Kanadan keskuspankkipolitiikan hämmentävä logiikka

Ohi:
päälle Jan 30, 2023
Listen
  • Asuntolainojen ja velkojen haltijat maksavat enemmän hoitaakseen taloudellisia velvoitteitaan
  • Tämä vaikuttaa oudolta konseptilta, koska kukoistava talous ei voi jäädä valvomatta
  • Invezzin analyytikko Dan Ashmore ymmärtää keskuspankin hämmentäviä päätöksiä

Seuraa Invezziä TelegraminTwitterin ja Google Newsin kautta saadaksesi välittömiä päivityksiä >

Kanadan keskuspankki nosti jälleen korkoja osana tavoitettaan pitää inflaatio lähellä 2 prosentin tavoitetta. Tämän saavuttamiseksi keskuspankki toteuttaa muutoksia rahapolitiikkaansa.

Tämä skenaario on toistunut lukemattomia kertoja maailmanlaajuisesti. Monet ihmiset, varsinkin asuntolainanhaltijat ja velkaa kantavat, pitivät koronnostojen käsitettä aina hämmentävänä.

Kuuma talous voi keskuspankkiirien mukaan olla ongelmallinen. Näin he kertoivat omin sanoin:

Mutta jos talous kasvaa liian nopeasti, se voi johtaa inflaation kiihtymiseen. Joten saatamme nostaa ohjauskorkoa, mikä tarkoittaa, että ihmiset ja yritykset maksavat korkeampaa korkoa lainoista ja asuntolainoista.

Kasvava talous… huono juttu?

Jos talous kiihtyy liian nopeasti, keskuspankit pitävät tätä negatiivisena tuloksena, koska se voi johtaa inflaation nousuun. Inflaation torjumiseksi keskuspankki nostaa korkoja, mikä pakottaa ihmiset ja yritykset maksamaan korkeampaa korkoa lainoistaan ja asuntolainoistaan.

Kun talous käy kuumana, yritykset laajenevat ja yhä useammat ansaitsevat korkeamman palkan, jolloin keskuspankin on ryhdyttävä toimiin rankaisemaan tällaista toimintaa. Olen pahoillani siitä, että keskiluokkaiset perheet tulevat hädin tuskin toimeen, mutta teidän on nyt maksettava enemmän veloistanne – ilmeisesti suuremman yhteisen edun nimissä.

Asunnonomistaja, joka on onnekas saamaan viiden vuoden vaihtuvakorkoisen asuntolainan 0,9 prosentilla noin 700 000 dollarin asunnosta, maksaa nyt 1 317 dollaria enemmän kuukaudessa (lähde). Tämä on heidän roolinsa kukoistavan talouden hidastamisessa… mikä todennäköisesti auttoi heitä hankkimaan talon alun perin.

WTF: ihmiset säästävät enemmän, kun hinnat ovat korkeammat

Kanadan keskuspankki huomauttaa, että kun korot ovat korkeammat, ihmiset “säästävät enemmän ja kuluttavat vähemmän”. Tämä on kuitenkin outoa samalta taholta, joka nyt pakottaa perheet maksamaan asuntolainaansa satoja dollareita enemmän, olettaen, että he ovat tarpeeksi onnekkaita löytääkseen alun perin kohtuuhintaisen asunnon.

Keskimääräinen kotitalous, joka ansaitsee keskimääräisiä tuloja, maksaa nyt 800 dollaria enemmän asuntolainoistaan kuukaudessa verrattuna korona-aikaa edeltävään aikaan (muistatko ne hyvät ajat?). Joo, onnea vaan koko säästämiskonseptiin. Hyvä neuvo, kiitos Kanadan keskuspankin pääjohtaja Tiff Macklem.

Jopa taloudellisen kirjon ylemmän tason edustajat kamppailevat säästääkseen enemmän rahaa tässä ilmapiirissä. Bloombergin mukaan kolmasosa amerikkalaisista, jotka tienaavat neljännesmiljoonaa dollaria vuodessa, elää palkasta toiseen.

“Ei helppo ratkaisu”

Invezzin analyytikko Dan Ashmore kertoikin minulle, että “ei ole helppoa ratkaisua”, ja keskuspankkien, mukaan lukien Kanadan, on oltava varovaisia sen suhteen, etteivät ne nosta korkoja siihen pisteeseen, jossa se laukaisee taantuman. Hän huomautti seuraavaa:

Kun olemme nähneet inflaation heikkenevän maailmanlaajuisesti viimeisten parin kuukauden aikana, markkinat ovat nyt alkaneet kääntää huomionsa kohti mahdollista uhkaavaa taantumaa, joka on suurin pelko. Asuntolainan omistajat ovat vain yksi osa niistä ihmisistä, jotka tuntevat puristuksen – hinta, joka on maksettava saadakseen inflaatio hallintaan.

Ironista kyllä, minun pitäisi huomata, että nousevat asuntolainakorot ovat nyt suurin inflaation aiheuttaja Kanadassa.

On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että asunnonomistajat, joiden kustannukset ovat nousseet, ovat nähneet omaisuutensa arvon nousevan vuosien mittaan. Näin on, jos he ovat ostaneet kiinteistönsä useita vuosia sitten, kun asuntojen hinnat ovat laskeneet vuoden 2022 tasosta. Dan lisäsi:

Vuokralaiset näkevät hinnannousun eivätkä saa mitään takaisin. Ja pienemmän tulotason ihmiset maksavat suuremman osan palkastaan ruoasta ja välttämättömyystarvikkeista, mikä myös kasvaa, joissain tapauksissa hälyttävään tahtiin. Heillä ei ollut omaisuutta nauttiakseen inflaatiosta, joka nosti kaikkia varoja kahden viime vuoden aikana.

Ad

Sijoita kryptoihin, osakkeisiin, ETF-rahastoihin ja vastaaviin muutamassa minuutissa suosikkivälittäjämme, eToro

10/10

67% of retail CFD accounts lose money