USD/CHF zakt naar het dieptepunt van 2015 na SNB rentebesluit

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn vrouw, zoon… read more.
on dec 17, 2020
  • Het USD/CHF paar wankelde na de laatste beslissing van de SNB.
  • De bank liet het belangrijkste rentetarief ongewijzigd op -0,75%, zoals verwacht.
  • De beslissing kwam een dag nadat de VS Zwitserland tot valutamanipulator hadden verklaard.

De USD / CHF prijs wankelde na het definitieve rentebesluit van de Zwitserse Nationale Bank (SNB) en de Federal Reserve. Het paar handelt op 0.8850, wat dicht bij het laagste niveau sinds 2015 is.

USD/CHF
USD/CHF prijsactie

SNB-tariefbesluit

De SNB sloot vandaag haar tweedaagse vergadering af, waarbij het belangrijkste rentetarief ongewijzigd bleef op -0,75% waar het sinds januari 2015 staat. Dat was in lijn met wat de meeste analisten hadden verwacht en wat de bank eerder had begeleid.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De bank hield vol dat het expansieve beleid nodig was om de economie op te vangen tegen de gevolgen van de COVID pandemie.

Verder stelde de SNB ook haar economische vooruitzichten voor het jaar bij. Het verwacht dat de economie met 3% zal krimpen, wat beter is dan de vorige schatting. Het verwacht ook dat het inflatiecijfer het komende jaar terug zal gaan naar het negatieve gebied. De bank zei:

“Bij de beoordeling van het monetair beleid in september had het een nog sterkere daling verwacht. De herziening is te wijten aan het feit dat de daling van het bbp als gevolg van de eerste golf van de pandemie niet zo substantieel was als aanvankelijk werd verwacht.”

Dit besluit kwam twee dagen nadat het Staatssecretariaat van Economische Zaken (SECO) zei dat de economie dit jaar met 3,3% zal krimpen en vervolgens in 2021 weer 3,0% zal aantrekken.

Het belangrijkste was dat de beslissing een dag nadat ook de Federal Reserve haar definitieve beslissing van het jaar had genomen kwam. Het liet de rente ongewijzigd en beloofde zijn activa-aankopen te blijven stimuleren.

De VS verklaart Zwitserland een valutamanipulator

In haar verklaring van vandaag beweerde de SNB dat de Zwitserse frank nog steeds overgewaardeerd was en dat het vastbesloten was om meer te doen. Dit is belangrijk om twee redenen. Ten eerste is een sterkere frank meestal negatief voor de Zwitserse economie, die het grootste deel van haar inkomsten uit export haalt. Als zodanig maakt een sterkere valuta zijn goederen duurder.

Ten tweede kwam de verklaring een dag nadat de Verenigde Staten het land tot valutamanipulator hadden verklaarde. Het ministerie van Financiën zei dat het land, samen met Vietnam, hun valuta’s lager hield om “effectieve betalingsbalansaanpassingen te voorkomen.”

Toch verwachten economen niet dat deze beweging een grote impact zal hebben op de USD / CHF, aangezien de regering-Trump aan het afnemen is. Bovendien is de Zwitserse frank sinds maart met 10% gestegen ten opzichte van de dollar.

Technische vooruitzichten USD/CHF

USD/CHF
USD/CHF technisch vooruitzicht

De USD / CHF vertoonde een sterke neerwaartse trend na begin dit jaar een piek op 0,9900 te hebben bereikt. Analisten bij belangrijke forex-makelaars zijn van mening dat de daling voornamelijk te wijten was aan de zwakkere Amerikaanse dollar toen het risicovolle sentiment de markt overspoelde.

Op de dagelijkse grafiek blijft het onder de voortschrijdende gemiddelden op korte en langere termijn, terwijl de twee lijnen en het histogram van de MACD zich onder de neutrale lijn bevinden.

Daarom zal het paar waarschijnlijk blijven dalen, aangezien bears zich richten op het volgende psychologische level van 0.8800. Deze transactie wordt echter ongeldig als de prijs boven de 0,90 komt, omdat dit betekent dat er meer kopers op de markt zijn.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld