DXY onder druk in afwachting van niet-agrarische loonlijsten

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on dec 4, 2020
  • De Amerikaanse dollarindex stond de afgelopen maanden onder druk.
  • Vandaag zal de focus verschuiven naar de niet-agrarische loonnummers in november.
  • Analisten zijn van mening dat de economie banen heeft toegevoegd, maar in een langzamer tempo.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) blijft stabiel op het laagste punt in twee jaar van de belangrijke niet-agrarische looncijfers die om 13:30 GMT zullen verschijnen. Het handelt op 90,70, wat een paar punten boven het dieptepunt van gisteren op 90,50 is.

US dollar index
Dollarindex in een vrije val

Preview van niet-agrarische loonlijsten

November was een relatief moeilijke maand voor de Amerikaanse economie, zoals blijkt uit de recente economische cijfers. Het aantal COVID-19 gevallen in het land bleef stijgen terwijl staten nieuwe lockdowns begonnen te implementeren.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze week toonden de gegevens aan dat de PMI voor de verwerkende industrie steeg tot 56,7, aangezien het aantal orderstromen bleef toenemen. Maar gisteren toonden gegevens van Markit aan dat de PMI voor diensten daalde van 56,6 in oktober naar 55,9 in november.

Daarom zijn economen van mening dat het aantal nieuwe banen in november lager was dan in de voorgaande maand. De gemiddelde schatting van de niet-agrarische loonadministratie is dat de economie in november meer dan 469.000 banen heeft toegevoegd, tegen 638.000 in oktober. Hoewel dat de vijfde maand op rij is waarin er banen worden toegevoegd, heeft de economie nog steeds miljoenen mensen zonder werk.

Ze zijn ook van mening dat het werkloosheidspercentage (U3) is gedaald van 6,9% in oktober tot 6,8% in november. Vóór de pandemie lag dit percentage op het laagste punt in meerdere jaren van 3,9%. Het werkloosheidspercentage van U6, inclusief mensen die deeltijds werken, zal naar verwachting boven de 10% blijven.

Het belangrijkste is dat economen denken dat de loongroei in november zal dalen van 4,5% naar 4,3%.

Dollar onder druk

De NFP-gegevens komen op een moment dat de Amerikaanse dollarindex onder druk stond. Na een piek van 103 in maart, is de index met meer dan 11% gedaald. Het is gedaald ten opzichte van de meeste valuta’s van opkomende markten.

Investeerders in forex schrijven de situatie toe aan verschillende factoren. Ten eerste is de risicobereidheid toegenomen naarmate de wereld zich klaarmaakt voor een COVID vaccin. Ten tweede is er een mogelijkheid dat de aanstaande overwinning van Biden zal leiden tot hogere tekortuitgaven.

Ten derde, en vooral, heeft de beslissing van de Fed om een kwantitatief versoepelingsprogramma met een open einde te implementeren, geleid tot een gebrek aan vertrouwen in de dollar.

Zoals ik gisteren schreef, geloven analisten van banken als JP Morgan, Morgan Stanley en Bank of America inderdaad dat de dollarzwakte zal aanhouden.

Technische vooruitzichten Amerikaanse dollarindex

US dollar index
Dollarindex grafiek

Op de dagelijkse grafiek zien we dat de dollarindex onlangs een vrije val heeft gemaakt. Het handelt op een dieptepunt in meerdere jaren van $ 90,70 en deze week daalde het onder de belangrijke support van $ 91,71. De neerwaartse trend wordt ondersteund door de dalende trendlijn in geel, voortschrijdende gemiddelden en oscillatoren. Daarom zijn er naar mijn mening grote kansen dat bears het onder het psychologische niveau van $ 90 duwen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld