Kasvuennusteita leikataan vuodelle 2023: Maailmanpankki varoittaa maailmanlaajuisesta taantumasta

Ohi:
päälle Jan 12, 2023
Listen to this article
  • Maailmanpankin raportti antaa synkän kuvan vuodelle 2022 ja varoittaa jatkuvasta ydininflaatiosta
  • Pankki raportoi, että nousevat taloudet kärsivät erityisen kovasti
  • Vuoden 2023 kasvuennusteet ovat 0 % euroalueella, 0,5 % USA:ssa ja 4,3 % Kiinassa

Juuri kun markkinat alkoivat tuntua hieman optimistisemmilta, saapui muistutus maailman ahdingosta. Maailmanpankki leikkasi kasvuennusteitaan tiistaina ja maalasi synkän kuvan tulevasta vuodesta monille maille.

Maailmanlaajuinen taantuma kortilla

Lukuun ottamatta vuotta 2009, joka oli suuren finanssikriisin jälkimainingeissa, ja koronan vaikutusta vuonna 2020, se on alhaisin sitten vuoden 1993. Minun ei varmaan tarvitse kertoa teille, että se ei ole… hyvä asia.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Vielä hätkähdyttävämpää on se, että 1,7 prosentin ennuste tuli pian sen jälkeen, kun pankki ennusti vuoden 2022 viimeisimmän raportin jälkeen vuodelle 2023 globaalin kasvun laskevan 3 prosenttiin.

Hauraissa talousolosuhteissa mikä tahansa uusi haitallinen kehitys – kuten odotettua korkeampi inflaatio, äkilliset korkojen nousut sen hillitsemiseksi, koronapandemian uudelleen puhkeaminen tai lisääntyvät geopoliittiset jännitteet – voivat ajaa maailmantalouden taantumaan.

Maailmanpankki

Tämä on tietysti se dilemma, jota keskuspankit kohtaavat kaikkialla maailmassa. Koronnostoa tarvitaan rehottavan inflaation hillitsemiseksi, mutta nostaminen liian pitkälle laukaisee taantuman.

Tämä on käynnistänyt kissa-hiiri -pelin osakemarkkinoiden ja Fedin välillä, ja sijoittajat yrittävät arvailla Fedin liikkeitä ja ennustaa, onko se yhtä tiukka kuin se väittää olevansa inflaation suhteen.

Toistaiseksi Fed ei ole kuitenkaan pelannut. Korot on työnnetty pohjoiseen ja inflaatio on noussut niin korkealle tasolle – ja vaikka näkymät ovat heikentyneet viime kuussa ja toivon, että ne olisivat saaneet olla huipussaan – näyttää yhä epätodennäköisemmältä, että konkreettista hidastuvuutta ei tarvita kustannusten kattamiseksi, kun kriisi koettelee maita ympäri maailmaa.

Minkä maiden ennustetaan kasvavan milläkin vauhdilla?

USA:n kasvun ennustetaan olevan 0,5 %, kun taas euroalueen liikkeen ennustetaan olevan tasaista. “Kehittyneiden talouksien kasvun ennustetaan hidastuvan vuoden 2022 2,5 prosentista 0,5 prosenttiin vuonna 2023. Viimeisten kahden vuosikymmenen aikana tämän mittakaavan hidastumiset ovat ennakoineet maailmanlaajuista taantumaa”, Maailmanpankki lisäsi.

Kivun odotetaan pahenevan kehittyvissä talouksissa, joista monilla on suuri velkataakka ja jotka ovat siten erityisen haavoittuvia nousevalle korkoympäristölle. Heidän ehtojaan pahentavat “korkea inflaatio, valuutan heikkeneminen, tiukemmat rahoitusehdot ja muut kotimaiset vastatuulet”.

Yhdysvaltojen ennustettu 0,5 %:n kasvu vuodelle 2023 on 1,9 prosenttiyksikköä aiempia ennusteita alhaisempi ja olisi heikoin tulos virallisten taantumien ulkopuolella sitten vuoden 1970. Tämä tulee epäilemättä painamaan Fedin päättäjien mieliä.

Euroopassa euroalue sai 1,9 %:n alaspäin oikaisun päästäkseen 0 %:n korkoon, kun taas Kiina on ennustanut 4,3 %:n kasvua tälle vuodelle – 0,9 % alle aiempien ennusteiden, vaikka talous on avautunut viime viikkoina pitkän kauden jälkeen. koronasulkujen aika. Kiinan kasvu hidastui 2,7 prosenttiin vuonna 2022, mikä on hitain vauhti sitten 1970-luvun, lukuun ottamatta vuotta 2020.

Onko pahin jo ohi?

Triljoonan dollarin kysymys onkin: onko pahin jo ohi ja onko inflaatio saavuttanut huippunsa. Tämä on avain, joka ratkaisee tulevan korkopolun ja maailmantalouden kohtalon. Maailmanpankki totesi, että inflaatiopaineet alkoivat heiketä verhojen sulkeutuessa vuonna 2022, mutta varoitti, että kohonnut perusinflaatio saattaa jatkua.

Tämä perusinflaatio on tyypillisesti se, mihin päättäjät keskittyvät, koska se poistaa epävakaat ruoka- ja energiaerät ja reagoi paremmin rahapolitiikkaan. Energian ja hyödykkeiden hintojen laskun myötä yleisinflaatiovauhti on alkanut laskea, mutta perusinflaatio on ollut monissa maissa sitkeämpi, mikä viittaa pidempään korkeiden hintojen jaksoon ja jatkuvaan ongelmaan.

Pankki hahmotteli markkinoiden laskuperusteen:

Maailmanlaajuista inflaatiota voivat nostaa uudet toimitushäiriöt, mukaan lukien tärkeimpien hyödykkeiden osalta, ja kohonnut perusinflaatio voi jatkua. Inflaation hillitsemiseksi keskuspankit saattavat joutua nostamaan ohjauskorkoja enemmän kuin tällä hetkellä odotetaan

Aika näyttää, onko inflaatio huipussaan. Toistaiseksi markkinat jatkavat inflaatiolukujen ja Fedin toimien ennustamista. Seuraava pysäkki? Huomisen kuluttajahintaindeksin lukema Yhdysvalloissa, erittäin tärkeä kuukausittainen mittari, joka todennäköisesti muuttaa markkinoita merkittävästi – kysymys on vain, että mihin suuntaan.