Nasdaq 100 -ennuste – voiko indeksi jatkaa nousuaan?

Ohi:
päälle Feb 8, 2023
Listen
  • Teknologiapainotteinen Nasdaq on tänä vuonna noussut lähes 15 %
  • Indeksi murskattiin vuonna 2022 ja pudotti yli kolmanneksen arvostaan
  • Sen kohtalo on riippuvainen Yhdysvaltain keskuspankista, jonka indeksi tunnetusti herkkä korkopolitiikalle

Seuraa Invezziä TelegraminTwitterin ja Google Newsin kautta saadaksesi välittömiä päivityksiä >

Nasdaqin vuoden alku on ollut huimaa. Teknisesti raskaampi indeksi on lähtenyt vauhdilla liikkeelle, lähes 15 % alle kuuden viikon kuluttua uudesta vuodesta. Vuosi 2023 on ainakin toistaiseksi ollut täydellinen lääke sijoittajille, jotka ovat kärsineet aiempien vuosien tuskasta.

Indeksi on noussut inflaation hidastuessa. Vaikka elinkustannuskriisi on edelleen vakava, markkinat ovat ilmeisesti nähneet tarpeeksi viime kuukausien laskevan datan perusteella voidakseen ainakin päätellä, että se on saavuttanut huippunsa.

Tämä tarkoittaa tietysti sitä, että erittäin tärkeä Yhdysvaltain keskuspankki voi siirtyä hellempään rahapolitiikkaan aikaisemmin kuin aiemmin on odotettu. Viime kuun viimeisimmän 0,25 %:n koronnoston jälkeen Fedin pääjohtaja Jerome Powell ilmoitti odottavansa “paria” lisää nousua ennen kuin vaikeapäätekorko saavutetaan, ja markkinat voivat alkaa haaveilla leikkauksista.

Nasdaq murskattiin vuonna 2022

Vaikka yllä olevan kaavion 15 %:n lisäys on varmasti kaunis, se on hieman ruma, kun sitä tarkastellaan tarkemmin. Kaavion loitontaminen vuoden 2022 kuvaamiseksi paljastaa, kuinka mädäntynyt indeksi on toiminut.

Nasdaq on erittäin teknologiaraskas, mikä sattuu olemaan rahapolitiikan herkin sektori. Tämä johtuu siitä, että “voiton” käsite on hieman vaikeaselkoinen Piilaaksossa. Sen sijaan yritykset arvostetaan yleensä tulevan voiton lupauksen perusteella, ja nämä tulevat kassavirrat diskontataan takaisin nykyhetkeen arvostuksen muodostamiseksi.

Lähestymme työtä ja innovointia painottaen nopeutta ja kokeiluja, kuten mantra kuuluu. Rahapoliittiset riskit alkavat nyt näkyä, sillä hillitön inflaatio on pakottanut Fedin nostamaan korkoja.

Kyseiset suuret arvostukset eivät ole aivan yhtä suuria, kun ne diskontataan 5 prosentilla eikä 0 prosentilla, kun taas voitosta tulee, no, ainakin hieman merkittäviä. Niinpä osakekurssit laskevat – Nasdaq menetti viime vuonna yli kolmanneksen arvostaan, mikä on pahin tappio sitten vuoden 2008.

Kaavion skaalaus osoittaa, että hieno pieni voitto on juuri sitä – pieni – suhteessa viime vuoden verilöylyyn.

Nasdaqin pitkän aikavälin tuotto

Mielenkiintoista Nasdaqia kokonaisuutena tarkasteltaessa on valtava hypyn koko vuodesta 2008 lähtien. Viimeinen vuosikymmen on todellakin ollut tekniikan aikakautta, kun Piilaakson start-up-yritykset ovat kasvaneet yksisarvisiksi ja vallanneet osakemarkkinat.

Pudottuaan alle 2 000 dollariin vuonna 2009 Nasdaq nousi lähes 17 000 dollariin vuoden 2021 lopulla, mikä tarjosi sijoittajille törkeää tuottoa.

Mutta kuinka todennäköistä on, että vuoden 2022 tappion jälkeen näemme lisää vetäytymistä? Vai jatkuuko sijoittajia tällä hetkellä jännittävä palautuminen?

No, se on biljoonan dollarin kysymys. Ensinnäkin vuosituottoa tarkasteltaessa on suhteellisen harvinaista, että Nasdaq on tuottanut kaksi negatiivista vuotta peräkkäin. Se on tapahtunut vain kerran vuoden 1974 jälkeen, dot com -buumin jälkeen (kun se oli negatiivinen kolme vuotta peräkkäin, auts).

Mutta se ei todellakaan tarkoita mitään, ollakseni rehellinen. Karhumarkkinat eivät ole linjassa kalenterivuosien kanssa, kun taas menneisyys ei välttämättä tarkoita tulevaisuutta.

Nasdaqin kohtalo vuonna 2023 on lopulta Jerome Powell. Ala on olennaisesti sidottu korkoihin, ja jos inflaatio hidastuu edelleen ja käänne on käynnissä vuoden 2023 puolivälissä, niin Nasdaqilla on varaa nousta.

Toisaalta on monia muuttujia, jotka voivat aiheuttaa haittavaikutuksia. Venäjän sota Ukrainassa jatkuu edelleen. Taantuman uhka on suuri ja korkeiden korkojen taakka tuntuu koko taloudessa. Tulot ovat tähän asti heijastaneet tätä, ja kuka tietää, mitä matkan varrella tapahtuu?

Indeksien edetessä Nasdaq on yksi epävakaimmista. Parhaimmillaan on vaikea ennustaa, mutta se on erityisen totta tässä nykyisessä taloudessa, joka taistelee ennennäkemättömien tekijöiden cocktailia vastaan. Mutta tärkein kaikista on tämä: mitä Yhdysvaltain keskuspankki tulee tekemään?