Korona lisäsi jo ennestään lamauttavaa eriarvoisuutta

Ohi:
päälle Oct 17, 2022
Listen
  • Dan Ashmore: Keskiluokka kuolee, kun taas ylin 1 % kerää lisää
  • Rahan tarjonta ja Fedin tase on kasvanut ennätystasolle, mutta älä unohda myöskään eriarvoisuutta
  • Inflaatio ja rahanpainatus murskaavat alaosassa olevat, ilman omaisuuden eristystä suojellakseen itseään

Seuraa Invezziä TelegraminTwitterin ja Google Newsin kautta saadaksesi välittömiä päivityksiä >

Viime vuosien rahan painamisen runsaus on katettu hyvin. Se, mitä ei ole käsitelty tarpeeksi, on sen aiheuttama laaja eriarvoisuus.

Kerrataanpa vielä kerran. Rahaa on painettu parin viime vuoden aikana enemmän kuin kertaakaan aiemmin historiassa. Katsokaa vaikka alla olevaa kuviota:

Tämä kaavio näyttää M1-rahan tarjonnan. Se on raha, joka on pohjimmiltaan hyvin likvidiä – ajatelkaa siis käteistä, talletuksia ja matkasekkejä (jos niitä edes on vielä olemassa?) .

M2:n rahan tarjonnan tarkastelu voisi olla tässä ehkä suuntaa-antavampi. Tämä laajenee kattamaan M1-rahan tarjonnan, mutta myös säästö- ja määräaikaistalletukset, talletustodistukset ja rahamarkkinarahastot. Joten ajattele hieman vähemmän likvidiä rahaa, mutta silti rahaa (melko paljon).

  • Save

Olen myös piirtänyt tämän osoittamaan koronan vaikutukset:

Ollakseni rehellinen voit väittää, että kumpikaan näistä ei ole paras mittari käytettäväksi tässä yhteydessä. Ehkä paras kaikista on Yhdysvaltojen keskuspankin tase, jonka kerron teille – sekään ei ole kaunista luettavaa.

Täältä tulee inflaatiopeto

Copy link to section

Joten mihin kaikki tämä raha menee? Sen täytyy mennä jonnekin, eikö? No, vastaus on inflaatio (jotain, jota olen valittanut alvariinsa). Rahasta tulee vähemmän. Se on yksinkertaista – jos sinulla on yksi kultaharkko, eikä kylässäsi ole kellään muulla kultaa, arvelen, että kultaharkko maksaa melkoisen pennin.

Mutta mitä tapahtuu, jos joku pubissa oleva pelaaja löytää takapihalta tuhat kultaharkkoa ja ruokailee ne paikallisilla markkinoilla? Arvelen, että kultaharkkojen arvo heikkenee – ja oikeiden tavaroiden, kuten maidon, leivän ja rapean maapähkinävoin, hinnat nousevat nyt kullassa mitattuna.

Tämä on sama kuin rahalle viime vuonna. Ja ellet asu kiven alla, olet varmasti huomannut, että inflaatio on nyt seurausta. Se on hyvin yksinkertainen matemaattinen suhde.

Mitä tekemistä tällä on eriarvoisuuden kanssa?

Copy link to section

Joten siinä on järkeä. Tulosta rahaa, saat inflaation.

Mutta ajattele tätä – inflaatio, joka tunkeutuu jokapäiväisten tavaroiden hintoihin, vahingoittaa eniten alimpana olevia. Tämä johtuu siitä, että he käyttävät suuremman osan tuloistaan päivittäistavaroihin, kuten ruokaan ja energiaan.

Toiseksi – ja vielä tärkeämpää – on, että kaikki inflaatio löytää tiensä myös omaisuushintoihin. Asuntojen hinnat nousevat inflaation mukana, kuten leipä ja maito. Katsokaa, mitä tapahtui rahan painattamiselle koronan aikaan – osakemarkkinat tulostivat aivan törkeitä voittoja.

Itse asiassa osakemarkkinat nousivat 550 % vuoden 2008 alimmasta huipustaan aiemmin tänä vuonna. Ja arvaa kuka omistaa taloja ja osakkeita ja kaikki nämä kasvavat rahoitusvarat? Aivan oikein – rikkaimmat ihmiset. Inflaatio on nyky-yhteiskunnan suurin yksittäinen eriarvoisuutta aiheuttava tekijä.

Mutta tämä rahan painaminen vain pahentaa trendiä, joka on ollut käynnissä pitkään. Alla oleva kaavio on melko surullinen, ja se symboloi minulle todella amerikkalaisen keskiluokan kuolemaa.

Vaikka tätä on tapahtunut jo pitkään, parin viime vuoden ero on havaittavissa yllä olevassa kaaviossa.

Haluatko toisen hauskan faktan täydentääksesi tämän tilanteen synkkää? Forbesin rikkaiden lista lisäsi heidän varallisuuttaan vuonna 2020 enemmän kuin missään vaiheessa sen jälkeen, kun lista seurasi varallisuutta. Tämä johtuu siitä, että tämä rahatulostus nostaa kaikkia näitä rahoitusomaisuutta. Ja mitä tapahtui vuonna 2020? Se on totta, maailmanlaajuinen pandemia, jossa niin monet ovat nälkään palkkojaan ja toimeentuloaan.

Mutta ne, jotka pystyivät istumaan kotona ja pukeutumaan hupparin päälle, kirjautuessaan sisään makuuhuoneestaan, olivat kunnossa. Ja vielä enemmän, ne, jotka omistavat omaisuutta, menestyivät täysin.

Kuten sanoin, rahan painamisella ja inflaatiolla on matemaattinen suhde. Mutta niin on myös eriarvoisuudella – älä unohda sitä.

  • Save
  • Save