Tekniikan lomautukset jatkuvat, mutta älä anna sen hämätä, työllisyys pysyy vahvana

Ohi:
päälle Jan 5, 2023
Päivitetty: Jun 14, 2024
Listen
  • Salesforcesta uusin teknologiayritys, joka on supistanut ja irtisanonut 10 prosenttia työvoimasta
  • Teknologiasektori on kuitenkin pieni ja erittäin herkkä koronnostoille
  • Työmarkkinat ovat kaiken kaikkiaan kireät – itse asiassa liian kireät, koska inflaatio pysyy korkeana

Seuraa Invezziä TelegraminTwitterin ja Google Uutiset kautta saadaksesi välittömiä päivityksiä >

Keskiviikkona henkilökunnalle lähettämässään kirjeessä yhdysvaltalainen ohjelmistoyritys Salesforce ilmoitti leikkaavansa 10 prosenttia työvoimastaan. Leikkaus vastaa lähes 8 000 työpaikkaa. Salesforcen osake nousi 3 % uutisen johdosta. Se oli puolittunut ankaran vuoden 2022 aikana.

Etsitkö signaaleja ja hälytyksiä ammattimaisilta kauppiailta? Rekisteröidy Invezz Signals™ -palveluun ILMAISEKSI. Kestää 2 minuuttia.

Uutiset ovat luoneet lisää synkän pilven odotuksiin teknologia-alalla, joka on nähnyt viime aikoina paljon irtisanomisia. Meta oli yksi aikaisemmista ja tunnetuimmista ja työllisti 11 000 työntekijää marraskuussa. Lisäksi Twitter, Stripe, Amazon ja Doordash ovat myös vapauttaneet tuhansia työntekijöitä viimeisen parin kuukauden aikana.

Miksi tämä ei ole niin iso juttu

Copy link to section

Vaikka uutiset ovat huolestuttavia teknologiayrityksiä – ja työntekijöitä – on edelleen tärkeää säilyttää perspektiivi taloutta kokonaisuutena arvioitaessa.

Teknologiasektori on tunnetusti epävakaa ja herkkä koroille. Koska monet yritykset eivät tuota voittoa, sijoittajat sen sijaan arvostavat kyseisiä yrityksiä diskonttaamalla tulevien vuosien ennakoidut kassavirrat takaisin nykyhetkeen. Siksi korko, jolla nämä kassavirrat diskontataan, on erittäin tärkeä.

Siksi korkojen noustessa nopeammin kuin Harry Kanen MM-rangaistus Ranskaa vastaan, teknologiaosakkeet ovat kokeneet tuskaisia hetkiä. Nollasta 4 prosentin pohjoispuolelle alle vuodessa, ja Yhdysvaltojen keskuspankin väittäessä, että lisää koronnostoja on tulossa, kun se taistelee hillitäkseen inflaatiota, arvostukset ovat kraateroituneet.

Katsaus Nasdaqiin, joka on voimakkaammin teknologiaosakkeisiin suunnattu osakeindeksi, paljastaa teknologiasektorin vahinkojen laajuuden. Se laski 33 % viime vuonna, mikä on jyrkin lasku sitten vuoden 2008 42 % laskun.

Teknologiasektori on pieni, työmarkkinat yleisesti ottaen terveet

Copy link to section

Mutta teknologian osuus Yhdysvaltain taloudesta on vain noin 2 prosenttia. Toinen tapa ilmaista asia on tämä: vaikka Salesforcen 8 000 työntekijän irtisanominen kuulostaa kamalalta, pelkästään Yhdysvalloissa on yli 150 miljoonaa työntekijää.

Kokonaisuutena työmarkkinat ovat edelleen kovat. Itse asiassa se on melkein ongelma – jotta inflaatio voidaan hillitä, työmarkkinoiden on yksinkertaisesti oltava heikentynyt. Kuten sanoimme, tekniikka on erityisen herkkä korkotason suhteen, mutta se ei ole yhtä äärimmäistä muilla aloilla.

Eilen USA:n työpaikkojen määrä osoitti, että avoimien työpaikkojen määrä väheni odotettua vähemmän, mikä korosti entisestään, kuinka kireänä kokonaismarkkinat ovat edelleen. “Työmarkkinat ovat edelleen liian kuumat päättäjille”, sanoi Chirstopher Rupkey, FWDBONDSin pääekonomisti Reutersin haastattelussa. “Fedin virkailijat eivät ole varmoja siitä, että heidän rahapolitiikan kiristys toimii ennen kuin palkkauskysyntä alkaa hidastua.”

Raportti paljasti myös, että jokaista työtöntä kohden on 1,74 avointa työpaikkaa – ei varsinaisesti kuva kovasta ahdingosta.

Mitä on seuraavaksi?

Copy link to section

Katseet kiinnittyvät edelleen Yhdysvaltain keskuspankkiin, joka viime kuussa totesi, että korot voivat jatkaa nousuaan jopa 5,1 prosenttiin. Kun työmarkkinat ovat kireät ja kysyntä jatkuu, näyttää siltä, että tämä luku on yksinkertaisesti pakko saavuttaa.

Valitettava tosiasia on, että jos inflaatio halutaan hillitä maltilliselle tasolle – ja Fed on vakaasti päättänyt vetää sen takaisin 2 prosentin tavoitteeseen – osa teknologia-alan työmarkkinoiden kärsimyksestä on jaettava ympäri taloutta.

Toistaiseksi vain high beta -teknologiasektori on alkanut irtisanoa työntekijöitä.

Makrotalous Osakkeet Pörssi