Mitä tuottokäyrän hallinta on ja mitä tapahtui tänään Japanissa?

Ohi:
päälle Dec 20, 2022
Päivitetty: Jun 14, 2024
Listen
  • Keskuspankit ympäri maailmaa nostavat korkoja, mutta Japani on torjunut trendin
  • Se on ylläpitänyt helpon rahan politiikkaa tuottokäyrän hallinnan avulla
  • Tällä viikolla se nosti tavoitealueensa +/- 50 pisteeseen

Seuraa Invezziä TelegraminTwitterin ja Google Uutiset kautta saadaksesi välittömiä päivityksiä >

Japani järkytti markkinoita tiistaiaamuna yllättävällä korjauksella tuottokäyrän hallintastrategiaansa. Tämä pumppaa jeniä dollaria vastaan (USD/JPY) ja lähetti aaltoja kaikkialle markkinoille, jolloin S&P 500 -futuurit laskivat jyrkästi. Mutta mitä tuottokäyrän hallinta tarkoittaa?

Etsitkö signaaleja ja hälytyksiä ammattimaisilta kauppiailta? Rekisteröidy Invezz Signals™ -palveluun ILMAISEKSI. Kestää 2 minuuttia.

Useimmat keskuspankit eivät käytä tuottokäyrän ohjausta

Copy link to section

Yhdysvaltain keskuspankki ohjaa talouskasvua ja inflaatiota asettamalla keskeisen lyhyen aikavälin ohjauskoron, joka tunnetaan nimellä liittovaltion ohjauskorko. Markkinat seuraavat tätä korkoa niin tarkasti, sillä se määrää, kuinka halvalla rahaa on mahdollista lainata, millä on heijastusvaikutuksia koko talouteen.

Tänä vuonna inflaatio on noussut nopeasti kaikkialla maailmassa, mikä on johtanut siihen, että keskuspankit ovat nostaneet korkoja aggressiivisesti kysynnän hillitsemiseksi ja talouden jäähdyttämiseksi, joista viimeisin oli 50 peruspisteen (0,5 %) nousu viime viikolla.

Yllä oleva kaavio osoittaa, että korot ovat pudonneet usein lähelle nollaa viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Näin ollen keskuspankin kyky vaikuttaa talouskasvuun on rajallinen, koska se ei voi enää laskea korkoja.

Lisäksi Yhdysvaltain keskuspankin rahastokorko on lyhytaikainen korko sellaisille asioille kuin luottokorttivelat ja autolainat. Vaikka korko suodattuu talouden läpi, se saattaa haluta vaikuttaa suoraan pitkän aikavälin korkoon, mikä on välttämätöntä esimerkiksi asuntolainojen korkojen kannalta.

Tämän saavuttamiseksi keskuspankki ostaa arvopapereita ja valtion takaamia velkoja vapailta markkinoilta, mikä lisää pankkien varoja talouteen. Tätä kutsutaan kvantitatiiviseksi keventämiseksi ja se pitää rahoitusjärjestelmän täynnä luottoja. Se on musiikkia, jota he soittavat pitääkseen juhlat käynnissä, toisin sanoen.

Miten määrällinen keventäminen eroaa tuottokäyrän hallinnasta?

Copy link to section

Mutta yksi maa on erilainen – Japani. Sen keskuspankki, Japanin keskuspankki (BoJ) on käyttänyt erilaista strategiaa, joka tunnetaan nimellä tuottokäyrän hallinta vuodesta 2016 lähtien. Tämä on epätavanomaisempi tapa pitää tuotot tietyllä tasolla ja tähtää pitkän aikavälin tuotoihin.

Tuottokäyrän hallinta tarkoittaa, että keskuspankki ostaa tai myy niin monta joukkovelkakirjalainaa kuin on tarpeen tietyn pidemmän aikavälin koron kohdistamiseksi. Tämä saattaa kuulostaa samalta kuin määrällinen keventäminen. Ja olet oikeassa, se todella on. Ne ovat saman kolikon kaksi puolta – ne ostivat valtion velkaa (valtionkassaa) korkoihin vaikuttamiseksi ja rahan pumppaamiseksi talouteen.

Mutta ero on siinä, että määrällinen keventäminen sisältää tietyn määrän joukkovelkakirjoja ostamisen säännöllisesti, jotta tämä luotto saadaan järjestelmään. Sen sijaan tuottokäyrän hallinnassa ostetaan niin monta joukkovelkakirjalainaa kuin on tarpeen tuottotason pitämiseksi tietyllä tasolla.

Joten kvantitatiivinen keventäminen keskittyy rahan määrään, kun taas tuottokäyrän hallinnassa on kyse tietyn pitkän aikavälin tuoton kohdistamisesta. Ja tuottokäyrän hallinta keskittyy tyypillisesti pitkän aikavälin tuottoon lyhyen aikavälin sijaan.

Mitä Japanissa tapahtuu tuottokäyrän hallinnassa?

Copy link to section

Japanin tapauksessa BoJ siirtyi tuottokäyrän ohjauspolitiikkaan vuonna 2016, jolla pyrittiin sitomaan 10 vuoden Japanin valtionlainan (JGB) tuotto 0 prosenttiin. Tämä tarkoittaa, että aina kun JGB:n tuotto nousee yli 0 %, BoJ ostaa joukkovelkakirjoja laskeakseen tuottoa takaisin.

Tämän politiikan kannattajat väittävät, että keskuspankit voivat saavuttaa alhaisemman koron paljon pienellä taseella kuin ne voisivat määrällisen keventämisen avulla.

Kompromissi on, että joukkovelkakirjakauppa voi hidastua dramaattisesti. Yrityksiä voidaan myös kannustaa velkaantumaan, jolloin zombieyritykset voivat jatkaa kasvuaan yksinkertaisesti katkaisemalla halpoja velkoja. Ongelmana on myös se, että suuret yritykset pystyvät todennäköisesti hyödyntämään tätä alhaisempia hintoja enemmän ja aiheuttamaan kaikenlaisia monopolivaikutuksia.

Myös kriitikot vahvistavat, että inflaatio-odotukset nousevat. Suurin haittapuoli voi kuitenkin olla epävarmuus, koska kukaan ei todellakaan tiedä, mitä politiikka vaikuttaa pitkällä aikavälillä. Yhdysvaltain keskuspankki harjoitti tuottokäyrän hallintaa toisesta maailmansodasta lähtien, mutta sitä ei ole käytetty sen jälkeen normaalina ajanjaksona.

Mitä tänään tapahtui?

Copy link to section

Tänä aamuna Japanin keskuspankki sai markkinat yllättäen laajentamalla tavoitettaan 10 vuoden JGB:lle, jotta se voisi liikkua 50 peruspistettä nollan molemmin puolin. Se sanoi lausunnossaan, että sen tarkoituksena oli “parantaa markkinoiden toimintaa ja kannustaa koko tuottokäyrän tasaisempaa muodostumista säilyttäen samalla mukautuvat rahoitusolosuhteet”.

Jeni vahvistuu tämän seurauksena, kun korkeammat tuotot tarkoittavat todennäköisesti enemmän pääomaa. Sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa osakkeet putosivat ennen avauskelloa. Markkinat pitävät tätä todennäköisesti merkkinä siitä, että Japani suojautuu inflaatiota vastaan.

Japanin muuttuessa haukkamaisemmaksi, Fed on tällä viikolla vakuuttanut, että korkeat korot jatkuvat, ja EKP:n johtaja Christine Lagarde varoittaa myös korkeammista koroista. Näin ollen markkinat ovat ymmärtäneet, että vuonna 2023 korkotaso voi olla korkeampi kuin aiemmin on odotettu.

Valmistautukaa, ihmiset, paluu helppojen rahojen päiviin on vielä kaukana.

JPY Joukkovelkakirjat Makrotalous Osakkeet