IMF ennustaa Britanniaan taantuman, ainoa kehittynyt talous joka supistuu vuonna 2023

Ohi:
päälle Feb 1, 2023
Päivitetty: Jun 14, 2024
Listen
  • Britannian ennustettiin supistuvan 0,6 prosenttia vuonna 2023, mikä on jopa Venäjän alapuolella
  • Maailmantalouden ennustettiin kasvavan 2,9 %, kun IMF ylitti odotukset ensimmäistä kertaa vuoteen
  • Englannin keskuspankki julkisti viimeisimmän korkopolitiikan torstaina

Seuraa Invezziä TelegraminTwitterin ja Google Uutiset kautta saadaksesi välittömiä päivityksiä >

Äskettäisessä Invezz-podcastin jaksossa pohdiskelin markkinastrategin kanssa ongelmaa, jonka keskellä olemme tällä hetkellä. Nimittäin onko taantuma tiedossa?

Etsitkö signaaleja ja hälytyksiä ammattimaisilta kauppiailta? Rekisteröidy Invezz Signals™ -palveluun ILMAISEKSI. Kestää 2 minuuttia.

IMF osallistui keskusteluun tiistaina. Se ennusti, että Iso-Britannia olisi ainoa “edistynyt talous”, joka joutuu taantumaan vuonna 2022. Se ennusti sen supistuvan 0,6 prosenttia, mikä on 0,9 prosenttia vähemmän kuin sen aikaisempi 0,3 prosentin kasvuarvio.

Se on… ei niin hyvä juttu. Jopa Venäjä pärjää paremmin, ennusteen mukaan heidän supistuminen on 0,3 % tasolla.

Olen käsitellyt Britannian taloutta laajasti viime vuoden aikana, ja kaikki käänteet ja tarinat ovat sopineet Netflixin draamasarjaan ja mahdollisesti jopa sen jälkeiseen kirjaan (en mainitse nimiä). Mikään niistä ei ole ollut suurempi kuin pääministeri Liz Trussin lyhyt, mutta aina niin vahingollinen valtakausi.

Nyt se näyttääkin entistä epätodennäköisemmältä, että Brexitin jälkeinen Iso-Britannia selviäisi tästä sotkusta ilman jonkinlaista taantumaa, josta IMF on samaa mieltä. Ainakin positiivinen puoli on se, että IMF pudotti ennusteensa Iso-Britannian talouden vuoden 2024 kasvusta 0,6 prosentista 0,9 prosenttiin.

Maailmanlaajuinen positiivisuus lisääntyi, kun IMF paransi globaaleja näkymiään ensimmäistä kertaa vuoteen, jopa 2,9 prosenttiin, mikä on 20 peruspistettä enemmän kuin edellisessä raportissaan viime lokakuussa.

Korot ja inflaatio

Copy link to section

Korkotason nousu reaktiona lamauttavaan inflaatioon on ollut syynä siihen, että maailmantalous on hidastunut. Takana ovat säälimättömien härkämarkkinoiden ajat, ja nyt se on maksettava.

IMF ennustaa maailmanlaajuisen inflaation laskevan 6,6 prosenttiin vuonna 2023 ja 4,3 prosenttiin vuonna 2024. Tämä kuitenkin nostaisi sen silti selvästi pandemian tason yläpuolelle. Parin viime kuukauden inflaatiolukujen heikkeneminen on ollut tärkein markkinoiden nousun taustatekijä, sillä S&P 500 on parhaimmillaan tammikuussa sitten vuoden 2019, eli 6 % enemmän kuin vuotta aiemmin.

Erityisesti Isossa-Britanniassa maan lisääntynyt altistuminen maakaasulle aiheuttaa ongelmia maailmanlaajuisesti nähdyn rahapolitiikan kiristymisen ja korkean inflaation lisäksi. Työllisyys Yhdistyneessä kuningaskunnassa on edelleen alle pandemiaa edeltäneen tason. Huolenaiheena on, että työmarkkinat ovat erittäin kireät, mikä johtaa viime kädessä tuotannon ja kasvun vähenemiseen.

Mitä seuraavaksi?

Copy link to section

Nämä ovat tietysti vain ennusteita. Ei tarvitse tarkastella kuin euroalueen rahapainatuksen yllätyskasvu vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä, mikä ylitti analyytikoiden odotukset supistumisesta, kun se julkistettiin aiemmin tänään.

Siitä huolimatta ajat ovat synkkiä euroblokissa, ja vain enemmän Isossa-Britanniassa.

Katse kääntyy nyt keskuspankkeihin markkinoiden kannalta keskeisellä viikolla. Britannia julkistaa viimeisimmän politiikkansa torstaina, samana päivänä kuin euroalue ja päivää Yhdysvaltojen jälkeen, kun Yhdysvaltain keskuspankki ilmoitti suunnitelmistaan tänä iltapäivänä. Kun näennäisesti kaikki menee pieleen – inflaatio, työllisyys, energiariippuvuus, heikko punta, pehmenevät asuntomarkkinat ja mitä tahansa muuta voit ajatella – tie on vaikea.

Seuraava askel on toistaiseksi nähdä, mitä Englannin keskuspankki ilmoittaa torstaina. Markkinat odottavat keskuspankin peruskoron nousevan 0,5 prosenttiyksiköllä 4 prosenttiin. Tämä olisi kymmenes peräkkäinen koronkorotus pankin rahapolitiikan komitealta (MPC) joulukuun 2021 jälkeen.

Koska koronnosto on suurelta osin odotettavissa, komitean kieli tulee kiinnittämään eniten katseita. Sanotaanpa mitä tahansa, tuleva tie näyttää kuitenkin vaikealta Yhdistyneelle kuningaskunnalle vuonna 2023.

Iso-Britannia Eurooppa Maailman Makrotalous