Het USD/CAD paar is rijp voor een bearish uitbraak

Geschreven door: Crispus Nyaga
december 2, 2020
  • De USD/CAD prijs nadert een bearish uitbraak.
  • Hoewel de meeste OPEC-leden bezuinigingen willen verlengen, verzetten andere landen zich hier tegen.
  • Het paar reageert ook op de recordopleving van het Canadese BBP.

De USD / CAD prijs wankelt nu forexbeleggers zich concentreren op het aanhoudende conflict tussen de OPEC+ coalitie en de sterke Canadese BBP-cijfers. Het paar handelt op 1.2940, het laagste sinds 1 november.

USD/CAD
USD/CAD valt

OPEC+ coalitie in het oog

Canada is de vijfde grootste producent van ruwe olie ter wereld en exporteert meer dan 3,8 miljoen vaten per dag. Dit maakt de Canadese dollar zeer gevoelig voor de gebeurtenissen in de energiesector. Inderdaad, de afgelopen maanden heeft de loonie meer dan 11% gewonnen ten opzichte van de dollar, aangezien de olieprijs met meer dan 300% is gestegen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze week wankelt de Canadese dollar nu traders zich concentreren op de belangrijkste verschillen tussen het OPEC+ kartel. Maandag mislukte een bijeenkomst die werd opgeroepen om te beraadslagen over het verlengen van de aanbodbeperkingen, omdat sommige landen zich tegen het idee verzetten.

Terwijl Saudi-Arabië en Rusland de voorkeur geven aan verlenging van de bezuinigingen, hebben andere landen, zoals de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Nigeria, zich tegen de maatregelen verzet.

Als gevolg hiervan is de prijs van ruwe olie aan het wankelen. Brent handelt op $ 47,0, een daling ten opzichte van het hoogste punt van vorige week op $ 49, terwijl de West Texas Intermediate (WTI) handelt op $ 44,10.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Het BBP van Canada kaatst terug

De USD / CAD reageert ook op de relatief sterke BBP-gegevens uit Canada. In een gisteren gepubliceerd rapport zei het statistiekbureau van het land dat de economie in het derde kwartaal met 40,5% herstelde. Dat was de beste kwartaalprestatie sinds het bureau begon met het verzamelen van gegevens.

De sterke prestatie, die de verwachtingen miste, kwam na een inzinking van 38,1% in het derde kwartaal. Ook is de economie nog steeds kleiner dan waar het was vóór het virus.

Deze groei vond plaats doordat de particuliere consumptie, de export en de overheidsuitgaven toenamen. Zoals we in andere landen hebben gezien, waren de investeringen in vaste activa relatief lager doordat bedrijven zich opnieuw gingen richten op het behoud van contanten.

Toch zijn analisten van mening dat de economie in het laatste kwartaal zal vertragen als het land te maken krijgt met de nieuwe golf van het virus. Gisteren nog bevestigde het land een recordaantal van 7.860 nieuwe besmettingen, waarmee het totaal op meer dan 383.000 komt.

Ondertussen onthulde de regering van Justin Trudeau op maandag een begrotingstekort van $ 381 miljard, het hoogste ooit geregistreerd. Hij gaf ook nog eens aan C$ 100 miljard toe te voegen om de economie een vliegende start te geven.

Technische vooruitzichten USD/CAD

USD/CAD
USD/CAD technische grafiek

Op de dagelijkse grafiek zien we dat de USD / CAD een dubbele bodem heeft bereikt op het 1.2940-niveau. Ook zat het paar in een sterke neerwaartse trend die ook wordt ondersteund door de dalende zwarte trendlijn. Het ligt ook iets onder het exponentieel voortschrijdend gemiddelde van 25 dagen. Daarom lijkt het erop dat bears bijna de overhand hebben, wat betekent dat het paar mogelijk zal blijven dalen. Als het onder het huidige niveau uitbreekt, is het volgende doel om te bekijken 1,2900.