Indivoir aandelen onder druk na een rechtszaak van £1 miljard

Geschreven door: Michael Harris
december 2, 2020
  • Reckitt Benckiser spande een rechtszaak van £1 miljard tegen Indivior aan.
  • De juridische claim houdt verband met de marketing van het Suboxone Film-medicijn.
  • De aandelenkoers van Indivior kelderde op vrijdag met ongeveer 40%.

De aandelenkoers van Indivior (LON: INDV) kelderde vrijdag nadat het nieuws uitbrak dat zijn voormalige moedermaatschappij Reckitt Benckiser een rechtszaak van £ 1 miljard over opioïden had aangespannen tegen Indivior, die meer waard is dan de volledige marktwaarde van Indivior.

Fundamentele analyse: het Suboxone-drama gaat door

De juridische claim houdt verband met de marketing van het Suboxone Film-medicijn voor kleinere bedrijven, dat vorig jaar betrokken raakte bij de opioïdencrisis in de Verenigde Staten toen een aantal bedrijven werd beschuldigd van het afdwingen van een agressieve verkoopstrategie die resulteerde in verslaving en de dood.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De Amerikaanse justitie heeft een rechtszaak aangespannen tegen Indivior die beweerde dat Suboxone Film veiliger was dan vergelijkbare medicijnen. In de aanklacht zei het DoJ dat Indivior patiënten doorverwees naar artsen waarvan het bedrijf wist dat het het medicijn achteloos zou voorschrijven.

Het bedrijf “is er sterk van overtuigd dat de claim ongegrond is en dat het sterke gronden heeft om zich tegen de claim te verdedigen, mocht deze worden betekend”, aldus Indivior.

Reckitt gaf vorig jaar geen enkele vergissing toe, maar had afgesproken om een boete van $ 1,4 miljard (£ 1,1 miljard) te betalen om de zaak op te lossen, terwijl Indivior in 2018 zei dat het “schuldig had gepleit aan één telling van het afleggen van een valse verklaring met betrekking tot gezondheidszorgkwesties. in 2012″.

Het zei toen dat het van plan is “betalingen te doen aan federale en nationale autoriteiten voor een totaalbedrag van $ 600 miljoen over een periode van zeven jaar”.

Het is duidelijk dat de laatste stap van Reckitt tegen Indivior een procedurele stap is, aangezien het bedrijf in consumptiegoederen een claim moet indienen binnen zes jaar na de splitsing. Er wordt ook aangenomen dat Reckitt binnen vier maanden een formele claim moet indienen en dat er nog een schikkingsgesprek gaande is.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Technische analyse: aandelencrash

De aandelenkoers van Indivior kelderde vrijdag met ongeveer 40% tot 85p, voordat het zich herstelde tot 100p, wat betekent dat de marktkapitalisatie van het farmaceutische bedrijf nu ongeveer £ 735 miljoen bedraagt.

Indivior koers dagelijkse grafiek (TradingView)

De poging van de aandelen om zich te herstellen op maandag mislukte toen verkopers pogingen afwezen om de dag boven de 110p-grens af te sluiten. Dit niveau, naast de 100-DMA op 115p, creëert een sleutelweerstandsblok dat waarschijnlijk alle pogingen om hoger te stijgen zal beperken.

Samenvatting

Aandelen van Indivior stortten in op het nieuws dat zijn voormalige moederbedrijf Reckitt Benckiser een rechtszaak van £ 1 miljard had aangespannen wegens de marketing van zijn Suboxone Film-medicijn.