Credit Suissen osake putosi 28 prosenttia eurooppalaisten pankkien romahduksen seurauksena

Ohi:
päälle Mar 15, 2023
Listen
  • Euroopan pankkimarkkinat ovat sekasorrossa, koska tartuntapelko on tullut pisteeseensä
  • Useiden pankkiosakkeiden kauppa pysähtyi volatiliteetin vuoksi
  • Credit Suisse käy kaikkien aikojen alhaisimmillaan, ensimmäistä kertaa alle kahden Sveitsin frangin

Seuraa Invezziä TelegraminTwitterin ja Google Newsin kautta saadaksesi välittömiä päivityksiä >

Credit Suisse (SWX:CSGN) on vapaassa pudotuksessa.

Eurooppalaisten stressitasot saavat kyytiö, kun lause, jonka he luulivat jo tuomitun historian aikakirjoihin: “pankkien epäonnistuminen”, saakin yhtäkkiä jälleen palstatilaa.

Mikään ei tietenkään ole mennyt lähellekään epäonnistumista, ja vertailut vuoden 2008 verilöylyyn ovat edelleen poissa, mutta tämä päivä aiheuttaa rajua epävakautta pankkisektorilla, kun yhdysvaltalainen Silicon Valley Bank (SVB) romahti ja aiheutti samaa Euroopassa.

Mutta Credit Suisse on ykkönen, pankki putosi 28 prosentin verran ennätysmataliin lukemiin, kun sen suurin lainanantaja, Saudi National Bank sanoi, ettei se voisi ylittää 10 prosentin omistusosuutta sääntelyn vuoksi. Osake on pudonnut ensimmäistä kertaa alle kahden Sveitsin frangin.

Miksi eurooppalaiset pankit kaatuvat?

Credit Suisse ei ole ainoa pankki, joka on joutunut joukkomyyntiin. Eurooppalaiset pankit ovat saaneet kolhuja, kun taas Euroopan Stoxx 600 -indeksi on 2,66 prosenttia laskussa.

BNP Paribusin lasku 10,5 %, Societe Generalen 9,6 % ja Deutsche Bankin 7,7 %. Myös monissa eurooppalaisissa osakkeissa kaupankäynti pysähtyi useaan kohtaan päivän aikana voimakkaan volatiliteetin vuoksi.

Myynti tapahtuu viikon jälkeen, jolloin Yhdysvaltain pankkien romahdus herätti pelkoa laajemmilla markkinoilla. Vaikka kriisi näyttää olleen Yhdysvalloissa hillitty markkinoiden elpymisen jälkeen, Eurooppa on saamassa potkuja.

Ovatko eurooppalaiset pankit turvassa?

Vaikka myynti on hälyttävää, ei ole mitään syytä uskoa, että tämä muuttuu kriisiksi. Pankkiromahdus Euroopassa oli GFC:n aikana niin jyrkkä, että niiden pääomarajoitukset ovat paljon tiukemmat kuin Yhdysvalloissa.

Lisäksi SVB:n hajoaminen Yhdysvalloissa johtui likviditeettikriisistä, joka johtui korkoriskien huonosta hallinnasta, eikä huonojen sijoitusten aiheuttamasta maksukyvyttömyydestä, kuten subprime-asuntolainoista vuonna 2008. Tämä on tärkeä ero.

Myös korkoriskin hallinnan tulisi olla Euroopassa varovaisempaa kuin Silicon Valley Bankin tai Yhdysvaltain pankkien kanssa – puhumattakaan siitä, että Yhdysvallat on ollut paljon aggressiivisempi vaellusaikataulussaan, mikä laukaisi SVB:n duraatioeron.

Tämä ei kuitenkaan ole estänyt Euroopan sektoria myymästä tänään, sillä Credit Suissen sijoittajat ovat säikähtäneet Saudi-Arabian kommentteja – ja ovat kenties yhä hieman järkyttyneitä vuoden 2008 tapahtumista.