Kiinan väestön väheneminen: mitä tämä tarkoittaa maailmanlaajuiselle toimitusketjulle

Ohi:
päälle Jan 17, 2023
Listen to this article
  • Kiina ilmoitti väestön vähenemisestä vuonna 2022
  • Tämä on ensimmäinen negatiivinen kasvuluku sitten 1960-luvun
  • Erään logistiikka-ammattilaisen mukaan nimitys Kiinalle "maailman tehdas" on nyt loppumassa

Kiinan vuosikymmenten räjähdysmäinen väestönkasvu sai mielenkiintoisen käänteen tällä viikolla. Kiinan tilastoviraston mukaan Kiinan väkiluku väheni 850 000:lla vuonna 2022, mikä on ensimmäinen negatiivinen lukema sitten vuoden 1961.

Tämä näyttää olevan uutinen Kiinasta, joka herättää melkoisen määrän maailmanlaajuista mediahuomiota, mutta näyttää olevan aliarvostettu sijoittajien keskuudessa. Taloudellinen kattavuus näyttää puuttuvan, vaikka tämä saattaa johtua siitä, että Maailman talousfoorumin huomio on hallinnassa.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Löysin mielenkiintoisia kommentteja Oliver Chapmanilta, toimitusketjun asiantuntijalta ja OCI:n toimitusjohtajalta, ja haluaisin jakaa ne nyt lukijoillemme.

Kiinan syntyvyys: “erityisen tärkeä trendi”

Kiinan väestökehitystä vielä vähemmän huomiota on ehkä saanut Intian tilanne. Chapman toteaa, että Kiinan väkiluku oli vuoden 2022 lopussa 1,412 miljardia, kun taas Intian väkiluku on 1,414 miljardia.

Intian väkiluku on kasvanut jatkuvasti noin prosentin vuosivauhtia, ja “se ylittää pian yksiselitteisesti Kiinan väkiluvun” vuonna 2023, Chapman kirjoittaa. Ehkä vielä tärkeämpää on se, että Intian keski-ikä on 28,4 vuotta, kun taas Kiinassa se on 10 vuotta korkeampi eli 38,4 vuotta. Hän lisäsi seuraavaa:

Toimitusketjun sopeutuminen on väistämätöntä väestörakenteen ansiosta, ja se on hyväksi maailmanlaajuisen talouden vakaudelle, koska se luo toimitusketjun, joka on vähemmän riippuvainen yhdestä alueesta.

Kiina ei ole enää “maailman tehdas”

Intialla on vahvat mahdollisuudet saada osuutta maailmanlaajuisesta valmistusteollisuudesta. Chapmanin mukaan todisteeksi riittää Apple Inc. (NASDAQ: AAPL). Huhtikuusta 2022 joulukuuhun 2022 Intian iPhone-laitteiden vienti kaksinkertaistui.

Ironista kyllä, Foxconnin Zhengzhoussa sijaitseva laitos on kärsinyt lujasti Kiinan koronapolitiikasta. Tämän torjumiseksi Foxconn sijoittaa 500 miljoonaa dollaria… Intiaan. Samaan aikaan Apple tutkii vastaavia sijoituksia läheiseen Vietnamiin.

Siitä huolimatta Kiinan nimitys “‘maailman tehtaana’ on nyt loppumassa”, Chapman kirjoittaa.

Onko Intia uusi Kiina?

Intialla on paljon vauhtia, ja näen yhä useammat intialaiset startupit herättävän maailmanlaajuista huomiota. Kerroin jopa viime maaliskuussa uutisia massiivisen suositusta Chingari-alustasta, joka kirjasi erittäin vaikuttavia kasvulukuja.

Yksisarvisten (eli yritysten, joiden arvo on 1 miljardi dollaria tai enemmän) määrä on melko vaikuttava, ja joidenkin arvioiden mukaan luku on yli 100.

Voiko Intia siis säilyttää viimeaikaisen vauhdin ja tulla yhdeksi, ellei maailmantalouden tärkeimmistä maista. Ei niin nopeasti, Chapman väittää:

Viimeaikainen toimitusketjukriisi on pakottanut organisaatiot keskittymään toimitusketjun yksityiskohtiin ja rohkaissut niitä luomaan toimitusketjun, joka pystyy reagoimaan nopeasti ja tehokkaasti muuttuviin olosuhteisiin.

Intia tuskin hallitsee maailmanlaajuista toimitusketjua, koska voimme odottaa lisämuutoksia tulevina vuosina ja vuosikymmeninä. Erityisesti yritykset keskittyvät nyt rakentamaan tuotantoa lähelle kulutuspistettä. Puolan ja Meksikon kaltaisista maista tulee “arvokkaampia lenkkejä” maailmanlaajuiseen toimitusketjuun.

Siitä huolimatta Intiasta tulee vuosikymmenten aikana yhä tärkeämpi valmistuskeskus ja toimitusketjun “tärkeä lenkki”.