Miksi kryptomarkkinat ovat nousussa? Markkinat tarkastelevat erittäin tärkeää viikkoa

Ohi:
päälle Jan 9, 2023
Listen to this article
  • Kryptomarkkinat ovat nousseet pehmeämmistä inflaatio-odotuksista johtuen
  • Sijoittajat toivovat, että Fed saattaisi käännyttää haukkamaisen korkopolitiikan odotettua aikaisemmin
  • Luvassa on epävakaa viikko, kun viimeisin inflaatioluku julkaistaan torstaina

Kryptovaluuttamarkkinat ovat saaneet kuuman alun tänä vuonna, ja kolikot kautta linjan palaavat takaisin vuoteen 2020 nousemalla jyrkästi ylöspäin.

Liikkeet ovat perustuneet siihen, että inflaatio on viilentymässä. Euroopan inflaatio jäi viime viikolla odotuksia alhaisemmaksi, sillä se oli 9,2 prosenttia, kun odotukset olivat 9,5 prosenttia, ja edellisen kuukauden 10,1 prosentista.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Uusi toivo perustuu 50 peruspisteen koronnostoihin viime kuussa Isossa-Britanniassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa aiempien 75 peruspisteen nousujen jälkeen. Hitaampi nousu heijastaa sitä, että vaikka inflaatio pysyy korkeana, luvut viittaavat siihen, että se on ehkä saavuttanut huippunsa – ja kahden kuukauden positiiviset lukemat näyttävät ainakin valoisammalta kuin viime vuonna.

Tämä on ollut kaikki mitä krypto on tarvinnut kuulla, sillä hinnat ovat nousseet. Vaikka uusi vuosi on vasta yhdeksän päivää sitten, kryptosijoittajat paistattelevat hieman hengähdystaukoa vuoden 2022 armageddonin jälkeen.

Mitä kryptolle tapahtuu tällä viikolla?

Suurin on kuitenkin torstai, jolloin Yhdysvaltain kuluttajahintaindeksitiedot julkaistaan. Se on muodostunut kuukausittaiseksi rituaaliksi viimeisen vuoden aikana, jolloin silmät liimautuvat näyttöihin saadakseen tämän tärkeän numeron. Odotettua heikompi lukema saisi markkinat todennäköisesti jälleen hyppäämään.

Toisaalta pettymys voi merkitä vielä pahempaa hintakehitystä kuin se normaalisti tekee. Tällainen on vauhti kahden peräkkäisen kuukauden rauhallisten inflaatiotietojen jälkeen. Markkinat nousivat myös viime viikolla nonfarm-palkkalaskentaraportin vuoksi, ja sijoittajat lukivat tiedot mahdollisesti johtavan Fedin käännökseen odotettua aikaisemmin.

Inflaatio on kuitenkin edelleen hyvin korkea, ja työmarkkinat ovat edelleen joustavat. Meidän on todennäköisesti nähtävä vielä hieman enemmän heikkoutta jälkimmäisessä ja kysynnän tuntuvaa laskua, ennen kuin Fed hellittää lupaustaan, jonka mukaan se tekee kaikkensa korottaakseen inflaatiota unholaan ja torjuakseen inflaation.

Odotettavissa volatiliteettia tulevalla viikolla

Joka tapauksessa markkinoilla saattaa esiintyä volatiliteettia tulevalla viikolla. Marraskuun alussa tapahtuneesta FTX:n romahduksesta lähtien kryptomarkkinat ovat itse asiassa olleet suhteellisen rauhalliset. Kartoin volatiliteetin takaisin ennen kuin Bankman-Fried paljasti maailmalle todelliset värinsä, ja se osoittaa selvästi volatiliteetin piristymisen ja sitä seuraavan pudotuksen joulukuun puolivälissä.

Krypto on siksi palannut siihen, mitä se on tehnyt suurimman osan viime vuodesta, muutamia yksittäisiä jaksoja lukuun ottamatta – ja se seuraa osakemarkkinoita.

Torstain CPI-lukeman jälkeen seuraava avainpäivä on 1. helmikuuta. Silloin pidetään seuraava FOMC-kokous, eli kun Fed julkistaa viimeisimmät koronnostosuunnitelmansa.

Korvat riippuvat markkinoiden tärkeimmän henkilön, Yhdysvaltain keskuspankin puheenjohtajan Jerome Powellin jokaisesta sanasta, kun hän antaa ajatuksiaan ja ohjeita siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Viime vuonna Fed nousi seitsemän kertaa, kun kävi täysin selväksi, että inflaatio oli ongelma, jota ei voitu enää sivuuttaa.

Lopulliset ajatukset

Lopuksi on selvää, että tämä on suuri viikko, ja talous on tienhaarassa. Voiko inflaation huipussaan olla optimismia? Vai vedetäänkö markkinat takaisin alaspäin odotettua suuremmilla numeroilla?

Perusinflaatioluku voisi luultavasti olla jopa tärkeämpi kuin otsikkoluku. Perusinflaatio karsii pois epävakaammat elintarvikkeiden ja energian hinnat, sillä ajatus on, että rahapolitiikka vaikuttaa niihin vähemmän. Yleensä se on luku, johon päättäjät usein keskittyvät.

Kun kaasun hinta on laskenut viime vuodesta, kuluttajahintaindeksiä nostaa se, että nämä korkeammat luvut putoavat indeksistä ylimääräisen kuukauden tietojen myötä. Näin ollen ydinhahmo voisi saada vieläkin suuremman merkityksen.

Olipa luku mikä tahansa, kryptomarkkinat tuijottavat sitä suoraan päättäessään jatkaako tätä vuoden 2023 rallia vai ei.