Rapport: Coronavaccins worden momenteel verzonden

Geschreven door: Jayson Derrick
december 1, 2020
  • Pfizer is naar verluidt begonnen met het verschepen van zijn COVID-19 vaccin.
  • Vluchten hebben 15.000 pond droogijs nodig, wat veel meer is dan momenteel is toegestaan.
  • Het vaccinatieproces zou voor eind 2020 kunnen starten.

Hoe dichtbij is de wereld om het vaccinatieproces tegen het nieuwe coronavirus te beginnen? Volgens het rapport van The Wall Street Journal vorige week hebben vaccins de magazijnen verlaten en vinden ze hun weg over de hele wereld.

Van Brussel tot Chicago

United Airlines Holdings Inc (NASDAQ: UAL) heeft vorige week het vaccin van Pfizer Inc. (NYSE: PFE) van Brussel naar Chicago vervoerd, hoewel het vaccin nog niet officieel groen licht heeft gekregen van Amerikaanse regelgevende instanties.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Vreemd genoeg zei een woordvoerster van Pfizer dat het niet zal beginnen met het verzenden van het vaccin totdat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) het vaccin voor noodgevallen heeft goedgekeurd. Een beslissing zal waarschijnlijk komen wanneer de FDA’s Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee op 10 december bijeenkomt.

Maar de Federal Aviation Administration zei dat het ondersteunt wat het beschrijft als de ‘eerste massale luchtverzending van een vaccin’.

Zijn de aandelen van Pfizer een goede koop in de huidige omgeving? Hier is een gids om investeerders te helpen aandelen van Pfizer te kopen als ze dat willen.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Pfizers logistieke uitdagingen

Het vaccin van Pfizer moet worden bewaard op een opslagniveau van minus 94 graden Fahrenheit (-70 graden Celsius). Dit zorgt voor een reeks uitdagingen vanuit zowel logistiek als regelgevend oogpunt.

Wat de logistieke kant van de vergelijking betreft, moest Pfizer nieuwe koelopslagplaatsen creëren in zijn wereldwijde eindassemblagecentra in Michigan en België. Het bedrijf moest ook de opslagcapaciteit uitbreiden op distributielocaties in Wisconsin en Duitsland.

Maar toen deze gekoelde opslagklussen eenmaal waren voltooid, was Exxon nog maar net begonnen.

De vlucht van United moest 15.000 pond droogijs vervoeren om het vaccin levensvatbaar te houden wanneer het over de Atlantische Oceaan wordt vervoerd. Dit is vijf keer meer dan normaal is toegestaan voor reguliere vluchten.

Lijnvliegtuigen vragen speciale toestemming voor vrijstellingen, hoewel vliegtuigen niet over de nodige apparatuur beschikken om mogelijke koolstofdioxide-lekken te controleren en te beperken, aldus WSJ. En als het vaccin eenmaal klaar is om vervoerd te worden voor de ‘last mile’, heeft Exxon honderden vrachtwagens nodig die zijn uitgerust met voldoende koelopslagcapaciteit.

Potentiële tijdlijn

Het Pfizer-vaccin zou in minder dan twee weken kunnen worden goedgekeurd voor gebruik. Op 10 december zal een panel van externe adviseurs de FDA helpen bij het beoordelen van de gegevens van Pfizer en het bureau aanbevelen of deze geschikt zijn voor openbaar gebruik of niet.

De FDA zou die beslissing kunnen nemen direct na een stemming en de definitieve goedkeuring zou binnen een dag kunnen komen. Dit zou gemakkelijk de weg kunnen openen voor de eerste vaccinaties die vóór begin 2021 zullen plaatsvinden.

Pfizer handelt niet alleen en andere vaccinproducenten maken soortgelijke plannen om hun producten te distribueren. Ze werken ook samen met andere transportbedrijven zoals FedEx Corp. (NYSE: FDX) die al temperatuurbewakingssystemen hebben geperfectioneerd om een vaccin veilig te vervoeren waar dat nodig is.