäjän avulla., eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money