USD/JPY kruipt terug na het rentebesluit van de BOJ

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn vrouw, zoon… read more.
on okt 29, 2020
  • Het USD/JPY paar herstelde zich voor en na het rentebesluit van de BOJ.
  • De bank heeft het programma voor het beheersen van rentetarieven ongewijzigd gelaten.
  • Het beloofde ook om in te grijpen als de situatie zou verslechteren.

Het USD / JPY paar steeg met 0,15% nadat traders reageerden op het rentebesluit van de Bank of Japan (BOJ). Het handelt op 104,46, iets boven het dieptepunt van gisteren op 104,10.

USD/JPY
USD/JPY stijgt na BOJ besluit

Rentebesluit van de Bank of Japan

De Bank of Japan is dit jaar een van de meest actieve centrale banken op de markt. Hoewel het de tarieven niet heeft verlaagd als zijn tegenhangers, heeft het andere instrumenten gebruikt om de op twee na grootste economie ter wereld te ondersteunen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze maatregelen, samen met de maatregelen van de Japanse regering, hebben Japan geholpen door de ergste recessie in decennia heen te komen. De economie kromp in het tweede kwartaal met 7,9%, wat beter was dan vergelijkbare landen als de Verenigde Staten, de eurozone en het Verenigd Koninkrijk.

Vandaag heeft het monetairbeleidscomité van de Bank haar rentebesluit genomen. De bank besloot de tarieven ongewijzigd te laten op -0,10%, in lijn met wat de meeste analisten van Reuters hadden verwacht. Het liet ook zijn programma voor kwantitatieve versoepeling en de controle op de rentecurve ongewijzigd.

Om te beginnen is kwantitatieve versoepeling een proces waarbij de bank staatsobligaties en andere soorten obligaties koopt. Dit helpt om liquiditeit te verschaffen en de algemene overheidsleningen betaalbaar te maken. Door dit programma is de balans van de bank inderdaad gestegen van ¥ 569 biljoen in september vorig jaar naar het huidige ¥ 689 biljoen.

De beheersing van de rentecurve is daarentegen gericht op het beheersen van de lange rente. In dit geval heeft de bank een doelstelling van -0,1% voor de tienjarige staatsobligaties vastgesteld.

In haar verklaring zei Hurohiko Kuroda, de gouverneur van de bank, dat de bank zich inzet om de economie te helpen ondersteunen naarmate de wereldwijde economische situatie verslechtert. Om dit te bereiken, zei hij dat de bank haar instrumenten ongewijzigd zal laten en ze mogelijk zal verlagen als de zaken verslechteren. Hij zei:

“De bank zal doorgaan met de kwantitatieve en kwalitatieve monetaire versoepeling met beheersing van de rentecurve, gericht op het behalen van de doelstelling van prijsstabiliteit van 2%, zolang dit nodig is om de doelstelling op een stabiele manier te handhaven.”

Ondertussen verwacht de Japanse bank dat de economie verslechtert. Het verwacht nu dat de economie dit jaar met 5,6% tot 5,3% zal dalen. Dat is erger dan de vorige bandbreedte van 5,7% en 4,5%. Evenzo verwacht zij dat de inflatie met 0,7% en 0,5% zal dalen, ten opzichte van de vorige schatting van 0,6% en 0,4%.

Technische vooruitzichten USD/JPY

USD/JPY
USD/JPY technische grafiek

Op de vier-uur grafiek zien we dat het USD / JPY paar vandaag is teruggekaatst. Het is van het dieptepunt van gisteren op 104,13 naar het huidige niveau van 104,47 gegaan. Ook vormt het paar een omgekeerd cup-and-handle patroon , dat in het zwart wordt weergegeven. Het ligt nog steeds iets onder de 25 en 15-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden. Het belangrijkste is dat het zich in de vijfde golf van het Elliot-golfpatroon bevindt. Daarom vermoed ik dat deze winsten beperkt zullen zijn en dat het pair de neerwaartse trend op korte termijn zal hervatten.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld