Mitä tapahtui kannabis-osakkeiden kuplalle? Mitä seuraavaksi?

Ohi:
päälle loka 26, 2022
Listen to this article
  • Marihuana-osakkeet kävivät kauppaa kuin meemit vuoden 2020 lopun ja 2021 alun hysterian avuin
  • Bidenin vaalivoittoa pidettiin valtavana sysäyksenä sääntelytoiveille, mutta siihen on saatettu ylireagoida
  • Jatkossa kannabis tulee olemaan erittäin epävakaa makroilmapiirissä

Kannabisuutisten suhteen ei näytä koskaan olevan tylsää päivää.

Kofeiinin ja alkoholin jälkeen kannabis on maailman kolmanneksi suosituin huume. Ja kuitenkin, kun tarkastellaan osakemarkkinoita, ala tuntuu siihen verrattuna infantiililta. Tämä johtuu tietysti marihuanan hämärästä oikeudellisesta asemasta, joka vaihtelee suuresti eri puolilla maailmaa.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Jopa Yhdysvalloissa liittovaltiotason ja osavaltioiden väliset oikeudelliset puitteet merkitsevät sitä, että lääkkeen laillisuus on kaikkialla. Ehkä alla oleva kaavio näyttää tämän paremmin kuin mikään muu.

Kaavio disa.comin kautta

Vaikka kaavio osoittaa, että monet osavaltiot sallivat marihuanan ainakin tietyllä kapasiteetilla, huume on edelleen luokiteltu luettelon 1 valvotuksi aineeksi Controlled Substances Actin (CSA) mukaisesti.

Erityisesti tämä alistaa kannabisyritykset surullisen kuuluisan pykälän 280E piiriin. Tämä on laki, joka estää luettelon I aineiden, kuten kannabiksen, salakuljettajia vähentämästä verolaskustaan ”tavanomaisia ja välttämättömiä” yrityskuluja. Pohjimmiltaan se rankaisee näitä yrityksiä määräämällä korkeamman verovelvollisuuden, joka perustuu bruttotuloon nettotulon sijaan.

Bideniä pidetään kuitenkin yleensä kannabiksen kannattajana. Hänen vaalivoittonsa lisäsi kannabisteollisuutta, koska ala on niin voimakkaasti riippuvainen jatkuvasta sääntelystä ja oikeudellisesta asemasta tulevien voittojen avaamiseksi.

Piirsin kannabisosakkeiden kehitystä S&P 500 :aa vastaan osoittaakseni, kuinka suuren noususuhdanteen sektori alun perin koki Bidenin voiton jälkeen.

Tietysti kaavio näyttää myös kuinka huonosti se on menestynyt sen jälkeen. Alkuperäisen nousun jälkeen, kun Marijuana ETF kaksinkertaistui vaaleja seuraavien kolmen kuukauden aikana, se on ollut ankaraa siitä lähtien. Näistä huipuista se on laskenut huikeat 90 prosenttia.

Emme tietenkään voi yliarvioida makrotilannetta. Tästä syystä suunnittelin sen S&P 500:aa vastaan. Kun koko joukko muuttujia tulee rajusti markkinoita vastaan – elinkustannuskriisi, korkojen nousu, Venäjän sota vain muutamia mainitakseni – ilmapiiri on yhtä huono kuin se on ollut suuren talouskriisin jälkeen.

Mutta ensinnäkin, miksi nousu oli niin suuri?

Nousu

Demokraattien vuoden 2020 voiton vaikutusta kannabiskantoihin on todella vaikea liioitella. Vaikka se näyttää jälkeenpäin katsottuna hysteeriseltä, siihen oli syynsä. Kuten edellä sanoin, laillisuus on elintärkeää teollisuudelle, ja tässä oli vaalien voittaja ja puolue, joka edusti tämän laillisuuden erittäin vahvaa kannattajaa.

Tämä tapahtui myös pandemian puomin aikana, jolloin lähes kaikki maailman omaisuuserät tuottivat törkeitä voittoja. Biden astui virkaan vähän ennen kaiken huippua, kun Gamestop ja muut meemiosakkeet nousivat räjähdysmäisesti, Robinhoodin yksityissijoittajien vahvan tuen takana.

Kannabisosakkeet olivat luonnollinen ehdokas tälle FOMO:n ruokkimalle hulluudelle – ja juuri niin tapahtuikin.

Bidenin voiton ja pörssikaupan kiihkon lisäksi alan läpi virtasi konsolidaatiota, kun suuret toimijat alkoivat sulautua ja hankkia, kuten Aphria ja Tilray, mikä kasvatti synergiaetuja ja nosti katteita.

Mutta se ei kestänyt kauaa.

Lasku

Kun meemihulluus loppui, kannabis-osakkeet alkoivat heilua. Ja pahempaa – pudota. Ja nopeasti.

Ehkä taaksepäin katsottuna Bidenin voiton synnyttämä optimismi oli liikaa. Vaikka se on epäilemättä siunaus, on silti olemassa tosiasia, että jos lainsäädäntö koskaan hyväksyttäisiin, se edellyttäisi joidenkin republikaanien käännyttämistä senaatissa. Puhumattakaan siitä tosiasiasta, että Bidenin olisi allekirjoitettava se, ja hän on vain kampanjoinut sen dekriminalisoimiseksi sen suoran laillistamisen sijaan. Hän myös sääti edellisessä elämässään lainsäädäntöä, joka lisää huumeidenkäyttäjien sekä kauppiaiden tuomioita.

Mutta tehdään selväksi – tämä ei koskaan ollut perustavanlaatuinen näytelmä. Kannabisosakkeet sopivat täydellisesti meemiosakkeen pandemoniumiin, joka osoittautui niin tuottoisaksi vuonna 2021. Ainoa ongelma on, että vuosi ei ole enää 2021.

Tämä on todella makrotarina. Tosiasia on, että kannabisvarastot elävät riskialueen ulkopuolella. Ja kaikki niissä osissa oleva on täysin murskattu.

Yhdysvaltain keskuspankki on vetänyt matalien korkojen, joukkorahojen painamisen ja QE-bonanzan maton sijoittajien jalkojen alta, ja varat kaikkialla ovat romahtaneet, kun sijoittajat putosivat turvaan. Kriiseissä korrelaatiot menevät yhteen, ja riskialttiimmat omaisuuserät putoavat eniten. Kannabisvarastot ovat aina olleet epävakaita ja ne kärsivät aina tässä ympäristössä.

Muitakin huolenaiheita on. Useita osakkeita on kritisoitu liian monista osakkeista. Tarkasteltaessa yrityksiä, kuten Aurora ja Sundial Growers, tämä näyttää vaikealta puolustaa. Auroran osakemäärä on kasvanut yli 12 000 % vuoden 2014 ja vuoden 2021 alun huippujen välillä.

Aurinkokello puolestaan teki samoin. Ennen kuin Biden astui virkaan, yhtiöllä oli puoli miljardia osaketta. Muutamaa kuukautta myöhemmin he olivat hankkineet satunnaisen miljardin lisää, mikä kertoi jäljellä olevan osakemäärän kolminkertaiseksi.

Tulevaisuus

Nyt kun markkinat ovat pysähdyksissä, miltä asiat näyttävät jatkossa? No, todellakin sama vanha tarina. Tämä tarkoittaa, että luotamme keskuspankkiin kaikissa osakemarkkinoiden liikkeissä, kun se taistelee inflaatiota vastaan.

Kannabis-osakkeet jatkavat kaikuaan, koska ne ovat korkean riskin omaisuuserä. Tämä on ennen kaikkea keskeinen asia, mikä tarkoittaa, että kaikkiin sijoituksiin liittyy suuri epävakaus.

On vaikea valita yhtä yritystä, koska ne kaikki korreloivat voimakkaasti. Ehkä Tilray on kiehtovin, kun otetaan huomioon analyytikoiden keskimääräinen hintatavoite 4,05 dollaria ja sen (ainakin suhteellisen) pitkä historia alalla.

Mutta silloinkin alla oleva kaavio on… ruma.

Mikä on 15 prosentin nousupotentiaali edellä mainittua pitkän aikavälin arvonalennusta vastaan? Toki se tuntuu hyvin saavutettavalta, mutta olisiko vastakkaiseen suuntaan tapahtuva liike yllättävä?

Yllä oleva tiivistää tavallaan paljon siitä, mitä näemme alalla. Ja joka tapauksessa, niin kauan kuin markkinat pomppivat Fedin sanojen varassa, se on aina ohjaava tekijä.

Kokonaisuutena tuntuu vain riskialttiilta hypätä tälle sektorille juuri nyt. On vain liian paljon tuntemattomia tekijöitä, ja kun otetaan huomioon, että talouden suhteen on niin paljon epävarmuutta, minkä tahansa sijoituksen tulisi tapahtua tietäen, että mahdollinen volatiliteetti on äärimmäinen – ja sisältää myös laskusuuntauksen, kuten historia on osoittanut.