Canadese dollar daalt vóór het rentebesluit van de BOC

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn vrouw, zoon… read more.
on okt 28, 2020
  • Het USD/CAD paar steeg vooruitlopend op het rentebesluit van de Bank of Canada.
  • Analisten verwachten dat de bank de rentetarieven en kwantitatieve versoepeling ongewijzigd laat.
  • Het reageert ook op de dalende prijzen van ruwe olie.

De USD / CAD prijs stijgt met 0,55% doordat traders reageren op de lage prijs van ruwe olie in afwachting van het rentebesluit van de Bank of Canada (BOC). Het paar handelt op 1.3250, het hoogste niveau sinds 15 oktober.

USD/CAD
USD/CAD stijgt voorafgaand aan het besluit van de BOC

De prijs van ruwe olie daalt

Canada is de vierde grootste producent van ruwe olie, na de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië en Rusland. Het land produceert dagelijks meer dan 5,9 miljoen vaten. Het verbruikt elke dag ongeveer 2,2 miljoen vaten en exporteert de rest. Bovendien stelt de sector direct en indirect miljoenen mensen te werk.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze factoren maken de Canadese dollar zeer gevoelig voor de wereldwijde prijzen van ruwe olie. En vandaag de dag zit de olieprijs in een scherpe neerwaartse trend. West Texas Intermediate (WTI) is met 4,65% gedaald tot $ 37,75. Aan de andere kant is Brent, de internationale benchmark, met 3,75% gedaald tot $ 40. In totaal is de prijs de afgelopen twee weken met meer dan ~10% gedaald.

Brent en WTI ruwe olie prijzen

Deze daling is te wijten aan het stijgende aantal COVID-19 gevallen over de hele wereld. In de Verenigde Staten is het aantal besmettingen de afgelopen week met meer dan 500.000 gestegen. Evenzo is het aantal in meer landen gestegen, waaronder Canada, Noorwegen, Duitsland en Frankrijk.

Het effect hiervan is dat de vraag zal blijven dalen naarmate landen een nieuwe ronde van beperkingen invoeren. Ook het luchtvervoer, dat een grote olieverbruiker is, zal enige tijd nodig hebben om zich te herstellen, aangezien landen als Noorwegen quarantaines zijn gaan verplichten. Tegelijkertijd hebben de OPEC en andere producenten niet aangegeven of ze de productie zullen verlagen.

Rentebesluit van de Bank of Canada

De USD / CAD prijs stijgt een paar uur eerder dan het rentebesluit van de Bank of Canada (BOC) van oktober. Analisten die zijn ondervraagd door Reuters en Bloomberg verwachten dat de bank de rentetarieven ongewijzigd laat op 0,25%. Ze verwachten ook dat de gouverneur aangeeft dat de tarieven langer op het huidige niveau zullen blijven, aangezien hij negatieve rentes heeft uitgesloten.

Analisten verwachten ook dat de bank zich zal binden aan meer kwantitatieve versoepeling om de economie te ondersteunen. Het doet dit door elke week staatsobligaties te kopen met een waarde van meer dan $ 3,8 miljard.

Deze maatregelen hebben ertoe bijgedragen dat de Canadese economie zich sneller herstelde dan die van zijn concurrenten. Terwijl de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal bijvoorbeeld met meer dan 30% kromp, verzwakte Canada met slechts 13%.

De situatie verandert echter door de daling van de olieprijzen. Ook hebben Moody’s en UBS Bank gewaarschuwd dat de huizenmarkt op korte termijn dalende prijzen zal zien.

Technische vooruitzichten USD/CAD

USD/CAD
USD/CAD technische grafiek

De vier-uur grafiek laat zien dat de USD / CAD prijs is gestegen van een dieptepunt van 1.3100 naar het huidige hoogste punt van 1.3260. De prijs is ook boven het hoogste punt van oktober op 1,3245 gestegen. Het is ook gestegen boven de exponentiële voortschrijdende gemiddelden van 50 en 25 dagen. Het is met name ook langs het tweede weerstandsniveau van het standaard draaipunt. Daarom verwacht ik dat de prijs na het BOC besluit terugvalt naar de eerste weerstand bij 1.3190.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld