IPO-profiel: DoorDash onderdeel van de ‘versnelde toekomst’

Geschreven door: Jayson Derrick
december 1, 2020
  • DoorDash is een voedselleveringsbedrijf dat vóór 2021 openbaar zal worden.
  • Volgens gegevens bedroeg de totale omzet voor de eerste negen maanden van 2020 $1,9 miljard.
  • De totale omzet in 2019 bedroeg daarentegen $885 miljoen.

Invezz en andere media meldden dat DoorDash van plan is om zijn aandelen op de openbare markt te zetten. Maar wat doet het bedrijf precies en wordt het correct gewaardeerd op een gerapporteerde $ 25 miljard?

Bedrijfsprofiel

Alle bedrijven die openbaar willen worden, moeten een wettelijke S-1 aanvraag openbaar maken. Het document geeft potentiële investeerders een kijkje in de bedrijfsactiviteiten.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het concept van DoorDash ontstond begin januari 2013 toen de eerste klant Thaise garnalen en loempia’s bestelde voor bezorging bij hem thuis. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot 390.000 handelaars, meer dan 18 miljoen consumenten en meer dan 1 miljoen bezorgers in de VS, Canada en Australië.

Het bedrijfsmodel van DoorDash lost een eerder probleem op van consumenten die eten bij hen thuis of op het werk wilden bestellen, maar was beperkt tot traditionele bezorgmaaltijden zoals pizza.

“We stellen lokale fysieke bedrijven in staat te gedijen in een economie die steeds meer gemakzuchtig wordt en de verwachtingen van de consument snel evolueren”, zei het bedrijf in zijn S-1.

Het bedrijf gelooft dat het een marktaandeel van 50% heeft in de categorie van lokale logistiek voor voedselbezorging in de VS en een marktaandeel van 58% binnen de voorstedelijke markten.

Benieuwd hoe u de DoorDash of een andere IPO kunt kopen? Bekijk deze uitgebreide gids.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

De financiën

DoorDash genereerde een omzet van $ 885 miljoen in 2019 en $ 1,9 miljard in de eerste negen maanden van 2020. Maar het bedrijf is niet winstgevend omdat het zwaar investeert in verkoop, marketing en promoties om klanten aan te trekken en te behouden. Maar naarmate DoorDash een nieuwe klant krijgt die tevreden is met het platform, normaliseren de incrementele marketinguitgaven per klant meestal tegen het tweede jaar.

De investeringen van DoorDash maken deel uit van het doel van het bedrijf om de markt voor voedsellevering te domineren. In 2019 gaven Amerikanen $ 1,5 biljoen uit aan eten en drinken, waarvan $ 600,5 miljard werd uitgegeven in restaurants en andere consumentendiensten.

Om marktaandeel beter te veroveren, hebben de investeringen van DoorDash drie hoofddoelstellingen: 1) handelaars helpen hun bedrijf te laten groeien, 2) de acceptatie van de consument vergroten, zodat DoorDash als een dagelijkse activiteit wordt beschouwd, en 3) een betrouwbaar, kwalitatief hoogstaand en operationeel efficiënt logistiek netwerk opbouwen.

Pro: DoorDash onderdeel van de ‘versnelde toekomst’

DoorDash’s omzet van $ 1,9 miljard in de eerste negen maanden van 2020 is bijzonder laag gezien de verwachting dat het bedrijf een waardering van ongeveer $ 25 miljard zal halen, zei Recode Executive Editor Kara Swisher op CNBC’s “Squawk Alley”. Maar investeerders hebben beperkte andere aantrekkelijke opties om een bedrijf te kopen dat deel uitmaakt van de ‘versnelde toekomst’.