EasyJet voorspelt een verlies vóór belastingen tot £845 miljoen

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on okt 8, 2020
  • EasyJet plc voorspelt een verlies vóór belastingen tot £845 miljoen in fiscaal 2020.
  • De goedkope luchtvaartmaatschappij boekte in H2 een afschrijving van £120 miljoen.
  • De luchtvaartmaatschappij geeft geen richtlijnen voor het fiscale 2021.

In een aankondiging op donderdag zei EasyJet plc (LON: EZJ) dat het verwachtte het huidige boekjaar met verlies af te sluiten. Het bedrijf nam ook zijn toevlucht tot het annuleren van zijn dividend om de economische klap van COVID-19 op te vangen. EasyJet sloot drie van zijn bases in het VK omdat de coronavirus pandemie in augustus de vraag naar reizen bleef beteugelen.

De aandelen van het bedrijf stegen bijna 3% op de markt die donderdag werd geopend, maar gaven de volledige intradag winst in de komende uren op. EasyJet handelt nu tegen 518 pence per aandeel. Ter vergelijking: de in Londen gevestigde luchtvaartmaatschappij handelde aan het begin van het jaar tegen 1.430 pence per aandeel.

EasyJet boekte een afschrijving van £120 miljoen in H2

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Op een aangepaste basis, verwacht de low-cost luchtvaartmaatschappij £ 815 miljoen tot £ 845 miljoen verlies voor belastingen in het boekjaar dat op 30 september gesloten werd. Ter vergelijking: in het voorgaande jaar had het £ 427 miljoen winst gerapporteerd. FactSet-consensus over het verlies vóór belastingen van EasyJet in het onlangs afgesloten boekjaar bedraagt £ 745,9 miljoen. Een vakbondsfunctionaris van een luchtvaartmaatschappij zei eind september dat EasyJet aan een zijden draadje hing.

Het bedrijf schat een waarde van £ 120 miljoen voor een niet-algemene last die het in het tweede fiscale halfjaar heeft geboekt als gevolg van herstructurering. Met 48 miljoen passagiers kwam het aantal passagiers volgens de Britse luchtvaartmaatschappij 50% lager uit. De bezettingsgraad bedraagt 87,2%, wat overeenkomt met een daling van 4,3 procentpunt in het boekjaar 2020.

Het overleg van EasyJet met zijn piloten en cabinepersoneel in het Verenigd Koninkrijk was succesvol en resulteerde in het minimaliseren van de behoefte aan gedwongen ontslagen. Het voegde eraan toe dat soortgelijk overleg gaande was in Zwitserland, Portugal en Duitsland.

EasyJet geeft geen gedetailleerde richtlijnen voor fiscaal 2021

Voor fiscaal 2021 voorspelt de budgetmaatschappij dat de capaciteit in het eerste kwartaal op 25% zal blijven. Maar spreekt het vertrouwen uit dat het de capaciteit snel zal vergroten zodra de vraag zich herstelt. Voor de zomer van 2021 zei EasyJet dat het niveau van vroege boekingen overeenkwam met voorgaande jaren.

EasyJet heeft donderdag afgezien van het geven van richtlijnen voor het fiscale jaar 2021 en zei:

“In dit stadium, gezien het aanhoudende niveau van onzekerheid op korte termijn, zou het niet gepast zijn om financiële vooruitzichten te geven voor het boekjaar 2021.”

EasyJet presteerde vorig jaar redelijk optimistisch op de aandelenmarkt met een jaarlijkse winst van meer dan 25%. Op het moment van schrijven wordt de Britse low-cost luchtvaartmaatschappij geschat op £ 2,37 miljard en een koers-winstverhouding van 8,77.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld